Combaterea fainarii cerealelor

Ce este Fainarea Cerealelor si cum poate fi combatuta - Fainarea este o boala care afecteaza frecvent cerealele si are ca efect scaderea productieiCultura de cereale se numara printre cele mai cultivate in tara noastra, insa, ca orice alt tip de cultura, aceasta poate fi afectata de diverse boli specifice, care sa puna in pericol atat dezvoltarea plantelor, cat si productia din punct de vedere cantitativ si calitativ. Una dintre aceste boli este fainarea, care apare an de an mai ales la culturile de grau, orz si secara.


Fainarea - Erysiphe graminis - se numara printre cel mai des intalnite boli foliare ale cerealelor paioase. Nivelul de agresivitate si evolutia bolii sunt influentate de conditiile geografice si climatice. Boala poate compromite pana la 25% din productia de cereale, cand infectia este puternica, iar efectele ei difera in functie de anotimpul in care se manifesta. Daca aceasta apare timpuriu, in toamna, va determina o reducere a rezistentei la ger a plantelor afectate, pierderi de frunze si va afecta dezvoltarea radacinilor si infratirea.

Cand boala ataca primavara, este impiedicata desfasurarea normala a procesului de asimilatie, astfel ca se reduce numarul boabelor in spic.

Fainarea este produsa de un agent patogen din familia Erysiphaceae - Erysiphe graminis f.sp.tritici March. Miceliul ciupercii care ataca se pozitioneaza pe suprafata organelor plantei cu ajutorul unor apresori, care, ulterior, raspandesc boala in celulele epidermice ale plantei.

Fainarea Cerealelor - simptome

 

Care sunt cerealele afectate de fainare

Ciuperca responsabila de fainare prezinta 11 forme specializate, dintre care unele sunt astfel asociate cu tipul de cereale pe care il ataca:

    • Erysiphe graminis f.sp.tritici - ataca graul;
    • Erysiphe graminis f.sp.hordei - ataca orzul;
    • Erysiphe graminis f.sp.avenae - ataca ovazul;
    • Erysiphe graminis f.sp.secalis - ataca secara.

 

In ce conditii apare fainarea cerealelor

Aparitia fainarii la cereale este favorizata de un anumit context geografic si climatic, de anumite tehnologii sau tratamente folosite necorespunzator, depinzand, uneori, si de rezistenta soiului cultivat. Printre acestea se numara:

    • temperaturile mai mari de 10 grade Celsius;
    • nivelul ridicat de umiditate a aerului;
    • densitatea mare a cerealelor;
    • fertilizarea excesiva cu azot;
    • o sensibilitate ridicata a soiurilor cultivate.


Exista posibilitatea ca fainarea sa apara inca din toamna in cazul in care temperatura si nivelul de umiditate sunt ridicate. Pe de alta parte, daca temperaturile sunt mari, dar vremea este insorita si nu sunt precipitatii, evolutia micozei nu mai are loc.

 

Care sunt simptomele fainarii cerealelor

Cel mai adesea, simptomele fainarii sunt observate la nivelul fetei superioare a frunzelor, dar sunt vizibile, in unele cazuri, si pe partea inferioara a acestora si pe tulpina. Primele semne ale bolii presupun aparitia unor pete de culoare galbena sau verde-deschis, acoperite cu pernite pasloase, albe, prafoase si sub care tesutul plantei-gazda se necrozeaza. Pernitele sunt formate din miceliul si conidioforii ciupercii. Cand boala este foarte agresiva, miceliul ciupercii se usuca si cade, ceea ce face ca pe suprafata frunzelor sa ramana pete de tesut mort de culoare brun-violacee.

In contexte climatice favorabile, boala se extinde pe frunzele superioare si, uneori, pe spice. In acest caz, pot aparea, pe frunzele afectate si pe tulpini, puncte brun-negricioase.

Fainarea incetineste procesul de crestere a plantei, determina uscarea timpurie a frunzelor si afecteaza desfasurarea proceselor fiziologice. De aceea, pot avea loc:

    • scaderi ale cantitatii de clorofila din frunzele plantelor;
    • marirea transpiratiei - cand atacul bolii este mediu;
    • scaderea intensitatii transpiratiei, cand boala ataca fie foarte puternic, fie foarte slab.

Recolta este afectata atunci cand fainarea ataca intens in stadiul de infratire sau de alungire a paiului.

 

Cum evolueaza boala

Agentul patogen rezista pe resturile de plante bolnave, cum ar fi frunzele sau tulpinile afectate, chiar si dupa ce graul este recoltat. In toamna sau in primavara din anul urmator, peritecii ciupercii ramase pe resturi ajung la maturitate.

Cultura de cereale din toamna este afectata atunci cand peritecii maturi elibereaza ascospori care produc infectii primare culturii de cereale. Acestia germineaza si produc, astfel, filamente de infectie.

Ciuperca nu mai actioneaza asupra plantei-gazda daca nu sunt indeplinite conditiile care sa favorizeze evolutia bolii - temperaturi si nivel de umiditate ridicate. In acest caz, patogenul ramane in continuare pe planta, sub forma de miceliu de rezistenta, urmand ca, in primavara, sa se dezvolte si sa produca infectii secundare.

Fainarea Cerealelor - Identificare si combatere

 

Masuri de prevenire a bolii

exista cateva masuri de preventie pe care le poti aplica pentru a-ti proteja cultura de cereale de fainare. Printre acestea se numara:

    • incorporarea completa a resturilor dupa recoltare;
    • distrugerea samulastrei si o buna pregatire a patului germinativ;
    • utilizarea de soiuri de cereale rezistente;
    • folosirea echilibrata a ingrasamintelor si produselor pe baza de azot;
    • administrarea de fungicide cu actiune preventiva.

 

Tratamente pentru a combate fainarea cerealelor

Pentru a combate fainarea cerealelor, poti aplica unul dintre urmatoarele fungicide:

    • Flexity Duo® - este un pachet fungicid inovator, cu efect sporit in combaterea fainarii si a altor boli foliare la grau - rugina bruna, rugina galbena, patarea reticulara, arsura frunzelor. Substantele sale active sunt metrafenona si piraclostrobinul, care actioneaza sinergic. Pachetul este format din doua produse - 5 litri fungicid Flexity® si 10 litri fungicid Retengo® - care reprezinta cantitatea optima care poate fi aplicata pe o suprafata de 20 de hectare de grau. Tratamentul Flexity Duo® se aplica in primavara, la cultura de grau, fiind recomandata utilizarea lui in fenofazele BBCH 25-61, de la sfarsitul infratitului si pana la inflorit.
    • Alte fungicide eficiente in combaterea fainarii la cereale sunt:
        • Duett® Ultra - pentru cultura de grau si orz, dar si pentru cea de sfecla;
        • Priaxor® EC - pentru culturile de grau, orz, secara, triticale.


Fainarea poate ataca planta in orice stadiu de crestere sau de dezvoltare s-ar afla aceasta, motiv pentru care ar fi bine ca semanarea timpurie sa fie evitata. Avand in vedere ca aceasta boala poate compromite un procent mare din recolta de cereale, prevenirea si combaterea ei sunt extrem de importante.

fainarea cerealelor - BASF

BASF Agricultural Solutions Romania

  

Noutati

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

06-03-2024 Cereale

Productii mai sigure cu o fertilizare optima a cerealelor de toamna!

In functie de zona, perioada optima pentru prima aplicare a ingrasamintelor din primavara la culturile de cereale variaza foarte mult. In Romania prima fractie de azot dupa perioada de iernare la cerealele de toamna poate fi aplicata de la sfarsitul lunii Februarie in zonele cu precipitatii scazute, pentru a profita de umiditatea din sol acumulata in perioada de iarna si continua pana la mijlocul luni Martie. Mai multe>>

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

05-03-2024 Cereale

Tehnologia XR CARE – pachetul revolutionar de fungicide pentru protectia cerealelor

Descopera tehnologia XR CARE de la BASF! Pachetul revolutionar pentru protectia culturilor de cereale include fungicidele Flexity® Trio si Revycare®. Mai multe>>

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

21-02-2024 Porumb

Cristian Marginean – Fermierul castigator al trofeului Porumbul de Aur la categoria neirigat

In cadrul celei mai recente editii a Congresului „De la fermieri pentru fermieri” a avut loc decernarea trofeelor Porumbul de Aur, iar la categoria neirigat castigator a fost desemnat tanarul Cristian Marginean din judetul Mures, care a ales hibridul Pioneer® P9241 si a obtinut o productie de 13.400 kg/ha, anunta compania Corteva Agriscience. Mai multe>>

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

16-02-2024 Cereale

Mustang™ - erbicidul de referinta in combaterea buruienilor dicotiledonate din culturile de porumb si cereale paioase

Analizand sezonul agricol 2023, putem sa reamintim urmatoarele: conditii meteo capricioase (in unele zone s-a inregistrat seceta, in alte zone au cazut precipitatii considerabile, temperaturi fie prea scazute, fie prea ridicate, toamna fara precipitatii in zona de sud a tarii, conditii prielnice pentru zona de vest, ...), costuri ridicate pentru infiintarea culturilor, productii scazute si cu preturi de valorificare sub asteptarile producatorilor, ... Mai multe>>

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

16-02-2024 Porumb

Cultura de porumb: 6 sfaturi importante pentru o cultura bogata

Cultivarea porumbului este o practica veche care a ramas in top 3 in agricultura moderna datorita diverselor utilizari ale acestei cereale. Pentru a obtine o recolta bogata si de calitate, este esential sa se respecte anumite principii si sa se aplice tehnici adecvate in fiecare etapa a procesului de cultivare. Astfel, astazi iti vom prezenta 6 sfaturi importante care garanteaza succesul culturii tale. Mai multe>>

Pixxaro™ Super - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

12-02-2024 Cereale

Pixxaro™ Super  - Inovatia cu cel mai larg spectru de combatere din cultura de cereale paioase

Buruienile sunt plante fara valoare economica atunci cand sunt intalnite in culturi si reduc productia. Buruienile consuma apa si nutrientii din sol in detrimentul plantelor cultivate. De asemenea, acestea reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea temperaturii la suprafata solului. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la atacurile de boli si daunatori. Mai multe>>

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

26-01-2024 Grau

PALLAS™ si FLORAMIX™ – nicio sansa buruienilor din cultura de grau

In 2023, Agricultura din Romania a continuat sa traverseze o perioada plina de provocari, unele cu un impact semnificativ: pretul oscilant al cerealelor, perioade secetoase in anumite zone, productie oscilanta pentru toate culturile, provocari pe care le vom intalni si in urmatorul sezon agricol. Combaterea buruienilor este principala lucrare de ingrijire din cultura cerealelor paioase. Pierderile de productie in cazul culturii de grau sunt de aproximativ 10 – 20%, dar pot ajunge in situatii ext... Mai multe>>

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

26-01-2024 Cereale

ADAMA lanseaza in Europa cinci fungicide noi pentru cereale, bazate pe tehnologia Asorbital®

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea a cinci fungicide noi pentru cereale pe piata din Europa pentru a combate cele mai importante boli care afecteaza randamentul productiilor in cele mai critice faze de dezvoltare ale culturii. Aceste produse ofera clientilor ADAMA un portofoliu cuprinzator de solutii inovatoare concepute pentru a oferi rezultate excelente in domeniu, fiind aplicabile in diferite etape ale tratamentului (T1, T2 sau T3) ... Mai multe>>

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

24-01-2024 Cereale

Tehnologia XR STAR – protectie de top pentru culturi de cereale de calitate

Descopera tehnologia de top de la BASF si scapa de problema bolilor la culturile de cereale cu ajutorul celor doua substante active: Xemium® si Revysol®. Actioneaza eficient impotriva agentilor patogeni, iar tu obtii productii mari, de calitate si profitabile. Mai multe>>

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

12-01-2024 Cereale

Verben™ - fungicidul NR 1 din T1! Standardul inegalabil in combaterea bolilor la culturile de cereale paioase!

Principalele boli care afecteaza puternic culturile de cereale paioase isi fac aparitia chiar din primavara, cum ar fi fainarea, patarea in ochi, septorioza, iar daca factorii de mediu sunt favoribili si restul bolilor pot aparea mai devreme. Mai multe>>