Oficiul National al Produselor Traditionale si Ecologice Romanesti: CINE SUNTEM NOI ?

Motto-ul nostru: „In sanul traditiei se pot uni trecutul cu viitorul pentru a oglindi aievea prezentul” - L. Rebreanu

 







Produsele traditionale sunt un mesaj din trecut, iar raspunsul trebuie cautat in prezent. Carei nevoi a societatii moderne ii corespunde consumul de produse traditionale precum si promovarea lor, va raspunde OFICIUL NATIONAL AL PRODUSELOR TRADITIONALE SI ECOLOGICE ROMANESTI.

ONPTER este o institutie publica, subordonata Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, finantata integral de la bugetul de stat. Este infiintata prin OUG nr.42/ 16.04. 2008 si Ordinul MADR nr. 258 / 30.04.2008, in scopul promovarii conceptului “Produse de calitate“ precum si a conceptului “Produse ecologice”;

In calitatea sa de institutie publica specializata, asigura: asistenta tehnica producatorilor / procesatorilor in elaborarea documentatiei conform legislatiei comunitare si nationale pentru a solicita protectia indicatiilor geografice, denumirilor de origine si specialitatilor traditionale garantate ale produselor agricole sau alimentare romanesti, la nivel national si comunitar precum si promovarea imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti;

Oficiul isi desfasoara activitatea in colaborare cu toate unitattile din subordinea MADR, alte autoritati de stat ca : ANSVSA , ANPC cat si cu prefecturi, consilii judetene, consilii locale , unitati de invatamant si cercetare agro – alimentare din tara si strainatate, asociatii de producatori agricoli sau procesatori produse alimentare din tara si strainatate, ONG-uri si asociatii profesionale care activeaza in domeniul produselor traditionale si al agriculturii ecologice, institutii de invatamant superior de profil agricol sau alimentar.

Producerea, fabricarea si valorificarea produselor agricole si a produselor alimentare ocupa un loc important in economia unei tari, cand, prin punerea in practica a strategiilor de dezvoltare se doreste diversificarea productiei agricole. Promovarea produselor traditionale cu caracteristici specifice poate deveni un atu important pentru economia rurala, in special in zonele defavorizate sau indepartate, atat prin cresterea venitului agricultorilor, cat si prin stabilirea populatiei rurale in aceste zone.

Pentru a asigura buna functionare a pietei interne in sectorul produselor alimentare, este necesar sa se puna la dispozitia operatorilor economici instrumentele care sa le permita sa creasca valoarea de piata a produselor.

Procedura de atestare constituie o inventariere a produselor alimentare traditionale romanesti si este valabila doar pe teritoriul Romaniei. Obtinerea unei protectii are ca obiect denumirea geografica a unui produs agricol sau produs alimentar, actioneaza in zona geografica din care provine acesta si recunoaste o calitate superioara a produsului. Protectia unei denumiri geografice actioneaza atat pe teritoriul national cat si in Uniunea Europeana.



ONPTER este institutia unde grupurile de producatori gasesc suport pentru intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea unui atestat de produs alimentar precum si pentru intocmirea documentatiei necesare pentru obtinerea unei protectii de denumire geografica; pentru a veni in intampinarea solicitantilor, a fost lansat site-ul institutiei, www.onpterbv.ro, unde in curand se va initia si o pagina de forum pentru dialoguri directe intre ONPTER si producatori.

Producerea, fabricarea si distribuirea produselor agricole si alimentare ocupa un loc important in economia unei tari. Promovarea produselor agricole si a produselor alimentare (traditionale) de calitate superioara, recunoscuta la nivel european poate deveni un atu important pentru economia rurala, in special in zonele defavorizate sau indepartate, atat prin cresterea venitului agricultorilor, cat si prin stabilizarea populatiei rurale in aceste zone.

De remarcat ca prin obtinerea produselor traditionale si ecologice se favorizeaza diversificarea productiei agricole, in vederea realizarii pe piata a unui echilibru mai bun intre oferta si cerere precum si o valorificare superioara a resurselor locale, printr-o crestere maxima a valorii adaugate. Trebuie precizat ca, intreaga valoare adaugata a acestor produse se va regasi la producatori prin valorificarea lor directa catre consumatori.

Pe de alta parte, tot mai multi consumatori acorda o tot mai mare importanta calitatii alimentatiei lor in detrimentul cantitatii; aceasta cautare, genereaza o cerere de produse agricole sau alimentare a caror origine geografica este specificata, lucru care permite sa creasca valoarea de piata a produselor, asigurand in acelasi timp protectia consumatorilor impotriva practicilor abuzive si garantand corectitudinea tranzactiilor comerciale si o calitate superioara constanta a produselor. De asemenea, valorificarea produsele traditionale si ecologice, poate duce si la dezvoltarea turismului rural si a agroturismului, prin utilizarea acestora in pensiuni agroturistice si poate incuraja turismul de aprovizionare.

In actiunile de promovare pe care ONPTER le efectueaza sau la care este partener, se vor gasi numai produse alimentare atestate ca traditionale si produse agricole sau alimentare cu semne de calitate. Insa, avand in vedere diversitatea produselor introduse pe piata si multitudinea informatiilor referitoare la acestea, pentru a putea face o alegere mai buna, consumatorii trebuie sa dispuna de informatii clare si succinte privind originea produsului. In acest sens producatorii trebuie sa inscrie pe ambalaje logo-urile nationale / comunitare si indicatiile corespunzătoare acestora. Utilizarea acestor simboluri este obligatorie pentru denumirile produselor agricole si a produselor alimentare cu semne de calitate superioara, recunoscute la nivel national si comunitar, in scopul pe de o parte, de a putea face mai bine cunoscuta consumatorilor aceasta categorie de produse si garantiile aferente si pe de alta parte, a permite identificarea mai usoara a acestor produse pe piata in vederea facilitarii controalelor legate de specificul lor.

Indiferent de unde aleg consumatorii produsul (piata, magazine, targuri, supermarketuri etc.), acestia trebuie sa aiba siguranta ca aceste produse au fost supuse unor verificari si controale de catre organisme abilitate si competente. Prin Compartimentul de promovare a produselor traditionale si ecologice, ONPTER participa la organizarea de targuri, expozitii, de interes local sau national, in partenariat cu alte firme organizatoare, precum si in colaborare cu DADR-uri judetene, Camere de Comert, Consilii Judetene, sau S.C.Romexpo S.A. In majoritatea cazurilor, ONPTER participa in partenariat, dar se implica total din punct de vedere organizatoric prin contactarea producatorilor, intermedierea termenilor financiari de participare, monitorizeaza aceste evenimente pe tot parcursul lor pentru o desfasurare optima. In cadrul acestor evenimente de promovare si valorificare a produselor traditionale, ONPTER este intotdeauna prezent cu un stand de informare, pentru producatori, consumatori, media, personalul institutiei raspunand tuturor intrebarilor care apar din partea acestora.

ONPTER colaboreaza cu ONG-uri care actioneaza in domeniul produselor traditionale si ecologice, pentru diseminarea de informatii de specialitate (ADEPT, ANTREC, BB Agency, Ecouri Verzi, World Vision, etc.), precum si cu asociatii specializate, prin incheierea de protocoale de colaborare (Bioromania, Bioterra, etc.).

ONPTER isi propune sa promoveze produsele traditionale si cele ecologice si in spatiul european, organizand intalniri cu producatori si grupuri de producatori in scopul informarii acestora despre procedura de obtinere a protectiei unei indicatii geografice sau certificarii in agricultura ecologica.

De asemenea ONPTER informeaza producatorii asupra manifestarilor internationale de profil (targuri, expozitii,etc..) la care acestia pot participa si a intermediat in anii 2008-2009, participarea la aceste targuri si expozitii internationale, in Slovenia, Berlin, Nurenberg in scopul promovarii imaginii produselor traditionale si ecologice romanesti.

In lumina celor prezentate despre noi, invitam producatorii de produse agricole si produse alimentare din tara, sa ne contacteze, pentru a le prezenta avantajele unei protectii la nivel national si comunitar cst si scopul acesteia si anume:

  • promovarea unei imagini autentice despre o anumita regiune geografica;

  • recunoasterea internationala a calitatii produselor;

  • promovarea patrimoniului agricol national si conservarea culturii traditionale (produse obtinute numai prin metode traditionale);

     

    Va asteptam la sediul nostru din Braşov (vezi imaginile de sus), str. Michael Weiss, nr.22, telefon / fax 004 0268 413252, e-mail [email protected].


     

Informatii suplimentare: www.onpterbv.ro;

 

Noutati

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

01-10-2024 Informatii utile

Sfaturi pentru economisirea cheltuielilor și facturilor medicale

Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

17-07-2024 Asociatii agricole

Fermierul Sandor Darabont a preluat mandatul de Președinte al Clubului Fermierilor Români

Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

08-07-2024 Invatamant agricol

Cultivăm educația. Parteneriat de succes pentru generațiile viitoare

Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

21-02-2024 Invatamant agricol

Proiectul AgriSchool Plus dezvolta abilitatile antreprenoriale ale elevilor din liceele agricole

Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

12-01-2024 Asociatii agricole

Fermierul Vonica Maniu preia mandatul de presedinte al Clubului Fermierilor Romani

Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

07-12-2023 Cercetare agricola

Oportunitatile noilor tehnici genomice (NGTs)

Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

30-11-2023 Siguranta alimentara

Peelhy, start-up-ul romanesc care dezvolta bio-stickere pentru decontaminarea fructelor si legumelor, printre castigatorii BASF Innovation Hub 2023

Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

24-10-2023 Invatamant agricol

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj-Napoca, incluse in Top World Ranking of Scientists 2%

Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

20-10-2023 Invatamant agricol

Fonduri europene pentru imbunatatirea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

16-10-2023 Siguranta alimentara

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2023

"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

16-10-2023 Siguranta alimentara

Solutii inovatoare pentru fermierii implicati in actiunile de combatere a risipei alimentare

In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>