Creditele verzi reprezinta sub 3% din portofoliile bancilor. Care sunt barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitate?

Creditele verzi - barierele finantarii tranzitiei la sustenabilitateBancile si investitorii isi recalibreaza activitatea si portofoliile conform criteriilor ESG (Environmental, Social, Governance), iar creditele verzi reprezinta unul dintre instrumentele necesare. Finantarea tranzitiei la o economie romaneasca sustenabila e abia la inceput, potrivit participantilor la dezbaterea „SustainAbility Talks”, cu tema „Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate”, organizata de Ambasada Sustenabilitatii.


Este putin ceea ce vedem acum in portofoliile bancilor, unde expunerea creditelor verzi este sub 3% din totalul imprumuturilor. Cand ne uitam in detaliu, vedem ca este si mai putin pe partea de creditare verde a companiilor nefinanciare, unde credem noi ca ar fi o oportunitate pentru institutiile de credit, dar nu doar pentru acestea, ci si pentru sectorul real, pentru ca pornim de la un nivel al intermedierii financiare foarte scazut in Romania, ultimul loc din Uniunea Europeana”, a spus Luminita Tatarici, Sef Serviciu, Directia de Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei.

In prezent, companiile nu sunt suficient de motivate pentru a accesa un credit verde.

Chiar si pentru o companie care isi face toate temele, isi cunoaste obiectivele si calculeaza indicatori, o finantare de tip green aduce un consum suplimentar de resurse. (...) Nu sunt diferente semnificative la nivel de dobanzi, in schimb, finantarea (de tip green - n. n) vine la pachet cu anumite criterii care trebuie respectate la nivel de raportare si de monitorizare ulterioara”, a spus Magdalena Caramilea, Director de Sustenabilitate, Autonom Group.

In contextul in care nu exista un echilibru intre eforturile suplimentare implicate pentru a accesa un credit verde si beneficiile financiare obtinute, organizatiile prefera sa aleaga varianta finantarii clasice.

Diferenta la costuri nu se vede. (...) Germania face un exercitiu, cand emite doua bonduri in aceeasi zi, cu aceleasi caracteristici si reuseste sa vada un ecart de dobanda de 1-2 puncte de baza (in raport cu cele verzi - n.n.). Astfel, din punct de vedere al costurilor, o companie si-ar asuma o sarcina in plus fara a vedea beneficii palpabile, dar obiectivele de sustenabilitate arata faptul ca acea companie se uita si in viitor”, a declarat Bogdan Zinca, Sef Serviciu Contractare Directia Generala De Trezorerie Si Datorie Publica, Ministerul Finantelor.

Finantarile verzi reprezinta doar o componenta a cadrului de reglementare european, care ar trebui sa sustina transformarea sustenabila a economiei. Elemente precum taxonomie, SFRD - Sustainable Finance Disclosure Regulation, CSRD - Corporate Sustainability Reporting Directive, Green Bond Standards, Green Claims Directive sunt inca in primele faze ale procesului de asimilare in strategiile corporative si culturile organizationale ale companiilor.

Una dintre cele mai importante modificari va viza raportarea non-financiara. Potrivit CSRD, companiile vor fi obligate sa publice, incepand din 2025, rapoarte non-financiare conforme cu European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

La intrebarea daca ne miscam prea repede sau se pune prea multa presiune, au fost discutii care faceau o comparatie cu raportarea financiara, asa cum o stim in ziua de azi - cu cont de profit si pierderi, bilant, cashflow -, care s-a dezvoltat in secole. Acum, se vrea inventarea in 2-3 ani a unui sistem functional si foarte precis de raportare de sustenabilitate, care e ceva complet nou. (...) Suntem intr-un moment destul de incarcat si de stresant pentru emitenti si pentru companiile care anul viitor vor trebui sa aiba toate datele pentru a le putea raporta incepand din 2025”, a spus Remus Danila, Director Relatia cu Investitorii si Business Development, Bursa de Valori Bucuresti.

Actorii aflati in prima linie a implementarii masurilor de transformare sustenabila a economiei, in mod special bancile, au un rol esential in transmiterea informatiilor catre toate partile implicate.

Acum doi ani, vorbeam despre Green Loan Principles (GLP) sau Green Bond Principles (GBP), care sunt niste standarde mai accesibile bancilor, dar si imprumutatilor. Acum vorbim despre taxonomia europeana si integrarea definitiilor in ceea ce inseamna finantare verde. Tocmai de aceea, unele companii, desi doresc sa acceseze credite sau chiar acceseaza credite cu caracteristici de tranzitie, au nevoie de mai mult timp pentru a-si evalua baseline-ul (conditiile de baza - n.n), pentru a defini care sunt acele riscuri semnificative pe care trebuie sa le adreseze, de a alege niste KPIs semnificativi pe care sa-i asocieze creditarii verzi sau cresterii creditarii sustenabile”, a spus Daniel Sava, Sef Departament Finantari Structurate, UniCredit Bank Romania.

La nivelul populatiei, doar un roman din patru este interesat, atunci cand acceseaza un credit sau un serviciu financiar, de etica si responsabilitatea investitiilor bancii, potrivit studiului „Romanii si economia sustenabila”, realizat de IZI data pentru Ambasada Sustenabilitatii din Romania, si prezentat in cadrul dezbaterii. Cele mai importante criterii sunt siguranta investitiei si puterea financiara a institutiei. Studiul IZI data fost realizat in luna august 2023, prin metodologia online CAWI (Computer Assisted Web Interview) pe o populatie de 1049 respondenti, reprezentativa la nivel national urban-rural, cu barbati si femei cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, utilizatori de internet. Studiul integral este disponibil aici.

SustainAbility Talks - Finantarea Tranzitiei la Sustenabilitate

 

Creditele verzi - finantarea tranzitiei la sustenabilitate

 

 

Despre Sustainability Talks

SustainAbility Talks” este un program dezvoltat de Ambasada Sustenabilitatii in Romania cu scopul de a pune politicile publice in perspectiva, aliniindu-le la principiile si obiectivele de dezvoltare durabila. Astfel, in cadrul unor intalniri tematice, specialisti din mediul de afaceri, public, academic sau non-profit sunt invitati sa dezbata subiecte relevante pentru agenda de sustenabilitate a Romaniei. Dintre editiile trecute, amintim: „Educatia timpurie: investitie oportuna sau urgenta nationala”, „Schimbari climatice: impactul si efectele asupra economiei”,„Concuram sau colaboram pentru sustenabilitate?”, „Decarbonizarea economiei romanesti?”, „Sustenabilitatea: intre comunicare responsabila si dezinformare”, „Romania sustenabila – cine face schimbarea?”. Seria dezbaterilor SustainAbility Talks din 2023 este dezvoltata cu sprijinul UniCredit Bank Romania.

 

Despre Ambasada Sustenabilitatii

Ambasada Sustenabilitatii in Romania promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica (profitul). Ambasada este o initiativa nonprofit, privata si apolitica. Lansata oficial in 2018, organizatia aduce laolalta companiile responsabile si ONG-urile implicate pentru ca impreuna sa contribuim la apropierea momentului in care romanii traiesc intr-un mediu sanatos, o societate echitabila si prospera.

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>