Importanta si beneficiile initiativelor verzi si ecologice in business

initiative ecologice pentru protejarea mediului si PamantuluiSustenabilitatea este o problema din ce in ce mai mare pentru societate, in special in lumea afacerilor. Schimbarile climatice continua sa ne afecteze vietile, precum si soarta tuturor celorlalte specii de pe planeta. Pentru proprietarii de afaceri, lideri si administratori, practicile de business durabile devin imperative.

 

Potrivit NASA, este de peste 95% probabilitatea ca activitatea umana sa faca planeta sa se incalzeasca. Toate industriile din prezent au influentat in mare parte schimbarile climatice datorita dependentei de pamant, resurse, combustibili fosili, productie si consum non-stop.

 

IMPORTANTA MASURILOR ECOLOGICE SI VERZI IN MEDIUL DE AFACERI

A face afacerile mai sustenabile incepe prin a fi constient de problema in cauza si a intelege cat de important este sa faci schimbari atat pentru afacere, cat si pentru planeta. Proiectele verzi si ecologice in business vin la pachet si cu numeroase avantaje pentru companii, pe langa avantajele pe care le aduce mediului inconjurator.

Sustenabilitatea in business inseamna sa va dezvoltati afacerea fara a avea un impact negativ asupra planetei. Un business Green functioneaza in interesul mediului local si global, ceea ce inseamna ca sprijina comunitatea si economia dependente de o planeta sanatoasa. O afacere prietenoasa cu mediul ia in considerare mai mult decat doar profituri, ia in considerare impactul sau asupra societatii si asupra mediului. O astfel de afacere este sustenabila deoarece contribuie la sanatatea structurii in care opereaza, contribuind astfel la construirea unui mediu in care afacerea poate prospera.

 

tehnologii verzi

 

Tot mai multe companii din diferite industrii au inceput sa implementeze diferite proiecte si initiative Green pentru un impact scazut asupra mediului inconjurator si pentru protejarea planetei.

Beneficiile adoptarii si implementarii de initiative verzi si ecologice sunt multe. Nu numai ca puteti ajuta mediul inconjurator, dar initiativele ecologice sunt avantajoase pentru economie, sanatatea generala si multe altele.

Mai jos aveti cateva masuri verzi pe care le puteti implementa chiar si voi la locul de munca. Puteti opta pentru surse regenerabile de energie – panouri solare, eoliene etc. Investiti in echipamente, sisteme si aparate care au un consum mai mic de energie. Schimbati instalatiile sanitare si instalatiile electrice pentru a face economie la curent si consumul de apa. Reciclati articolele din plastic, hartie sau din alte materiale reciclabile. Reduceti consumul de hartie prin digitalizarea proceselor.

 

Masuri verzi in aviatie

In aviatie, companiile aeriene au adoptat o serie de masuri ce au dus la zboruri mai eficiente, consum mai mic de carburant, performante sporite si impact mai mic asupra mediului inconjurator. Producatorii de avioane au adoptat noi materiale in fabricarea avioanelor, multe dintre acestea fiind din reciclate.

Motoarele au fost modernizate pentru performante mai bune si pentru consum mai mic de kerosen. Inclusiv kerosenul a inceput sa fie schimbat cu biocarburant sau SAF (sustainable aviation fuel). Iar avioanele viitorului vor fi propulsate de motoare electrice, mult mai eficiente, dar si mai prietenoase cu mediul. Una peste alta, industria aviatiei depune eforturi impresionante pentru a reduce poluare si emisiile de CO2.

 

Masuri verzi in industria constructoare de masini

Industria constructoare de masini au adoptat noi masuri pentru reducerea poluarii, ceea ce a dus la aparitia de noi modele, dar si dezvoltarea segmentului de masini electrice. Masinile electrice functioneaza pe baza bateriilor, fara a emite gaze de esapament. Acestea au potentialul de a reduce emisiile de carbon si poluarea locala. Dezvoltarea infrastructurii de incarcare rapida a bateriilor este un aspect esential pentru a extinde adoptarea vehiculelor electrice. Totodata, industria auto isi indreapta atentia catre materiale mai usoare, cum ar fi aluminiul, fibra de carbon si materialele compozite, care contribuie la reducerea greutatii vehiculelor si, implicit, la consumul redus de combustibil.

 

Masuri verzi implementate in iGaming

Dar nu doar industriile producatoare au adoptat noi masuri verzi, ci si industriile de servicii si divertisment. Industria jocurilor de casino a adoptat numeroase ”tehnologii verzi” menite sa reduca amprenta de CO2 asupra mediului inconjurator.

Printre cele mai noi masuri ecologice, regasim programele de reciclare si gestionarea deseurilor. Acestea pot fi sortate corespunzator si reciclate pentru diminua impactul negativ al acestora asupra planetei. Echipamentele vechi, jocurile mecanice, accesoriile, plasticele, ambalajele etc., toate acestea pot fi reciclate. Totodata, companiile din industria de gambling au digitalizat numeroase procese si servicii, reducand astfel consumul de hartie. De exemplu, biletele de loterie si tichetele de pariere pot fi emise si gestionate electronic.

In domeniul jocurilor de cazinou online, nu exista constrangeri fizice, ceea ce poate duce la o reducere a consumului de energie si a amprentei de carbon asociate. De asemenea, jocurile online pot reduce utilizarea hartiei pentru ca nu este nevoie de bilete sau tichete fizice. Este adevarat ca serverele si toate echipamentele necesare in gestionarea platformelor online consuma energie, dar multe companii au trecut la utilizarea de energie verde, cum ar fi energia solara si eoliana.

 

Beneficiile initiativelor ecologice

Initiativele ecologice devin din ce in ce mai importante in afaceri din cauza preocuparilor tot mai mari cu privire la calitatea aerului, conservarea ecosistemelor noastre si tendintele emergente de mediu in afaceri.

Prin adoptarea de practici ecologice si tehnologii verzi, intreprinderile pot contribui la un viitor mai durabil si mai rezistent, culegand in acelasi timp beneficiile care tin de inovatie, reputatie buna si reduceri de costuri. Iata doar cateva dintre beneficiile practicilor ecologice pentru afaceri.

    • Implementarea tehnologiilor verzi poate ajuta companiile sa reduca costurile prin promovarea eficientei energetice si reducerea deseurilor.
    • Adoptarea practicilor ecologice poate oferi un avantaj competitiv prin demonstrarea unui angajament fata de mediu, ajutandu-va sa atrageti investitii si clienti.
    • Initiativele ecologice pot imbunatati reputatia unei companii demonstrand angajamentul fata de CSR si practicile de afaceri etice.
    • Punerea in aplicare a practicilor durabile poate stimula inovatia si poate ajuta companiile sa ramana in fata tendintelor emergente in materie de mediu.
    • Initiativele ecologice pot imbunatati satisfactia angajatilor prin crearea unui sentiment de scop si contribuind la un mediu de lucru pozitiv.


Este adevarat ca toate aceste initiative verzi si ecologice vin la pachet si cu un set de provocari pentru companii. Majoritatea firmelor se tem ca nu au resursele necesare pentru implementare, iar aici vorbim de bani si personal specializat. Insa pentru a trece peste aceste hopuri, autoritatile din mai multe tari europene au elaborat o serie de legi prin care spera sa ajute mediul de afaceri sa implementeze aceste noi tehnologii. Sunt fonduri ce pot fi accesate pentru astfel de initiative.

foto: pixabay.com

  

 

Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>