Ministerul Mediului: Oportunitatile actuale si viitoare de investitii in energiile regenerabile

energie regenerabila RomaniaMinisterul Mediului cauta solutii de a produce energie verde pentru a veni in intampinarea autoritatilor si investitorilor. Cu acest prilej ministrul mediului, Attila Korodi, a sustinut un discurs, joi, 7 august, la cea de-a XXII-a editie a Conferintelor Focus Energetic, ce a avut ca tema „Finantarea investitiilor energetice in conditiile noilor viziuni nationale si europene".


In ceea ce priveste potentialul Romaniei de a produce energie verde, ministrul Attila Korodi a declarat: "transformarea sistemului de putere este solutia cresterii verzi care presupune investitii masive in energiile regenerabile, a retelelor inteligente si a eficientei energetice. Din acest punct de vedere Romania a facut progrese in pas accelerat. Daca ne uitam pe cifre, acestea vorbesc de la sine. Anul trecut productia totala de energie verde a fost de peste 22,3 Terra Watti ora, cu o capacitate electrica totala instalata in unitatile de producere de 4.350 MW."


Evolutia sectorului de energie regenerabila in Romania

Evolutia acestui sector de-a lungul ultimilor 10 ani este spectaculoasa. Pionieratul productiei de energie verde in Romania, la nivelul anului 2005, era reprezentat de numai 3 instalatii de productie, si anume doua instalatii eoliene si o micro-hidrocentrala.

Promovarea Hartii soarelui si a vantului in perioada 2006-2008 s-a dovedit a fi un prim pas in dezvoltarea acestui sector. Astfel, la sfarsitul lui 2009, existau deja 31 de instalatii care produceau energie din surse regenerabile.

"De aici, putem vorbi de un adevarat boom in acest sector; in 2011 erau deja 82 de instalatii. Numarul acestora aproape ca s-a dublat in 2012, ajungand la 151, iar cea mai importanta crestere s-a inregistrat la sfarsitul anului trecut, cand erau deja functionale 559 de unitati care livrau in sistem energie verde.

Daca ne referim la sursele din care aceste instalatii produc energie, la sfarsitul lui 2013, in Romania erau functionale 14 instalatii pe biomasa, 73 de instalatii eoliene si 77 de unitati de productie din surse hidro. De departe cea mai spectaculoasa crestere a inregistrat-o insa sectorul de productie din surse fotovoltaice. Daca, la nivelul lui 2012, erau functionale 41 de astfel de unitati, anul trecut se inregistrau nu mai putin de 395 de instalatii fotovoltaice.

Astfel, la nivelul anului 2013, ponderea energiei electrice din surse regenerabile in consumul total brut de energie electrica a ajuns la 40%. Aceasta evolutie ne-a transformat in campionii verzi ai Europei, indeplinindu-ne de pe acum tintele europene impuse pentru anul 2020" a completat ministrul Korodi.


Solutii de finantare a sectorului de energie regenerabila

"Chiar daca cifrele arata foarte bine astazi, poentialul de energie verde nu este valorificat la maxim. Pentru a mentine acest ritm accelerat de valorificare investitorii au la dispozitie noi solutii de finantare. Am agreat la nivel european ca cel putin un procent de 20% din Fondurile Structurale pentru perioada 2014-2020 sa fie orientat catre masuri privind schimbarile climatice. Asadar, bugetul Uniunii Europene joaca un rol cheie in promovarea actiunilor cu relevanta climatica in toate sectoarele economiei europene.

Unul dintre cele sase programe operationale, Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) propune actiuni in patru sectoare:

    • infrastructura de transport,
    • protectia mediului,
    • managementul riscurilor si adaptarea la schimbarile climatice,
    • energie si eficienta energetica.


Specific sectorului energie, viitorul POIM promoveaza investitii cu rol in utilizarea eficienta a resurselor naturale limitate.
In acest sens, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice impreuna cu Banca Mondiala deruleaza deja un program de asistenta tehnica in care o componenta importanta se refera la stabilirea prioritatilor de investitii.


In urma evaluarii, expertii au stabilit deja aceste axe investitionale pentru reducerea impactului schimbarilor climatice in acest sector. Acestea se refera la:

    • Modernizarea retelei de distributie;
    • Modernizarea sistemelor de termoficare comunala viabile din punct de vedere economic;
    • Reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale construite in perioada 1950-1990;
    • Reducerea intensitatii energetice in sectorul industriilor producatoare de otel si substante chimice.


De asemenea, Romania are la dispozitie oportunitati de finantare prin Programul LIFE, cu un capitol special destinat schimbarilor climatice. Scopul Programului LIFE 2014­2020 este sa actioneze ca un catalizator pentru o mai buna implementare si integrare a obiectivelor de mediu si climatice. Concret, vorbim despre proiecte precum:

    • gestionarea riscului de inundatii;
    • gestionarea secetei in regiuni cu deficit de apa;
    • planificarea si instituirea in zonele urbane si rurale a unor masuri de retentie naturala a apei;
    • dezvoltarea de noi modele pentru realizarea tranzitiei catre o economie verde.


In data de 18 iunie a fost lansat call-ul in vederea depunerii proiectelor pe LIFE, iar beneficiarii romani vor trebui sa depuna propunerile de proiecte pana in data de 16 octombrie 2014. Aceste propuneri de proiecte vor fi transmise direct Comisiei Europene, urmand ca analiza sa se faca de catre specialistii de acolo.


Schimbarile climei ne oblige sa schimbam viziuni! Desigur, viziunile noi au nevoie de investitii bine gandite si planificate. Prin urmare, in vederea asigurarii unei absorbtii adecvate si consistente a fondurilor UE in exercitiul financiar 2014-2020 e nevoie de o cooperare la nivel institutional si de scrierea proiectelor astfel incat Romania sa-si indeplineasca tintele asumate la nivel European si national.

Din punctul meu de vedere insa, avem capacitatea sa depasim aceste tinte, asa cum, de altfel, am demonstrat-o deja" a concluzionat ministrul mediului, Attila Korodi.


MMSC



Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>