Salcia energetică

O sursa de energie regenerabila si o alternativa in agricultura

 

 








 


Încă din anii 70, de la prima criză a petrolului (Războiul în Golf) unii cercetatori au realizat că resursele energetice clasice vor reprezenta o problemă pentru generaţiile viitoare, şi au început cercetările pentru găsirea de  noi surse energetice, cât posibil nepoluante şi cât posibil regenerabile.

Cercetările au cuprins domenii largi, cum ar fi cele din domeniul de energie solară, eoliană, geotermala sau culturi agricole.

Preocuparea pentru producţia de resurse energetice regenerabile în agricultură, s-a accentuat în ultimii trei-cini ani.

Există însă specialişti sceptici, în ceea ce priveşte urmările, unei treceri masive în agricultură la producţia de plante energetice.

Acesti specialişti în domeniul agricol, susţin că datorită unor surse financiare mai mari în energie, există pericolul, ca agricultura să se orienteze către producţia de plante energetice, în detrimentul producţiei agricole alimentare, rezultind o criză alimentară.

Lăsind polemica pentru specialiştii în domeniu, noi venim cu o propunere, de o alternativă, o completare a producţiei agricole, care să nu însemne o concurentă pentru produsele agricole alimentare, ci o şansă pentru utilizarea terenurilor agricole, care acum sunt în paragină. În domeniul agricol, diferite plante au ajuns pe lista celor denumite generic „energo” ca: rapiţa, trăstia, iarba energetică şi diferite specii lemnoase ca salcâmul, plopul şi salcia.

Cele mai spectaculoase rezultate s-au obţinut în domeniul salciei.

 

Salcia energetică

Salcia energetică este o plantă agricolă, care se cultivată pe terenuri agricole, dar este o plantă care se simte cel mai bine pe terenuri cu umiditate ridicată. Asemenea terenuri sunt în general în albiile apelor curgătoare, terenuri care datorită umidităţii ridicate, nu sunt cultivate.

În jud. Harghita de exemplu, sunt 9970 ha de asemenea terenuri, iar pe nivel de ţară peste 500000 ha.



Ce este  salcia energetică?

Este o plantă agricolă creşte pe ogoare, pentru cultivarea ei se utilizează maşinele agricole clasice, cu exceptia plantarii si a recoltarii.

Cercetările cu salcia energetică se fac de mai multe decenii de către specialişti suedezi, care din peste 200 soiuri de salcii, au cultivat 18 soiuri cu caracteristici deosebite cum ar fi:

-          creşterea rapidă 3-3,5 cm/zi

-          putere calorică ridicata– peste 4900 kcal/kg

-          rezistenţa la intemperii şi boli

Aceste soiuri au fost înregistrate CPVO (Oficiul Comunitar pentru Protecţia Soiurilor de Plante) şi reprezintă proprietatea intelectuală al acestui institut, cu drepturile pe care le conferă legile internaţionale în domeniu.

 

De ce salcie energetică?

Pe lângă proprietăţile amintite deja, salcia energetică prezintă o serie de avantaje, care fac să fie lider în materie de plantaţie energetică.

 

        poate fi, sau chiar este recomandat a fi cultivat pe suprafeţe cu înmlăştinare permanentă sau periodică. Salcia poate fi inundată pe perioade lungi (chiar luni de zile) fără ca să fie afectat. Salcia are capacitatea de evapotranspiraţie de 15-20 litrii apă/zi/m2. Acest avantaj îi conferă un loc necontestat ca plantă care să facă utilizabile mii de ha de terenuri care sunt în paragină.

Datorită acestei proprietăţi, salcia nu elimină alte plante din cultura agricolă, ci lărgeşte aria plantelor ce pot fi cultivate – aducând avantaje economice însemnate agriculturii şi economiei naţionale în general. Un calcul estimativ arată că într-o ipoteză ca în România s-ar planta cca 20000 ha salcie energetica pe terenuri neutilizate în prezent, s-ar obţine anual  energie suficientă pentru încălzirea a cca 145.000 apartamente.(aprox. Blocurile din Cluj si Brasov)

Important! Această sursă de energie se repetă anual timp de 25-30 ani.

        are o durată de viaţă de 25-30 ani, timp în care  cu excepţia anului întâi lucrările de executat pe plantaţie, sunt doar de administrare de îngrăşăminte (pentru a obţine o recoltă mai bună) şi recoltarea, asigurând un venit constant şi sigur proprietarilor de plantaţii.

 

        are o capacitate de preluare anual a 20-30 to/ha de nămol provenit din epurarea apelor reziduale. Această proprietate face ca apele reziduale nu trebuiesc epurate biologic, ci după inundarea plantaţiei, prin evapotranspiraţie apa, ajunge în atmosferă curată, evitând infectarea apelor curgătoare. Acest avantaj a fost recunoscut în multe ţări Europene – fiind elaborate sisteme de staţii de epurare – cu plantaţii în jurul lor.

 

        datorită conţinutului înalt de salicină, tocătura obţinută din salcia energetică nu are nevoie de depozit acoperit, un avantaj economic important

 

        energia consumată pentru producerea salciei energetice este numai 5% din energia rezultată prin utilizarea ei ca sursă energetică

 

        recoltarea se face iarna (după căderea frunzelor) când atât forţa de muncă cât şi utilajele sunt neutilizate.

 

        salcia energetică se recoltează anual, (sau din doi in doi ani, dar nu mai       mult de trei in trei ani) asigurând o sursă de energie termică evitând astfel presiunea asupra pădurilor pentru combustibil ieftin.   



Ce să facem cu salcia energetică?

  • Salcia energetică se cultivă cu scopul obţinerii de biomasă cu putere calorică ridicată.

  • Se poate utiliza sub formă de tocătură (la umiditatea obţinută la recoltare, de aprox. 30-35%), în centrale energetice de producere curent electric, dar cu ajutorul unor arzătoare speciale (multistoker) de puteri cuprinse între 8 kW - 600 kW (programabile atât ca regim de ardere, cât şi ca timp de funcţionare) şi ataşabile cazanelor clasice pe lemne sau alt combustibil solid, tocătura de salcie poate fi folosită şi la incălzirea caselor, instituţiilor (de ex. grădiniţe, şcoli, dispensare, primării etc.)  
  • Tocătura prelucrată în brichete sau in peleţi reprezintă o sursă de energie termică curată şi ieftină pentru incălzire. Pentru fabricarea brichetelor şi a peleţilor sunt necesare echipamente technologice speciale. 
  • În afară de scopurile energetice, salcia se mai utilizează cu succes în următoarele domeni:     
    • materie primă pentru celuloză
    • industria farmaceutică (aspirină)
    • materie primă pentru alcool metilic
    • industria hârtiei
    • industria de mobilă şi lemne de construcţii
    • construcţii (drumuri temporare, protejarea malurilor apelor)

Omenirea totdeauna a avut nevoie de energie şi va avea nevoie şi în continuare, deci utilizarea salciei energetice se repetă anual. O plantaţie are durata de viaţă 25-30 de ani, odată se realizează plantaţia şi mulţi ani se recoltează. Asta este viitorul!!


Merită să cultivăm salcia energetică? 

Da! Salcia energetică este o plantă care în anul întâi necesită o atenţie deosebită. Trebuie pregătit corespunzător terenul (arătură adâncă 45-50 cm) discuit primăvara, tratat cu ierbicide înainte de plantaţie, iar după plantaţie trebuie îngrijit ca buruienile să nu biruie (prăşit mecanic, sau tratament cu ierbicide).

Costurile în anul întâi sunt  (costul lucrărilor agricole, costul butaşilor,) aproximativ de 1700-1800 Eur/ha. .

Recolta în anul întâi este mai redusa (cca 10%) – în această perioadă se dezvoltă rădăcina, iar de modul cum în anul întâi a putut să se dezvolte planta, va avea repercursiuri pe întreaga durată de viaţă.

După anul întâi, însă plantaţiile de salcie energetice – au nevoie de intervenţii neînsemnate (administrarea de îngrăşăminte, recoltare) şi acesta  timp de 25-30 de ani.

Salcia energetică se recoltează anual din 2-2 an, sau din 3-3 ani. Recolta obţinută este în funcţie de calitatea solului, de umiditatea solului, precum şi de modul cum a fost executate lucrărilor agricole în anul I, adica, depinde de SOLUL-CLIMA-STAPINUL.

Din statistici se poate aprecia o recoltă de cca 30 to/an/ha (la umiditate de cca. 30%) – din anul 3 de viaţă.

Preţul actual al unei to de tocătură este de cca 35 Euro, deci cca 1100 Euro/ha, dar pretul prezinta o tendinta crescatoare, datorita lipsei de biomasa pe piata Europei.

Este de reţinut faptul că în situaţia în care ne aflăm in agricultura romaneasca, cu muncitori agricoli la o vârstă înaintată, o plantaţie de salcie este ideală- pentru a nu rămâne terenurile agricole în paragină –astfel, salcia energetică devine  o ALTERNATIVĂ în agricultură.

 

 

Unde să plantăm salcia? Technologia de cultivarea salciei! 

Salcia este o plantă agricolă. Poate fi cultivat oriunde, inclusiv pentru acoperirea haldelor de steril de lângă mine, însă recolta cea mai bună se poate obţine pe terenuri cu umiditate ridicată (albiile apelor curgătoare) – unde alte plante nu pot fi cultivate.

 

Conditiile optime sunt asigurate de alimentare cu apa freatica  ori din precipitatii abundente (media anuala peste 700 mm/m2), pe soluri cu pH 5,5-6,5, dar rezista si pe soluri cu pH  4-8,0, insa cu  o recolta de biomasa mai redusa.

Technologia de cultivare conţine mai multe capitole: (materialul se gaseste pe pagina www.kontrastwege.ro )  

-          înfiinţarea culturii

-          lucrări de întreţinere

-          recoltarea

-          desfiinţarea culturii

-          calendarul cultivării

 
Trebuie să programăm, să pregătim o cultură de salcie. Trebuie să fim atenţi la câteva amănunte, ca:

-          fiind vorba de o plantaţie de o viaţă lungă, trebuie să fim atenţi la sistematizarea zonei

-          planietatea terenului pentru a fi posibil plantarea şi recoltarea mecanică

-          recoltarea se face iarna, trebuie să avem posibilitatea de acces pe plantaţie în condiţii de iarnă cu utilaje

-          pregătirea solului din timp

 

Plantarea – se poate face manual sau mecanizat. Există utilaje speciale de plantat, care plantează un ha în cca 60 minute.

 

Recoltarea – se poate face manual sau mecanizat. Mecanizat cu utilaje care se aleg in functie de suprafata de recoltat intr-un sezon (se intelege sezon de recoltare lunile decembrie, ianuarie, februaria). Astfel se utilizeaza utilaje simple pina la cca. 50 ha, utilaje mai performante (atasabile la tractoare de cca 150 CP), la suprafete de cca. 300-350 ha, si  combine Class cu adaptor H2, pentru suprafete mari (peste 1000 ha)

 

Desfiinţarea culturii – se face foarte uşor printr-o discuire, după care se poate utiliza solul pentru o altă plantă.

 

Technologia în detalii se livrează fiecărui cumpărător de butaşi – odată cu livrarea butaşilor.

 

 

Observaţii juridice 

Soiurile de salcie energetice care, prin parametrii technici s-au impus – sunt cele 18 soiuri înregistrate de cercetătorii suedezi.

Aceste soiuri reprezintă proprietatea intelectuală a cercetătorilor suedezi, şi sunt apărate de legile UE. –EC  No.2100/94

 

Folosirea neautorizată ca material saditor este infracţiune şi pedepsit de lege.

 

În Europa sunt câteva cazuri de scandal, datorită utilizării sub altă denumire, a unor soiuri dintre cele înregistrate, terminate cu câştig de cauză pentru cercetatori.

Există dotare technologica cu care în max 20 min. se poate determina parametrii genetici exacţi a unei bucăţi  dintr-un lujer, şi stabili cu exactitate originea ei.

 

Sc. Kontrastwege SRL – a încheiat un contract cu firma suedeză – pentru România, astfel a obţinut dreptul de a înfiinţa pepinerii, de a produce butaşi pentru realizarea de plantaţii, având obligaţia de a plăti redeventă după fiecare butaş comercializat.

 

Este interzis categoric, ca cineva dintr-o plantaţie existentă să utilizeze butaşi pentru extinderea plantaţiei, sau sa comercializeze ca material seditor!!!!

 

Situaţia legislativă în România 

Cu toate că în ţările din UE, ca urmare a unei recomandări a UE, plantaţiile energetice sunt subvenţionate (în cazul salciei energetice 50% din costurile de realizare a  plantaţiei, si o subventie anuala) în România încă nu s-a luat o hotarire in acest sens.

În ţările în care se aplică hotărârea UE, referitor la subvenţionarea plantării, obligatoriu trebuie solicitat aprobare pentru realizarea plantaţiei, şi condiţia aprobării şi obţinerii subvenţiei este:

-          dovedirea proprietatii terenului, sau arendarea ei pe durata plantatiei (25-30 ani)

-          dovada că s-au utilizat material seditor de origine legală

-          dovada utilizării lor în scopuri energetice

 

Considerăm că nici în România nu vor fi alte condiţii, la legea Plantatiilor energetice, care se afla in Parlament pentru dezbatere, si adaptare.

 

IMPORTANT!!

Incepind din 03 martie 2008, se poate accesa fonduri de investitii, cu care se poate rezolva foarte avantajos realizarea de plantatii de salcie energetica (fiind pentru prima data nominalizat ca planta energetica – cu denumirea corecta: Specii forestiere cu ciclu scurt de productie si regenerare pe cale vegetativa).

 

Accesati WWW.madr.ro/APDRP, si veti gasi :

- Masura 121-Modernizarea exploatatiilor agricole

- Masura 123-Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si

                             Forestiere..

 

              Pe data de 3 noiembrie 2008, a fost publicat in Monitorul Oficial nr.743, Legea nr.220, Lege pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

 

   La cap VI, se stabilesc sarcini pentru ministerele de resort (Min. Economiei si Min. Agriculturii), ca in termen de 90 de zile sa elaboreze mai multe masuri de promovare a surselor regenerabile. Astfel la Art. 2, aliniatul „f”  se stipuleaza:  „ acordarea de ajutoare nerambursabile proprietarilor plantatiilor de material lemnos infaptuite prin lastarire, cu destinatie energetica.....”,. In anul 2010, Legea 220/2008, a fost modificat cu Legea 139/2010. Se asteapta aplicarea ei, in anul 2011, cu speranta ca va  urma aceea reglementare care in alte tari din UE, se aplica de citiva ani.

 

M.Ciuc la 16 mai 2011

Sc. KONTRASTWEGE srl

www.kontrastwege.ro

Tel. Mo. 0744 638467

 

Benkő Sándor

Director Executiv




Noutati

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

12-02-2024 Energie regenerabila

Energie Verde: fonduri nerambursabile de peste 800 mil. euro vor fi disponibile prin „Fondul pentru Modernizare”

Fonduri nerambursabile de peste 800 milioane euro pentru investitii in proiecte de energie verde vor fi disponibile pe piata in urmatoarele saptamani, unde companiile vor putea creste eficienta energetica a fabricilor sau noi unitati de producere a energiei regenerabile vor putea fi instalate pe tot teritoriul tarii, arata datele REI, grup de companii specializate in atragerea de fonduri europene si ajutoare de stat, aflat in topul celor mai mari firme de consultanta de profil din Romania. Mai multe>>

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

23-01-2024 Energie regenerabila

Kilowat: 2024 - cel mai bun an pe piata sistemelor fotovoltaice. Romanii din mediul rural vor sa scape definitiv de facturile la energie

Intr-un context economico-politic tot mai instabil, romanii, atat persoane fizice, cat si persoane juridice, resimt costurile din ce in ce mai mari la energie si se indreapta spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de pana la 6 ori. Astfel, 2024 va fi cel mai bun an pentru piata de sisteme fotovoltaice, cu o cerere in crestere, in special din partea romanilor din mediul rural, si cu un interes ridicat pentru finantari din partea IMM-urilor, arata previziunile Kilowat, u... Mai multe>>

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

09-01-2024 Energie regenerabila

UniCredit Bank a finantat centrala fotovoltaica de la Sarmasag/Salaj cu 39,3 milioane de euro

UniCredit Bank Romania a finalizat cu succes o tranzactie de finantare pe proiect, in valoare totala de 39,3 milioane de euro cu Comcris Energy SRL, o subsidiara a companiei de productie din surse regenerabile, Enery, cu sediul la Viena. Pachetul de finantare sustine dezvoltarea, constructia si exploatarea centralei fotovoltaice Sarmasag de 51,4 MW DC, situata in judetul Salaj. Mai multe>>

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

13-12-2023 Energie regenerabila

Viitorul Biocombustibilului in UE este in ceata

Directia in care se indreapta biocombustibilii este neclara si exista dificultati la fiecare pas, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat astazi. Lipsa unei viziuni pe termen lung a afectat siguranta investitiilor, iar problemele legate de durabilitate, concurenta pentru biomasa si costurile ridicate actioneaza drept constrangeri in introducerea in utilizare a biocombustibililor. Mai multe>>

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

21-11-2023 Energie regenerabila

XTB Romania: Presiunea politica pentru o tranzitie rapida la energia verde se confrunta cu un sector dominat de incertitudini

Sectorul de energie verde este unul dintre cele mai populare subiecte ale ultimilor ani, iar aceasta tendinta este de asteptat sa persiste avand in vedere intentia globala de tranzitie catre politica emisiilor zero. Cu toate acestea, piata nu a inregistrat un avans constant si sigur. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar la XTB Romania, in ultimele luni, actiunile din domeniul energiei regenerabile au pierdut puternic teren, inregistrand o performanta semnificativ mai mica fata de companiile... Mai multe>>

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

21-11-2023 Protectia mediului

BASF Innovation Hub: start-up-uri romanesti printre primele cinci solutii regionale selectate

Start-up-urile romanesti 3D Printing Hub si Peelhy s-au calificat printre primele cinci solutii regionale ale competitiei pentru un viitor sustenabil, BASF Innovation Hub. Selectarea acestora in etapa regionala deschide posibilitatea de a participa la Marea finala pentru intreaga Europa Centrala si de Sud-Est. Start-up-ul Peelhy dezvolta un bio-sticker antimicrobian si biodegradabil pentru alimente proaspete si legume cu coaja comestibila, care scade nivelul acestora de contaminare. Mai multe>>

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

12-11-2023 Protectia mediului

Proiectul BIOservicES va dezvolta practici imbunatatite de management al solului. Printre parteneri se numara si Romania

Proiectul „BIOservicES - Crearea legaturilor intre biodiversitatea solului si serviciile si functiile ecosistemice in diferite utilizari ale solului: de la identificarea factorilor, presiunilor si rezilientei la schimbarile climatice pana la evaluarea economica a acestora”, condus de Universitatea Politehnica din Cartagena si coordonat de Raul Zornoza, profesor la aceeasi institutie, anunta debutul. Cu un buget de 7 milioane de euro obtinut prin programul Horizon Europe, proiectul va reuni 22 de... Mai multe>>

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

01-11-2023 Energie regenerabila

Cum sa alegi bateria solara potrivita in functie de destinatia ei de utilizare?

Poti instala o baterie solara in casa ta pentru a stoca energia produsa de panourile solare si pentru a o utiliza in timpul noptii sau in zilele innorate. Proprietarii de cladiri comerciale au posibilitatea sa foloseasca baterii solare pentru a economisi energie si a reduce costurile cu electricitatea. Astfel, bateriile pot fi amplasate pe acoperisuri, in parcari sau in spatii de depozitare. Agricultorii pot instala baterii solare pentru a alimenta pompe de apa, sisteme de irigatie si alte echip... Mai multe>>

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

20-10-2023 Protectia mediului

Schimbarile climatice ii determina pe fermieri sa adopte practici sustenabile

Schimbarile recente ale climei au motivat fermierii sa adopte practici sustenabile in scopul obtinerii unei productivitati pe termen lung. In 2023, fermierii romani persista in eforturile lor de a se alinia cu practici care sustin un sistem alimentar rezilient. Mai multe>>

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

12-10-2023 Protectia mediului

Curs gratuit de agricultura sustenabila Agereco

Esti agricultor si doresti sa imbunatatesti practicile de gestionare a terenului tau si sa contribui la un viitor mai sustenabil? Raspunsul este: cursul despre agricultura sustenabila si gestionarea terenului, finantat prin Programul Erasmus+. Condus de o echipa de experti in agricultura durabila, Cursul de agricultura sustenabila Agereco este conceput pentru a oferi agricultorilor cele mai recente tehnici si cele mai bune practici pentru gestionarea terenurilor, intr-un mod prietenos cu me... Mai multe>>