Data limita de depunere a cererilor unice de plata se prelungeste

Data limita depunere cereri de plati APIA 31 mai 2016In sedinta Guvernului din 11 mai 2016 a fost adoptata o Ordonanta de Urgenta care va permite facilitatea accesului fermierilor la platile directe si ajutoarele nationale tranzitorii, precum si infiintarea functiei de atasat agricol.

In cadrul reuniunii Comitetului de Plati Directe si Dezvoltare Rurala al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit si votat prin procedura scrisa, in unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 809/2014 in ceea ce priveste data limita pentru depunerea cererii unice de plata pentru anul 2016, agreandu-se faptul ca textul va fi inaintat spre adoptare in data de 13 mai 2016. Data limita pentru depunerea cererilor unice de plata prevazuta de Regulamentul mentionat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmand sa fixeze la nivel national data limita pana la aceasta data.

Pana in prezent au depus cererea unica de plata aproximativ 598.000 de fermieri din cei cca. 1.000.000 de fermieri potentiali beneficiari ai platilor, iar perioada de timp ramasa pana la data de 15 mai, in care nu se percep penalitati de intarziere, este insuficienta datorita numarului mare de fermieri ramasi - cca. 400.000, cat si a complexitatii cererii unice de plata. Adoptarea actului normativ de modificare a OUG nr. 3/2015, dupa data aparitiei in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului preconizat a fi adoptat in data de 13.05.2016, ar conduce la intreruperea perioadei de depunere a cererilor unice de plata fara penalitati de intarziere, in cursul carora, cererilor unice de plata depuse ar urma sa li se aplice penalitati de intarziere, situatie care trebuie preintampinata.

Adoptarea acestui act normativ permite Romaniei sa prelungeasca termenul limita de depunere al cererilor de plata, in prezent fixat pentru 16 mai 2016. Astfel, data limita de depunere a cererilor unice de plata va fi 31 mai 2016, urmand a fi stabilita prin ordin al ministrului imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial a prezentei OUG.

Avand in vedere ca o serie de unitati de cercetare nu beneficiaza de prevederile OUG nr. 3/2015, desi desfasoara activitate agricola, s-au modificat unele dispozitii din cadrul ordonantei, astfel incat sa se extinda gama potentialilor beneficiari ai platilor cu: universitatile, institutele, statiunile didactice, fermele de cercetare si productie agricola, statiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol si alte organisme si organizatii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finantare.

De asemenea, la solicitarea principalelor asociatii de crescatori de animale, pentru a beneficia de platile pe suprafata, pentru cca. 1 milion ha de pajisti concesionate de la autoritatile locale, se reincadreaza in categoria potentialilor beneficiari ai platilor, asociatiile crescatorilor de animale, deoarece conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, acestea nu mai pot depune cererea unica de plata si implicit nu mai beneficiaza de platile pe suprafata.

Facem precizarea ca Senatul Romaniei a solicitat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale adoptarea prin ordonanta de urgenta a Guvernului modificarilor care fac obiectul prezentului proiect, mentionand imposibilitatea adoptarii acestora prin initiativa parlamentara, pana la data de 15 mai 2016.

Pentru aplicarea adecvata a prevederilor regulamentelor Uniunii Europene in domeniu, se modifica prevederile referitoare la beneficiarii platilor, facandu-se o delimitare clara intre beneficiarii ajutoarelor nationale tranzitorii, respectiv cei ai masurii 10 - Agro-mediu si clima din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, care nu trebuie sa aiba calitatea de „fermier activ” si beneficiarii platilor directe si ai masurilor 11 - agricultura ecologica si 13 - plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice, care trebuie sa indeplineasca calitatea de „fermier activ”.

Prin actul normativ adoptat astazi, se infiinteaza functia de atasat agricol in cadrul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in vederea asigurarii reprezentarii Romaniei in plan extern, in domeniul politicii agricole comune si promovarii produselor agroalimentare. Cresterea competitivitatii si a capacitatii de productie a agriculturii romanesti, estimata pentru urmatorii ani, presupune in paralel redinamizarea vocatiei sale de export, iar promovarea sectorului agroalimentar romanesc pe piata europeana si mondiala implica, in primul rand, consolidarea unei cooperarii internationale specializate. 

Urmand exemplul altor tari care si-au imbunatatit concurenta la export prin crearea functiei de atasat agricol se poate implementa o politica “agresiva” in identificarea oportunitatilor de export si de afaceri, de investitii, cu efecte benefice asupra economiei romanesti.

A.P.I.A.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

  

 

Noutati

Error: No articles to display