Carrefour Romania lanseaza parteneriate cu sase noi cooperative agricole

Carrefour Romania isi extinde amprenta locala prin parteneriate cu sase noi cooperative agricoleCarrefour Romania continua investitiile in dezvoltarea sortimentului de produse locale si incheie parteneriate cu sase noi cooperative agricole din mai multe regiuni ale tarii: Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti. Odata cu extinderea portofoliului de produse din Romania, retailerul atinge pragul de zece furnizori strategici de legume si fructe de provenienta locala, ce pot fi regasite in toate magazinele Carrefour sub eticheta „Gradina Noastra”, personalizata in functie de origine. Aceasta masura se afiliaza misiunii globale Act for Food de promovare a unei alimentatii curate.


Astazi, Carrefour Romania colaboreaza cu zece cooperative partenere (Gradina Noastra din Varasti, Zarand, Insuratei, Brezoaele, Fierbinti, Beius, Ostrov, Targu Secuiesc, Husi si Voinesti), care reunesc sub umbrela Gradina Noastra un total de 240 de familii si producatori mici, mijlocii si mari.

Localul a devenit standardul de excelenta in materie de calitate cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa, iar Carrefour este pionierul acestei directii, fiind primul retailer care a implementat modelul de cooperativa in relatia cu producatorii locali. Prin intermediul brandului umbrela, Gradina Noastra, care uneste cele zece cooperative partenere Carrefour, am dezvoltat o serie intreaga de programe cu dublu beneficiu, traduse in sustinere pentru fermieri si comunitatile lor si produse proaspete, locale, pentru toti clientii nostri. Suntem mandri sa purtam aceasta responsabilitate si vom continua sa ne diversificam portofoliul amplu de producatori locali. Ne propunem sa replicam acest model de succes al cooperativelor agricole si in alte regiuni ale tarii”, a declarat Julien Munch, CEO Carrefour Romania.

Cu o experienta semnificativa in domeniul agriculturii durabile si o suprafata de cultivare ce se intinde pe mai bine de 627 de hectare, agricultorii din aceste regiuni geografice raporteaza un volum al recoltei anuale de peste 35.000.000 unitati de vanzare de fructe si legume, productia fiind preluata si comercializata integral in toate formatele de magazine din reteaua Carrefour.

Clientii nostri merita tot ce-i mai bun, adica produse de calitate crescute la noi, cu pricepere si dedicare de catre producatorii locali. Onoram gustul autentic al fructelor si legumelor de la tara, fapt pentru care continuam sa gasim solutii pentru reducerea circuitului de la sursa la raft, astfel incat clientii sa se poata bucura de produse proaspete pe tot parcursul anului in mai putin de 24 de ore de la recoltare. Asocierea cu cele sase noi cooperative reprezinta un pas inainte pentru o alimentatie curata, prin diversificarea sortimentatiei de produse disponibile in magazinele Carrefour”, a adaugat Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh Carrefour Romania.

 

Carrefour Romania - parteneriat cu sase noi cooperative agricole - Gradina Noastra

 

Gradina Noastra are astazi in componenta sase noi cooperative agricole, iar clientii beneficiaza de un sortiment extins de fructe si legume de calitate, cu gust autentic romanesc, disponibile in toate magazinele Carrefour din tara. Printre acestea, se numara:

 

Gradina Noastra din Fierbinti – varza, ardei, vinete, dovlecei, telina

Creata la initiativa Carrefour, Cooperativa Gradina Noastra de la Fierbinti este formata din sase familii de agricultori specializate in cultivarea legumelor. Fiecare familie vine cu o experienta vasta in domeniul agricol, obtinuta prin mostenirea terenurilor si transmiterea afacerii din generatie in generatie. Cooperativa, recunoscuta pentru productia de varza, rosii, ardei, vinete, castraveti, dovlecei si telina, dispune de un teren ce se intinde pe aproximativ 22 de hectare in camp si 1 hectar in solarii. Totodata, producatorii colaboreaza indeaproape cu mediul universitar si cu companiile de profil pentru cercetarea a noi hibrizi ce pot fi comercializati.

Nelipsite din bucataria romaneasca, legumele noastre ofera gustul original pe care tot mai multi romani il cauta de ceva vreme. De-a lungul timpului, am conservat tainele agriculturii curate, astfel incat calitatea produselor noastre sa nu sufere modificari. Factorii optimi de mediu, cunostintele de specialitate in domeniul agricol si, mai nou, sprijinul pe care-l primim din partea Carrefour Romania sunt principalul motor de functionare a cooperativei“, Alice Spiridon, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Fierbinti.

 

Gradina Noastra din Beius – afine, zmeura, mure, coacaze, hribi, ghebe, galbiori si nuca

Formata din sase familii de agricultori, Cooperativa Gradina Noastra din Beius este specializata in productia de fructe de padure pe suprafete extinse – 1 ha afine, 1 ha capsune, 1,2 ha zmeura si 0,7 ha coacaze rosii. Suprafetele de teren ale cooperativei sunt situate in depresiunea Beiusului, zona cunoscuta pentru solul fertil, ideal pentru agricultura durabila, cu posibilitati de mecanizare, bogat in elemente nutritive si cu o amprenta deosebita asupra aspectului si gustului produselor. Infiintata in urma cu sapte ani, cooperativa isi propune sa atraga cat mai multi producatori si locuitori din zona Beiusului si imprejurimi.

Nimic nu se compara cu prospetimea fructelor crescute la tara. Pentru multi dintre noi, gustul unui fruct zemos, bine copt sub arsita verii ne trezeste amintirea vacantelor petrecute la bunici. Ne bucuram ca, alaturi de Carrefour, avem ocazia sa aducem pe mesele romanilor produse de calitate, cu gustul de odinioara”, a completat Dumitru Gal, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Beius.

 

Gradina Noastra din Ostrov - struguri, cirese, caise, piersici

Specializata in productia de struguri de masa si fructe, Cooperativa Gradina Noastra din Ostrov este alcatuita din cinci familii care se ocupa, zi de zi, cu ingrijirea celor 57 ha de struguri si 7 ha de cirese, caise si nectarine, cu o crestere exponentiala de la un an la altul. Toate acestea ajung, imediat dupa culegere, pe rafturile magazinelor Carrefour.

Dobrogea are un renume raspandit in toata tara cand vine vorba de cultivarea strugurilor. Primele atestate documentare arata ca pe pamanturile dobrogene se cultiva vita de vie inca de pe vremea dacilor. In Dobrogea sunt cele mai prielnice conditii de mediu din tara noastra pentru culturile de struguri, iar in anii 1980 -1990, Dobrogea a fost regiunea viticola numarul 1 din tara pentru cultivarea strugurilor de masa – o traditie pe care suntem mandri sa o continuam, la standardele moderne de calitate”, Valentin Paun, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Ostrov.

 

Gradina Noastra din Targu Secuiesc – cartofi

Suprafata totala de teren a cooperativei situata in depresiunea Targu Secuiesc depaseste 89 ha si dispune de un sol deosebit de fertil, bogat in proprietati nutritive, de care au grija 5 familii din regiune pentru a obtine un produs cu aspect comercial atragator si calitati culinare remarcabile. Zona este recunoscuta pentru culturile de cartofi, ce beneficiaza de conditii pedo-climatice favorabile obtinerii unei productii generoase. Anual, cooperativa livreaza intre 500-800 de tone de cartofi pentru magazinele Carrefour.

Preparat intr-o multitudine de feluri, cartoful ramane alimentul nelipsit de pe mesele romanilor, bucurandu-se de o popularitate imensa. Acum, cu ajutorul Carrefour, ne bucuram ca putem face cunoscut romanilor gustul autentic de la tara al cartofilor crescuti cu grija si traditie”, Mucsi Eniko Beata, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Targu Secuiesc.

 

Gradina Noastra din Husi – struguri, prune si caise

Municipiul Husi este recunoscut pentru podgoriile sale de struguri destinati atat pentru consum, cat si pentru productia de vinuri alese. Traditia cultivarii vitei de vie este transmisa de la o generatie la alta de mai bine de 200 de ani, ceea ce face ca arealul viticol al orasului Husi sa mai fie numit si „Husi, orasul dintre vii”. Aproximativ 30 ha de vie de struguri de masa, 1 ha de ciresi si 1 ha de pruni sunt atent ingrijite de cele 2 familii inrolate in Cooperativa agricola de la Husi.

Daca ar fi sa dezvalui secretul gustului specific al strugurilor moldovenesti, acela ar fi solurile cu densitate mica, bine incalzite, drenate profund si bogate in substante nutritive care asaza regiunea Husi la loc de cinste pe harta viticulturii romanesti. Alaturi de Carrefour, ducem mai departe traditiile si gusturile locale”, Petru Pascal, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Husi.

 

Gradina Noastra din Voinesti – mere si prune

Alcatuita in prezent din sapte familii, Cooperativa agricola din Voinesti este specializata in pomicultura, ramura ce i-a adus cu timpul renumele la nivel national. Detine o suprafata de teren de aproximativ 78 ha, destinate culturilor de mere (50 ha), cirese (9 ha), prune (10 ha) si pere (9 ha). Dintre toate, merele de Voinesti sunt, de departe, vedetele regiunii, cunoscute pentru calitatea lor gustativa de exceptie. Drumul parcurs de acestea pentru a deveni produse de origine geografica se intinde de-a lungul a sute de ani.

Cred ca toata lumea a gustat cel putin o data in viata merele de Voinesti, apreciate pentru calitatea, gustul si aroma lor inconfundabile. Exemple de succes sunt rare in domeniul pomiculturii, iar merele de Voinesti sunt printre putinele soiuri de la noi care au reusit sa treaca testul timpului. Calitatea superioara se datoreaza tehnicilor de ingrijire moderna a pomilor, a climei propice, dar si priceperii agricultorilor din zona“, Valentin Gheboianu, fermier in Cooperativa Gradina Noastra din Voinesti.

Toate produsele comercializate sub marca Gradina Noastra sunt crescute local, de familiile de fermieri si agricultori cu traditie din cadrul cooperativelor, care beneficiaza de sprijinul retailerului in termeni de accesibilitate crescuta la o piata de desfacere nationala, dezvoltarea si promovarea vanzarilor si circuit logistic imbunatatit. La fel ca in cazul culturii vitei de vie pentru producerea vinului, fructele si legumele apartin unui terroir unde factori precum pamantul in care sunt crescute, apa cu care sunt stropite si soarele sub care sunt coapte reprezinta agentii de conservare a aromei si gustului specific zonei de provenienta. Mai mult decat atat, toate cooperativele agricole partenere contribuie la dezvoltarea economiei locale, prin crearea de noi locuri de munca, in special pentru persoanele mai putin calificate.

 

De la ferma, pe raftul magazinelor

Carrefour Romania - parteneriat cu sase noi cooperative agricole - foto 2

 

Cele sase cooperative sustin distributia nationala a produselor intr-un interval de timp restrans, astfel incat romanii sa aiba acces la prospetimea locala pe rafturile magazinelor, cu o distributie medie de 24-36 de ore.

Ca urmare a parteneriatelor cu fermierii independenti si cei asociati in cooperative, in varf de sezon, 100% din necesarul de fructe, legume si verdeturi de sezon din reteaua Carrefour, care pot fi cultivate local, este asigurat de parteneri, iar in restul anului media ajunge sa depaseasca valoarea de 50%.

In prezent, Carrefour detine in portofoliul de producatori locali parteneriate cu 25 de cooperative, dintre care 15 ca furnizori si zece ca parteneri, sub brandul Gradina Noastra.

 

Carrefour – sustinator al unei alimentatii curate, cu ajutorul producatorilor locali

Carrefour Romania - parteneriat cu sase noi cooperative agricole - foto 3

 

Ca parte a angajamentului de a deveni un lider in tranzitia alimentara, Carrefour investeste in consolidarea ecosistemului sau local si in relatia cu producatorii romani, pentru a le oferi clientilor alimente proaspete, locale, la preturi accesibile. In urma cu sase ani, Carrefour Romania a creat un model de colaborare unic si durabil, in care retailul co-creeaza cu producatorii locali, investind in comunitate si in fermieri, in timp ce asigura produse proaspete pentru clienti: Gradina Noastra, un program circular care livreaza produse proaspete de la fermierii regionali la rafturile magazinelor, in maximum 24 de ore de la momentul recoltarii. Cu cel mai amplu portofoliu de producatori locali pe zona de alimente proaspete, Carrefour sustine mai bine de 1.300 de fermieri la nivel national, dintre care 600 sunt producatori ultra locali, oferind solutii de eficientizare a procesului de productie, transport si vizibilitate la raft.

 

Carrefour Romania - parteneriat cu sase noi cooperative agricole - foto 4

 

Carrefour Romania - parteneriat cu sase noi cooperative agricole - foto 5

 

Despre Carrefour Romania

Carrefour Romania ofera clientilor sai un univers de posibilitati de a face cumparaturi in siguranta: direct in cele peste 410 de magazine din tara, unde, cu aplicatia Carrefour si casele de marcat Self Service, sesiunea de shopping devine rapida si usoara sau prin serviciile de online shopping cu livrare acasa sau Click & Collect: www.carrefour.ro si platformele BRINGO si Glovo, disponibile gratuit in Google Play si App Store.

Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe si initiative nationale pe termen lung, cu impact pozitiv in societate: Cooperativa Agricola Varasti, prima de acest gen fondata de retailer in Romania, Deschidem Vinul Romanesc si Crestem Romania BIO, in cadrul careia a introdus in premiera in Romania, eticheta „in conversie la bio”. Totodata, a lansat programul Act For Good, care transforma cumparaturile intr-o experienta personalizata cu impact social: prin fiecare sesiune de shopping si nu numai, utilizatorii primesc puncte Act For Good, prin care pot face fapte bune, dar pot si beneficia de reduceri si oferte personalizate.

Carrefour Romania opereaza in Romania prin patru entitati juridice: Carrefour S.A., Artima S.A., Columbus Operational SRL si Supeco Investment SRL.

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>