Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare.
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local.
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies.
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol.
Au inceput inscrierile la cea de-a treia editie GreenFields Academy, un program educational gratuit, dedicat fermierilor romani interesati sa dobandeasca cunostinte pentru punerea in practica a principiilor de conservare a mediului si biodiversitatii in agricultura. Programul este organizat de platforma de agricultura AMAZAG si sustinut de Raiffeisen Bank. Inscrierile sunt deschise pana la data de 18 septembrie si se adreseaza celor care vor sa implementeze in fermele pe care le detin tehnici inovatoare de agricultura sustenabila.
Asociatia Internationala pentru Stiinta si Tehnologia Cerealelor (ICC) a lansat mult asteptatul Manual ICC al Stiintei si Tehnologiei cerealelor din secolul 21, oferind o imagine cuprinzatoare a importantei cerealelor in lumea de astazi. Aceasta publicatie emblematica ofera informatii valoroase asupra structurii de baza a boabelor de cereale, inclusiv factorii potentiali de contaminare care pot avea un impact asupra productiei de cereale.
Situatia admiterii la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024 a fost inregistrata si centralizata dupa repartizarea elevilor in prima etapa de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvaluind o perspectiva asupra mediilor de admitere si gradului de ocupare al acestor institutii. Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022 (84%) insa numarul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este in crestere: 3414 in 2023 fata de 3040 in 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explica prin cresterea cu 686 a numarului de locuri in anul 2023.
Business Inovation Council, partener in proiectul Digital Farmer va organiza din toamna anul acesta cursuri gratuite atat pentru fermieri, cat si pentru cadrele didactice din unitatile de invatamant cu profil agricol. Aceste activitati sunt rezultatul proiectului Digital Farmer implementat de catre Business Inovation Council, in calitate de partener, rezultate prezentate astazi, 23 iunie, in cadrul unui eveniment de diseminare.
Ministerul Educatiei anunta o crestere semnificativa a numarului de locuri disponibile la liceele agricole pentru anul scolar 2023-2024, reflectand o tendinta pozitiva in atragerea elevilor catre aceste institutii de invatamant specializate. Conform datelor oficiale, numarul total de locuri pentru anul scolar 2023-2024 la liceele tehnologice agricole, specializarea Agricultura, a crescut cu peste 20% fata de anul precedent.
Meseria de gradinar pare meseria ideala pentru pasionatii de flori si legume, pentru cei care iubesc natura, spatiile verzi si peisagistica urbana. Poate fi o meserie banoasa, daca esti un gradinar dedicat si creativ, dar si o meserie care aduce mereu ceva nou in viata ta.
De curand, Agrii Romania a organizat in trei zone agricole din tara (Timisoara, Ialomita si Iasi) – ”Ziua Portilor deschise cu studentii”, un program educativ pentru generatia de maine a agriculturii autohtone. Evenimentul organizat in zile diferite a adunat studenti si cadre didactice de la USAMVB Timisoara, USAMV Bucuresti si USV Iasi pentru a-i invata mai multe din practicile agricole si inovatiile din agribusiness.
Compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola, Corteva Agriscience ofera intotdeauna oportunitati tinerelor generatii, iar in luna martie, a invitat peste 150 de studenti si elevi din institutiile de invatamant cu profil agricol sa ia parte la un tur al facilitatii de producere seminte din Afumati si sa discute cu expertii agronomi despre profesiile din sfera de agricultura.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta lansarea, in premiera in Romania, a unui nou program de licenta, cu predare in limba engleza - ”Comportamentul Animalelor si Bunastare”, in cadrul Facultatii de Zootehnie si Biotehnologii (FZB), incepand cu anul universitar 2023-2024.
Zece licee agricole din tara au achizitionat echipamente moderne si au organizat vizite la unele dintre cele mai performante ferme agricole in cadrul unui proiect organizat de Fundatia World Vision Romania si sustinut de BNP Paribas Leasing Solutions prin granturi in valoare totala de 15.000 euro. Proiectul a oferit sansa ca peste 500 de liceeni sa invete care sunt noile tehnologii in agricultura, dar si ce inseamna un agribusiness sustenabil.
Programele educationale concepute special pentru femeile fermier pot reduce discriminarea de gen in agricultura, au auzit ascultatorii in timpul sesiunii „Diversitate si incluziune” al evenimentului anual al European Institute for Food Innovation and Technology, EIT Food Annual Event, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in octombrie 2022 si a reunit aproape 800 de experti din sistemul alimentar. Participantii la eveniment au aflat despre programul TalentA, un program creat si implementat de compania internationala de cercetare agricola Corteva Agriscience, acesta fiind unul dintre cele mai bune exemple de eforturi in aceasta directie.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca este onorata sa anunte aniversarea de 60 de ani a Facultatii de Medicina Veterinara, infiintata in 1 octombrie 1962. Ceremonia de aniversare va avea loc miercuri, 14 septembrie 2022, de la ora 10.00, in Aula Magna ”Mihai Serban” a universitatii.
Ministrul Petre Daea a avut ieri, 24.08.2022, o intalnire de lucru cu o echipa de specialisti de la Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID), condusa de ministrul Sebastian-Ioan Burduja, ce a avut drept scop realizarea unui parteneriat care sa poata contribui la digitalizarea invatamantului liceal agricol din Romania. Cu aceasta ocazie, ministrul Petre Daea a prezentat proiectele pe care MADR doreste sa le implementeze prin intermediul liceelor agricole, astfel incat sa se creeze o legatura intre fermieri, administratie publica, licee agricole, universitati si cercetarea stiintifica din agricultura.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca anunta infiintarea celei de-a sasea facultati din portofoliu, Facultatea de Silvicultura si Cadastru, precum si modificari de structura si de denumire ale Facultatii de Horticultura, care devine Facultatea de Horticultura si Afaceri in Dezvoltare Rurala.
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) isi deschide portile in perioada 4 - 22 iulie 2022 pentru admiterea la studii de licenta si 1 - 18 iulie 2022 pentru programele de master, invitandu-te sa alegi sa ai o experienta de student #extraordinara.
BNP Paribas Leasing Solutions vine in sprijinul liceelor agricole si ofera granturi in valoare totala de 15.000 euro pentru organizarea unor vizite de studiu si experiente de invatare inedite atat pentru elevi cat si pentru profesori in ferme sau agribusiness-uri care aplica tehnologii moderne, inovatoare si durabile.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca se bucura sa anunte organizarea in campus, prin Facultatea de Horticultura, a editiei inaugurale a evenimentului ”Zilele Horticulturii Clujene”, in 27-28 mai 2022. Pe parcursul celor doua zile, specialistii in horticultura din universitatea noastra si cei invitati vor sustine workshop-uri atractive, ateliere, expozitii si demonstratii.
Centrul de Excelenta pentru Resurse Educationale Agro-Alimentare si Dezvoltare Durabila continua, dupa lansarea de anul trecut a Portalului de Educatie Agricola realizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti agrieduportal.com, programul de sprijin pentru inovarea proceselor educationale in domeniul educatiei agricole si anunta oportunitatile de cooperare si invatare in domeniile zootehnie, horticultura, peisagistica si antreprenoriat rural deschise in prima parte a acestui an.
Invatarea la locul de munca – asa cum sunt de exemplu stagiile de practica si ucenicia elevilor la un angajator – reprezinta o componenta centrala a invatamantului profesional si tehnologic care are urgent nevoie de finantare, prevederile legii privind practica elevilor si studentilor nefiind aplicate nici la 15 ani de la promulgarea acesteia, arata un studiu realizat de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), organizatie parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), format dintr-un grup de organizatii care isi propun dezvoltarea invatamantului tehnologic cu profil agricol din Romania.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca organizeaza a doua sesiune de admitere, in perioada 6-22 septembrie 2021, pentru locurile disponibile la nivel de studiu licenta si masterat.
Incepand cu 4.08.2021 Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV Bucuresti) scoate la concurs locurile ramase libere la toate cele 7 facultati. Grabeste-te sa te inscrii la facultate in a doua sesiune de admitere care a inceput de pe 4 august 2021 si va continua pana in momentul ocuparii locurilor scoase la concurs, dar nu mai tarziu de 20 septembrie. La cele 7 facultati ale USAMV Bucuresti sunt scoase la concurs peste 2500 de locuri la buget si taxa.
Luni, 12 iulie 2021, incepand cu ora 10, la Liceul Tehnologic “Haralamb Vasiliu” din Podu Iloaiei are loc TARGUL DE LOCURI DE PRACTICA PENTRU ELEVI AGRI-PRACTIC. 10 Angajatori de top din domeniul agroalimentar din zona de Nord-Est a tarii noastre (Ferma La bunici, Cooperativa Radacini, PFA Musteata Cezar Andrei, Agronils, Elppy Company, Semagro Star, II Mocanu Elvis Iulian, Rogipa, Panifcom, Agralpin Prest), vin sa poarte discutii si sa consilieze elevii in vederea pregatirii acestora pentru viata activa si cresterea adaptabilitatii lor pe piata muncii.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca scoate la concurs pentru anul universitar 2021-2022, pentru invatamantul cu frecventa si la distanta (ID), la studiile de licenta, 840 de locuri bugetate si 797 cu taxa, in 28 de programe de studiu acreditate in cadrul celor cinci facultati: Facultatea de Agricultura, Facultatea de Horticultura, Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Facultatea de Medicina Veterinara si Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.
Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti deschide pe 03 iunie portile celei de a zecea editii a conferintei stiintifice internationale Agriculture for Life, Life for Agriculture. Evenimentul, devenit deja o traditie in domeniul invatamantului zootehnic si agronom, se va desfasura online.
Cifra de scolarizare pentru nivelul liceal (invatamant de zi) va fi cu 14.000 de locuri mai mica in anul scolar 2021-2022, conform proiectului de hotarare de guvern pus in consultare publica de Ministerul Educatiei in urma cu cateva zile. World Vision Romania, parte a consortiului Crestem prin Educatie Agricola (CEA), atrage atentia asupra faptului ca, la fel ca in anii precedenti, cele mai multe taieri de clase si locuri le contabilizeaza liceele tehnologice si agricole, care au primit deja de la inspectoratele scolare din tara alocari la jumatate fata de nivelul solicitat.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca anunță punerea în vânzare, la magazinele sale, de produse certificate Bio din lapte de vacă, provenite din Stațiunea Cojocna. A fost obținută certificarea Bio pentru lapte integral pasteurizat, sana, telemea, caș proaspăt și brânză burduf.
Consortiul „Crestem prin educatie agricola”, format din patru importante organizatii neguvernamentale din Romania, cere includerea in viitoarele programe finantate din fonduri europene (Planul National Strategic pentru Politica Agricola Comuna (PNS), Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), Programul Operational Educatie si Ocupare) a unor masuri urgente de care invatamantul profesional si tehnic (IPT) agricol in Romania are nevoie nu doar pentru a supravietui, ci si pentru a se dezvolta si a deveni mai atractiv pentru absolventii de gimnaziu.
Universitatea ”Constantin Brancusi” din Tg. Jiu, Facultatea de Inginerie, Specializarea Inginerie si Management in Alimentatie Publica si Agroturism, a achizitionat sistemul SysAgria din dorinta acomodarii studentilor cu tehnologiile moderne utilizate in sectorul horticol pentru monitorizarea si optimizarea procesului de crestere a plantelor, in cadrul Proiectului Laborator de practica – “Tehnologii digitale in pomicultura SMARTREE”, finantat de Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National pentru Finantarea Invatamantului Superior.
01-10-2024 Informatii utile
Sănătatea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră este o prioritate urgentă. Fără ea, tu și cei dragi nu vă veți putea bucura de nicio altă binecuvântare materială în viață. Cu toate acestea, o sănătate solidă poate fi costisitoare, mai ales în această zi în care costurile medicale cresc anual. Mai multe>>
17-07-2024 Asociatii agricole
Începând cu 1 iulie 2024, Sandor Darabont a preluat funcția de Președinte al Clubului Fermierilor Români pentru o perioadă de șase luni, în cadrul mecanismului președinției rotative instituit de asociație în 2021. Mecanismul președinției rotative urmărește punerea în prim-plan a unor teme de interes major pentru agricultura din România, dar și a unor probleme strategice specifice regiunii din care provine președintele. Mai multe>>
08-07-2024 Invatamant agricol
Agreena, compania daneză în creștere, ce face pionierat în tranziția spre agricultura regenerativă, a încheiat cu succes un proiect de educare a noilor generații, în parteneriat cu WorldSkills România. Aproape 9000 de elevi și peste 200 de profesori au beneficiat de cunoștințele despre importanța prezervării biodiversității în domeniul agro și nu numai. Opiniile rezultate în urma programului arată cât de mult s-au dezvoltat atât cunoștințele teoretice și practice, cât și capacitățile importante precum munca în echipă sau abilitățile de comunicare. Mai multe>>
21-02-2024 Invatamant agricol
Junior Achievement (JA) Romania si Romanian-American Foundation (RAF) continua parteneriatul pentru Educatia antreprenoriala in liceele agricole din Romania. Proiectul AgriSchool Plus se deruleaza in perioada 2024-2026 si are ca scop pregatirea elevilor din liceele agricole pentru reusita profesionala, prin educatie antreprenoriala practica si cooperarea cu mediul de afaceri local. Mai multe>>
12-01-2024 Asociatii agricole
Incepand cu 1 ianuarie 2024, dl. Vonica Maniu, fermier care realizeaza performanta in cultivarea cerealelor si oleaginoaselor intr-o zona puternic afectata de seceta, in jud. Constanta, precum si o afacere in sectorul ovin preluata de la inaintasii dansului din Poiana Sibiului, a preluat functia de presedinte al Clubului Fermierilor Romani pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 30 iunie 2024. Mai multe>>
07-12-2023 Cercetare agricola
Noile tehnici genomice (NGTs) pot sprijini crearea unor sisteme agricole europene mai durabile si reziliente, conform declaratiei Teresei Babuscio, Seful Departamentului pentru Afaceri Guvernamentale si Industriale EMEA, la Corteva Agriscience, o companie internationala de cercetare si dezvoltare agricola care ofera fermierilor din intreaga lume solutii integrate pentru provocarile viitoare. Mai multe>>
30-11-2023 Siguranta alimentara
Start-up-ul romanesc Peelhy a castigat faza regionala a competitiei BASF Innovation Hub pentru un viitor sustenabil, organizata pentru Europa Centrala si de Sud-Est. Fondatorul Peelhy, Marius Pasculea, dezvolta o idee de decontaminare a fructelor si legumelor proaspete cu coaja comestibila, folosind un bio-sticker antimicrobian care se dizolva prin spalare. Mai multe>>
24-10-2023 Invatamant agricol
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Stiinta Agricola si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca au fost incluse in Top World Ranking of Scientists 2%, potrivit clasamentului dat publicitatii de Universitatea Stanford (California, SUA), impreuna cu Editura Elsevier si cu organizatia de cercetare stiintifica SciTech Strategies. Mai multe>>
20-10-2023 Invatamant agricol
Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in calitate de agentie de implementare a proiectelor PNRR in baza acordului cu Ministerul Educatiei, a publicat conditiile privind accesarea fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru finantarea infrastructurii liceelor cu profil preponderent agricol. Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
"Nu trebuie sa subestimam importanta apei si sa o consideram garantata: trebuie sa lucram impreuna pentru a gestiona o resursa finita si pretioasa" - Dr. QU Dongyu, Director-General al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). Mai multe>>
16-10-2023 Siguranta alimentara
In fiecare an, pe 16 octombrie, aproximativ 130 de tari din intreaga lume celebreaza Ziua Mondiala a Alimentatiei, marcata de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) pentru prima oara in anul 1979, luna noiembrie, cu ocazia celei de-a XX-a Adunari Generale desfasurata la Roma. Cu acest prilej, la aceasta data in Romania a fost instituita Ziua Nationala a Alimentatiei si Combaterii Risipei Alimentare incepand cu anul 2016, prin Legea nr. 47/2016 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei in acelasi an. Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>