Cresterea animalelor de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Cresterea nutriilor - tipuri si linii pureSuccesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltarea corporala sau blana astfel incat crescatorul poate sa aleaga reproducatorii cei mai buni, dand la o parte animalele cu insusiri mai slabe.

Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

Boli specifice virale la iepuriIn continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus).

Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

Consumul de furaje la iepuriIn 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua.

Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

Boli ale pielii la iepuriIn continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele.

Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

hranire iepuri de casaFurajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii.

Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuriDatorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual.

Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Tranzitul digestiv si digestia la iepuri - Sfaturi pentru o furajare rationala a iepurilorNutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia.

Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Ameliorarea Iepurilor Selectia si Reproductia la IepuriDesi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg.

Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

Rasele grele de iepuriUnii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri.

Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea la iepurii de casaAmeliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa.

Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

Hranirea iepurilor - Cerintele nutritionale ale iepureluiO productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele.

Mai multe>>

Alimentatia nurcilor gestante

Cresterea nurcilor - Hranirea nurcilor gestanteNecesarul de hrana al nurcilor gestante depinde in mare masura de starea de intretinere premergatoare montei. Exemplarele cu stare de intretinere mai buna consuma in perioada de gestatie cantitati scazute de furaje, fata de cele ce au avut o stare de intretinere slaba.

Mai multe>>

Bolile carentiale la iepuri

Boli carentiale la iepuriCarentele vitaminice si minerale pot cauza tulburari si afectiuni grave la iepuri. Acestea pot fi evitate printr-o alimentatie corespunzatoare.

Mai multe>>

Sistemul extensiv de crestere a iepurilor de casa

crestere a iepurilor de casa in sistem extensiv - leporarii sau garene libere - Voliere sau tarcuri - Cresterea la sol in sistem haremPrimele incercari de crestere a iepurilor intr-un sistem cat de cat controlat au avut loc in Spania cu mii de ani in urma, apoi noi si francezii am creat rezervatii pentru cresterea iepurilor numite leporarii sau garene, care cu timpul au evoluat spre alte tipuri de crestere mai performante. Aceste prime incercari, denumite ca "sisteme extensive" de crestere a iepurilor, au reprezentat in momentul aparitiei lor si mult dupa aceea, un progres in cresterea iepurilor, dar azi ele sunt depasite atat in ce priveste cantitatea si calitatea productiei, cat si sub aspectul sanitar veterinar.

Mai multe>>

Ingrijirea puilor de nutrie

Ingrijirea puilor de nutrieNumarul si calitatea puilor obtinuti la fatare reflecta oarecum in mod egal atat prolificitatea femelelor cat si gradul de ingrijire si furajare de care s-au bucurat acestea. Daca micile defectiuni in intretinerea femelelor de reproductie nu influenteaza in mod evident prolificitatea lor, in schimb o multime de amanunte privitoare la ingrijirea si furajarea puilor, mai ales in primele 2-3 saptamani de viata, determina in mod hotarator numarul celor care ating varsta intarcarii (45 de zile) in stare buna de sanatate si dezvoltare.

Mai multe>>

Custile pentru iepuri: Eurodeputatii indeamna la folosirea unor alternative mai sanatoase

Cresterea iepurilor in custi si baterii - Eurodeputatii indeamna la folosirea unor alternative mai sanatoase cum ar fi cresterea la sol sau in voliereStatele membre ale UE ar trebui sa incurajeze crescatorii de iepuri sa elimine treptat bateriile conventionale si inlocuirea lor cu alternative mai sanatoase, dar la preturi accesibile, cum ar fi sistemele de crestere la sol sau in voliere, declara Comisia pentru Agricultura intr-o rezolutie votata ieri.

Mai multe>>

Particularitatile fiziologiei reproductiei la iepuri

Reproductia la iepurePutem preciza ca in ce priveste fiziologia aparatului genital la femela, durata medie a ciclului estral la iepuroaica este de 6 zile, in conditiile unei temperaturi exterioare de 16-18°C, o luminozitate de 16 ore pe zi si o furajare si adapare la discretie.

Mai multe>>

Reproductia la nurca

Reproductia nurcilorIn cresterea nurcilor, rezultatele economice depind in cea mai mare masura de activitatea functionala a matcii de reproductie, respectiv de numarul de produsi obtinuti anual si destinati sacrificarii pentru valorificarea blanii.

Mai multe>>

Cresterea Chinchillelor: Ziua Portilor Deschise AGFCICR - 14 mai 2016

Cresterea Chinchillelor - Ziua Portilor Deschise AGFCICR 14 mai 2016Asociatia Generala a Crescatorilor de Chinchilla din Romania ( AGFCICR ) organizeaza evenimentul Ziua Portilor Deschise ce va avea loc sambata, 14 mai 2016, intre orele 9:00 si 17:00. Sunt asteptati vizitatori in opt ferme in judetele: Bistrita-Nasaud, Brasov, Cluj, Mures, Neamt, Olt, Suceava, unde se vor putea informa asupra practicilor noastre si initia in cresterea chinchillelor.

Mai multe>>

Cecotrofia la iepuri

Cecotrofia iepurilorO particularitate a digestiei la iepuri o constituie fenomenul de “cecotrofie”, care consta in eliminarea a doua tipuri de excremente, din care reingereaza numai unul din tipuri, pe acelea numite cecotrofe (numite si crote moi). Cecotrofia este un fenomen diferit de coprofagie, care corespunde producerii unui singur tip de excremente, din care o parte se reingera (fenomenul intalnit la sobolani, porc si accidental la caine si cal).

Mai multe>>

Fecunditatea la nurca - influenta si ameliorare

Reproductia la nurca - Prin fecunditate sau fertilitate, se evalueaza aptitudinea de procreare a unui animal. La nurci, aprecierea fecunditatii unui animal reproducator mascul se face in functie de procentul de femele fecundate intr-un sezon sau in intreaga viata tinand seama de numarul montelor necesare pentru o fecundatie, lucru foarte important in cazul masculului de nurca, care are o viata reproductiva relativ scurta.

Mai multe>>

Expozitie de gaini si iepuri de rasa la Sibiu, in Piata Rahovei

Expozitie de gaini si iepuri de rasa 2016 la SibiuLa sfarsitul acestei saptamani, sibienii au ocazia sa admire pasari de curte si iepuri de rasa in cadrul unei expozitii organizate in Piata Rahovei, in hala de lactate. Expozitia a ajuns la cea de-a XXI-a editie si este organizata de Camera Agricola Judeteana Sibiu, impreuna cu Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurale Sibiu si a Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Pasari si Animale Mici, cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu.

Mai multe>>

Sistemul semiintensiv de crestere a iepurilor

Sistemul semiintensiv gospodaresc de crestere a iepurilorSistemul semiintensiv de crestere a iepurilor de casa este larg utilizat de crescatoriile mici familiale. Pentru confectionarea adapostului se utilizeaza diverse materiale existente in gospodarie, iar pentru furajare se folosesc deseuri menajere, alaturi de diverse alte furaje. Acest sistem semiintensiv este cunoscut si sub denumirea de ''sistem gospodaresc de crestere a iepurilor''.

Mai multe>>

Microclimatul in adaposturile pentru iepuri

Microclimatul in adaposturile de iepuriPrintre particularitatile fiziologice, care obliga crescatorul la o conduita tehnologica aparte, reactivitatea neuroendocrina la factorii de mediu este dominanta, capabila sa joace un rol foarte important in declansarea fenomenelor patologice. Modificarile factorilor de mediu (temperatura, umiditatea, ventilatia, teama, zgomotele, lumina, mirosurile etc.) constituie pentru iepuri stresuri majore care influenteaza, prin sistemul nervos central, activitatea glandei suprarenale, provocand secretia unei cantitati sporite de adrenalina.

Mai multe>>

Boli cu incidenta redusa la iepuri

boli rare la iepuriPrintre bolile cu incidenta redusa la iepuri se numara Stafilococia, Tularemia, Toxoplasmoza, Listerioza si Tuberculoza.

Mai multe>>

Reproductia nutriilor

Reproductia in cresterea nutriilorIn timpul unui an calendaristic, perioadele geroase sau cele cu calduri excesive pot influenta negativ ambele sexe la nutrii, astfel incat in aceste etape animalele nu se vor imperechea. Aparita caldurilor este frecventa in zilele calde de primavara, dar imperecherile facute in aceasta perioada raman in majoritatea cazurilor infecunde.

Mai multe>>

Infecunditatea la iepuri

Infecunditatea iepurilorPrin infecunditate sau infertilitate se intelege capacitatea redusa de procreare, iar prin sterilitate, lipsa de procreare. Aceasta stare poate fi temporara sau definitiva. Termenul de fecunditate este utilizat pentru a indica capacitatea celor doua sexe de a produce gameti functionali sau fecunzi (spermatozoizii si ovulele), pe cand termenul de fertilitate arata mai precis capacitatea de a produce urmasii vii si viabili.

Mai multe>>

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepurele de casa

Enterotoxiemia si Enterita mucoida la Iepuri de casaEnterotoxiemia atinge de obicei tineretul, dar si adultele, in special femelele in gestatie sau lactatie. Agentul etiologic este CI Perfringens, a carui actiune este favorizata de dispepsia gastro-intestinala provocata de alimentatia cu cartofi sau sfecla asociata cu lipsa de adapare (in cazul cresterii traditionale, cand crescatorii inlocuiesc iarna apa prin administrarea de suculente-radacinoase, care au un aport mare de germeni telurici in functie de gradul de incarcare cu particole de sol).

Mai multe>>

Iepurele de Angora

Iepuri de AngoraInitial originar din Turcia, in prezent se cunosc patru rase – Angora englezesc, cel mai mic dintre acestea (cu o greutate medie de 2,5 kg), cu blana alba, neagra, castanie sau cafeniu deschis; Angora frantuzesc, cu o greutate cuprinsa intre 3,5 si 5 kg si cu blana de aceleasi culori. Lor li se adauga iepurii de Angora uriasi, care au o greutate de 4,5-5,5 kg si cei din rasa Angora satinat care au firul de par mai subtire decat al celorlalti, dar in aceleasi culori.

Mai multe>>

Alimentatia iepurilor cu nutreturi produse in gospodarii

Hrana iepurilor nutreturi in gospodariiEste cea mai veche metoda de alimentatie a iepurilor. Prin aceasta metoda se valorifica diferite surse furajere, suculente si grosiere precum si nutreturile concentrate. O parte din aceste nutreturi se folosesc in stare naturala, iar altele sunt prelucrate. In acest sistem de furajare trebuie sa tinem cont de urmatorii factori:

Mai multe>>

Mixomatoza la iepuri

Mixomatoza iepurilorEste o boala infecto-contagioasa de origine virala produsa de un virus specific leporidelor, exprimata clinic prin pseudotumori inflamatorii exudative generalizate atingand mai mult leporidele apartinand genului Oryctolagus si mai rar pe cele din genul Lepus cu urmari destul de grave in ceea ce priveste mortalitatea.

Mai multe>>

Capra salbatica Markhor

9a88501f7c3b6f7bdee7ad1c0276edafCapra Markhor, traieste in muntii din Asia Centrala, in zona stancilor alpine deplasandu-se cu usurinta peste rocile abrupte.

Mai multe>>

Noutati

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

20-01-2021 Animale de blana

Cresterea nutriilor: tipuri si linii pure

Succesul cresterii nutriilor depinde in primul rand de aptitudinile, cunostintele si capacitatea crescatorului, care trebuie sa aplice in practica anumite principii si metode pentru atingerea acestui scop precis. Dintre metodele de crestere, cea mai obisnuita este cresterea in linie pura, care consta in imperecherea unor animale de acelasi tip. In cadrul fiecarei linii pure (tip de culoare), in orice crescatorie indivizii au calitati diferite sau mai exact specifice in ceea ce priveste dezvoltar... Mai multe>>

Boli specifice virale la iepuri

12-12-2019 Iepuri

Boli specifice virale la iepuri

In continuare va prezentam cele mai importante boli virale specifice iepurilor, respectiv Mixomatoza respiratorie cronica si Boala hemoragica a iepurilor (epizotia cu picorna-virus). Mai multe>>

Consumul de furaje la iepuri

19-06-2019 Iepuri

Consumul de furaje la iepuri

In 24 de ore, un iepure adult cu acces liber la furaje mananca de aproximativ 90 de ori, consumand 4-5 g de fiecare data cand este hranit cu furaj combinat si de pana la 80 de ori cand este hranit traditional. Timpul consumat in total este de 1h 30´ pana la doua ore maxim. Consumul este mai frecvent noaptea decat ziua. Mai multe>>

Boli ale pielii la iepuri

20-03-2019 Iepuri

Boli ale pielii la iepuri

In continuare, va prezentam cele mai des intalnite boli ale pielii la iepuri, respectiv: raia si micozele. Mai multe>>

Alimentatia iepurilor de casa

05-02-2019 Iepuri

Alimentatia iepurilor de casa

Furajarea rationala a iepurilor de casa constituie una din principalele chei ale succesului in cunicultura. Furajele folosite, modul de prezentare, pastrarea si administrarea lor sunt probleme esentiale in cresterea acestei specii. Mai multe>>

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

13-08-2018 Iepuri

Factori ce pot interveni in fiziologia reproductiei la iepuri

Datorita corelatiei dintre lobul anterior al hipofizei (LAH) si sistemul nervos, functiile sexuale pot fi influentate, in sensul stimularii sau inhibitiei, prin organele de simt si creier. Din acest motiv, functia centrului sexual din hipotalamus si lobul anterior al hipofizei depinde de integritatea sistemului nervos si de echilibrul metabolic, orice decalaj putand duce la scaderea activitatii sexuale sau la oprirea functiei gonadelor si in final, la disparitia instinctului sexual. Mai multe>>

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

03-06-2018 Iepuri

Tranzitul digestiv si particularitatile digestiei la iepuri

Nutretul ingerat sufera in gura modificari fizice (maruntirea, umectarea si amestecarea cu saliva, dar si modificari chimice (descompunerea amidonului in maltoza, sub actiunea amilazei si a maltozei in glucoza, sub actiunea maltazei salivare). Apoi bolul alimentar trece in stomac, cecotrofele sosesc in stomac fara a fi mestecate, regasindu-le intacte in partea fundica a acestuia. Mai multe>>

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

19-04-2018 Iepuri

Ameliorarea Iepurilor: Selectia si Reproductia la Iepuri

Desi aparent distincte, aceste probleme se rezolva practic impreuna. De la inceput trebuie aratat ca la reproducerea populatiilor se va avea in vedere catre ce se doreste a se ajunge; rasele au fost inlocuite cu linii ale lor, deoarece pe de o parte rasele de iepuri, in general, mai au inca standarde de expozitie care poate nu corespund cu importanta economica a caracterelor catre care se tinde, iar pe de alta parte se supravegheaza mai usor populatia ca un intreg. Mai multe>>

Rasele grele de iepuri

02-02-2018 Iepuri

Rasele grele de iepuri

Unii iepurii sunt crescuti pentru a fi mici si draguti, iar altii sunt crescuti pentru a fi gigant. Daca sunteti de parere ca mai mare este mai bine, atunci ar trebui sa verificati rase grele de iepuri prezentate in acest articol. Unii iepuri uriasi sunt animale de companie excelente din cauza naturii lor docile, in timp ce altele necesita o manipulare mai atenta. Iata cateva informatii despre patru dintre cele mai populare rase grele de iepuri. Mai multe>>

Ameliorarea la iepurii de casa

12-11-2017 Iepuri

Ameliorarea la iepurii de casa

Ameliorarea are in atentie populatia, nu individul. In principal, selectia, incrucisarea si consagvinizarea sunt influentate sau nu in actiunea lor de structura populatiei, adica de ponderea detinuta de diferite categorii de indivizi din totalul populatiei. Pentru ameliorare, un interes deosebit prezinta structura de reproductie si caracterele demografice ale iepurilor de casa. Mai multe>>

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

12-07-2017 Iepuri

Hranirea iepurilor: Cerintele nutritionale ale iepurelui

O productie buna in cresterea iepurilor este conditionata de o alimentatie echilibrata, susceptibila pe de o parte sa aduca iepurelui toate elementele nutritive necesare, iar pe de alta parte sa evite efectele negative datorita excesului unuia dintre elementele nutritive sau dezechilibrului proportional dintre ele. Mai multe>>