In Romania piata constructiilor de piscine este o piata in formare si tocmai de acea nu se poate face intotdeauna o alegere corecta.
PRIMA ETAPA – INFORMAREA PREALABILA
Daca atunci cand vorbim despre autoturisme, pana si un copil isi da seama de diferenta dintre o Dacie si un BMW, de exemplu, ei bine nu tocmai la fel stau lucrurile si in cazul piscinelor. De ce? Pur si simplu pentru ca in Romania piata constructiilor de piscine este o piata in formare. Astfel, din acest considerent, aproape singurul criteriu dupa care se orienteaza cei care vor sa-si construiasca o piscina este pretul. Evident, pretul cel mai mic, ceea ce implica si o calitate pe masura. Si nu de putine ori apare replica: «Ce domne, asta nu e tot piscina?!» Ba da, dar...
Inainte totusi de a va costrui o piscina, sfatul nostru ar fi sa va informati asupra posibilitatilor pe care le aveti astfel incat sa faceti o alegere corecta: de la diferite materiale si tipuri, forme si dimensiuni de realizare a bazinului piscinei, pana la echipamente, accesorii etc... toate acestea de calitati si preturi variabile. Cere oferta constructie piscina aici.
ETAPA 2- ALEGEREA MODELULUI PISCINEI
Pe piata romaneasca se gasesc mai multe modele de piscine: piscine prefabricate din perete metalic zincat, piscine prefabricate din cofraje de polistiren, piscine din beton armat sau piscine din beton proiectat sub presiune. Mai multe despre piscine prefabricate... aici.
Piscinele prefabricate din perete metalic zincat sunt foarte avantajoase pentru persoanele cu buget ceva mai redus si care doresc sa profite intr-un timp foarte scurt de piscina deoarece durata montajului este relativ redusa.
Piscinele din cofraje de polistiren se preteaza foarte bine in zonele mai reci, de deal si munte datorita faptului ca sunt termoizolante, avand in componenta polistiren. Aceste tipuri de piscine pot avea atat destinatie rezidentiala, privata, cat si publica. Un alt avantaj al acestui tip de piscina este pretul mai mic comparativ cu o piscina din beton. Mai multe despre Construirea piscinelor in zone de deal si munte...aici
Comparativ cu celelalte tari europene, piscinele preferate de romani raman cele din beton armat. Acestea permit dimensiuni si forme personalizate, finisaje deosebite, durata de viata mai mare, fiind destinate categoriei de populatie cu pretentii mai ridicate.
Cele mai trainice si cu durata mai mica de executie decat in cazul betonului armat sunt, in schimb, piscinele din beton aplicat sub presiune. Piscinele de acest tip au o permeabilitate redusa si o libertate mare vis-a-vis de geometria bazinului.
ETAPA 3 – STABILIREA FORMEI SI A DIMENSIUNILOR PISCINEI
Formele si dimensiunile piscinelor pot fi prestabilite insa, de cele mai multe ori, se pot adapta cerintelor clientului. Dimensiunile cele mai solicitate sunt de 8m x 4m, cu adancime de 1,5m sau de 10m x 5m, cu adancime de 1,5m.
Referitor la forme, cele mai des intalnite forme sunt cele clasice, dreptunghiulare, eventual cu o scara romana pe una dintre laturi.
ETAPA 4 – ALEGEREA ELEMENTELOR CONSTITUTIVE SI A ACCESORIILOR PENTRU PISCINA
In cazul in care optati pentru o piscina din beton, un element de luat in calcul este varianta de rebord a piscinei, cu skimmere sau luciu de apa, dupa care placarea piscinei, cu liner, mozaic vitroceramic sau gresie portelanata.
Daca intentionati sa construiti o piscina acoperita, sunt obligatorii incalzirea apei si dezumidificarea incaperii.
ATENTIE LA ACCESORII !
Foarte multi oameni, atunci cand isi fac o piscina, nu sunt foarte atenti la un aspect deosebit de important: accesoriile.
Desi piscina reprezinta un pol de atractie pentru familie si prieteni, totusi, dupa ce te saturi de inotat, intervine plictiseala si vrei altceva. Din acest motiv, trebuie ca inainte de a-ti face o piscina sa iei in calcul acest aspect si sa introduci si alte atractii, pentru a optine un efect maxim.
Astfel, cele mai importante atractii pe langa o piscina incep de la placi de aer, adica hidromasaj, pe peretii si pardoseala piscinei. De asemenea se poate adauga un «jacuzzi» separat sau incorporat in piscina cu un efect puternic relaxant.
Pentru cei care tin la sanatate, ar fi binevenita si o zona de fitness alaturi de o sauna pentru detoxifierea organismului.
Si, pentru ca tacamul sa fie complet, n-ar fi rau sa va ganditi si la un bar in piscina, de exemplu. Va fi o idee excelenta mai ales daca visati la piscina party si vreti sa va dati gata prietenii.
SI AMBIENTUL ESTE IMPORTANT!
Crearea unui ambient pe masura, relaxant, ar fi ca sarea in bucate. Astfel, cele mai importante elemente ar fi iluminatul piscinei si sistemul de sonorizare si, de ce nu, chiar o sonorizare subacvatica. Oricum, intregul decor este important, de la crearea de cascade, pana la alegerea sezlongurilor.
CUM SE FACE ALEGEREA?
Este recomandabil ca alegerea tuturor elementelor care tin de construirea piscinei precum si a accesoriilor, sa o faceti impreuna cu firma de piscine care urmeaza sa va construiasca bazinul, impreuna cu arhitectul.
Este foarte important sa creati o legatura intre constructorul de piscine si arhitect. Lucrul in echipa va face ca rezultatul obtinut sa fie optim.
ETAPA 5 – INTOCMIREA PROIECTULUI
Dupa ce ati parcurs primele doua etape, urmeaza realizarea proiectului de catre arhitect si obtinerea avizului de constructie de la primarie.
ETAPA 6 – EXECUTAREA LUCRARII
Cel mai bine ar fi ca executarea lucrarii sa se faca de catre o firma SPECIALIZATA in constructii de piscine. O parte din lucrare mai poate fi executata si de catre o alta firma de constructii care nu este specializata in constructii de piscine insa, neaparat, sub stricta supraveghere a specialistului in piscine. Chiar si asa, este mult mai multa bataie de cap iar costurile nu sunt cu mult reduse.
Totusi, cel mai potrivit ar fi sa lucrati cu o singura echipa. Este mult mai confortabil acest lucru, in plus, intreaga responsabilitate revine unei singure firme.
ETAPA 7 – INTRETINEREA PISCINEI
Ideal ar fi ca intretinerea piscinei sa se faca tot de catre cel care a construit piscina, in cazul in care lucrarea a fost executata de catre un specialist in constructii de piscine.
Oricum, este bine sa fiti in contact cu cel care v-a facut piscina deoarece este mult mai usor pentru acesta sa remedieze eventualele defectiuni, fiind mai confortabil pentru dumneavoastra, ca timp si bani, avand in vedere ca se afla sub stricta supraveghere a celor ce au realizat proiectul. Mai multe despre tratarea apei din piscina...aici
GRESELI FRECVENTE
Pe motiv ca vor sa-si construiasca o piscina mult mai ieftina, sunt multi romani care angajeaza diferite firme de constructii NESPECIALIZATE IN CONSTRUCTII DE PISCINE fara a consulta in prealabil un specialist in piscine.
Rezultatul? Acestia ajung sa plateasca mai mult, in cele din urma, deoarece un nespecialist in constructii de piscine poate face nenumarate greseli in executarea lucrarii ceea ce duce la costuri ulterioare mai mari, pierdere de timp si bataie de cap. De exemplu, pentru a remedia defectele de turnare (segregări), trebuiesc folosite materiale suplimentare, foarte scumpe, cu manopera aferenta, care duc in final la un cost mai ridicat . In cel mai defavorabil caz, cand structura prezinta grave deficiente, se va alege varianta de a turna un «bazin in bazin», ceea ce face ca la valoarea lucrarilor executate de firma specializata in constructii piscine sa se adauge valoarea lucrarilor, inutile, deja executate.
Autori : Marilena BADEA & Mihai PRIMINESCU
17-04-2025 Credite agricultura
Tarfin, liderul regional în domeniul finanțărilor în agricultură, continuă să aducă soluții inovative pentru fermierii din toate colțurile țării, asigurându-se că aceștia au acces la finanțare rapidă, flexibilă și digitală. În acest sezon, compania își reafirmă angajamentul de a sprijini fermierii din România și de a asigura sustenabilitatea producției agricole. . Mai multe>>
17-04-2025 Marketing agroalimentar
Maria Cîrjă, Marketing Manager România și Republica Moldova la Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, a fost desemnată „Cel mai bun Director de Marketing din România” la Gala de Excelență în Management organizată de revista Capital.Evenimentul celebrează realizările remarcabile ale liderilor de afaceri din întreaga țară, care conduc proiecte cu impact în domenii cheie precum marketing, vânzări, resurse umane și altele. Mai multe>>
17-04-2025 Targuri si expozitii
Târgu Mureș, 15 aprilie – 10.000 de clienți au participat la Piața de producători locali „De aici, de aproape. Chiar din Mureș”, un proiect-pilot organizat de Grupul Agrointeligența, în parteneriat cu Carrefour România și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Evenimentul a avut loc între 11 și 13 aprilie, în incinta hipermarketului Carrefour Târgu Mureș. Mai multe>>
16-04-2025 Grau
Fertilizarea cu azot în primăvară este una dintre cele mai importante verigi tehnologice în cultura grâului, influențând direct producția și calitatea recoltei. După intrarea în vegetație, grâul are nevoie crescută de azot pentru a susține creșterea accelerată și formarea elementelor de rod. Mai multe>>
16-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 30 iunie inclusiv, beneficiarii care au depus cerere de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024 aferentă Intervenției DR-07, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027, pot depune Cereri de plată aferente anului 2025 pentru solicitarea sprijinului anului doi de cerere. Mai multe>>
15-04-2025 APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 10 aprilie și până la data de 15 iulie inclusiv, beneficiarii care au depus cereri de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite” în cadrul sesiunilor 1/2016, 2/2017, 3/2018, 4/2019, 5/2020 sau/și 6/2021 și care și-au asumat angajamente în baza schemei, pot depune cereri de plată aferente anului 2025. Mai multe>>
10-04-2025 Stiri agricole
Clubul Fermierilor Români solicită autorităților abilitate o analiză a randamentului tehnic, economic și social asupra fiecărui punct de lansare a rachetelor antigrindină. București, 08 aprilie 2025 – Schimbările climatice și riscurile crescute de calamitate pentru fermieri obligă la o abordare responsabilă în ceea ce privește asigurarea continuității și creșterea eficienței sistemului național antigrindină și de stimulare a precipitațiilor. Mai multe>>
09-04-2025 Plati APIA
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024 (trimestrul IV/2024), în conformitate cu prevederile HG nr. 1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Mai multe>>
09-04-2025 Stiri agricole
În contextul schimbărilor climatice, a secetei și arșiței tot mai prezente, cultura porumbului devine tot mai solicitată. Există zone în care toată vara nu s-au înregistrat deloc precipitații, iar producții de peste 15 t/ha au putut fi obținute doar în condiții de irigat. Este și cazul societății Comcereal Vrancea, una dintre firmele ce alege hibrizi Pioneer în fiecare campanie agricolă, iar producția obținută cu hibridul P0710 a fost de 16.058 kg/ha. Mai multe>>
09-04-2025 Targuri si expozitii
USAMV Cluj-Napoca la Agraria 2025, ediție aniversară: standuri educaționale, consultanță, workshop-uri și demonstrații în domeniile agricole și zootehnice, festivitate de premiere și vânzare de vinuri din producția proprie.Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca va fi prezentă și la ediția aniversară Agraria 2025, care marchează 30 de ani de la lansarea târgului, între 10-13 aprilie, la Jucu (jud. Cluj). Mai multe>>
07-04-2025 Plati APIA
În urma apariției în spațiul public a unor informații legate de buna funcţionare a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și pentru informarea corectă a publicului larg, facem următoarele precizări: ► În cadrul Campaniei 2024, APIA a autorizat la plată un procent de 98% din fermierii declarați eligibili. Astfel, dintr-un total de 728.931 fermieri, în perioada 16 octombrie 2024 – 7 aprilie 2025, au fost autorizați la plată 718.395 beneficiari cu o suma totală (avans + plată f... Mai multe>>
© 2024 Gazeta de Agricultura | Termeni si Conditii >>>