Cooperativele se consolideaza - Ziua Cooperativelor Editia a VII-a 2021

Cooperativele se consolideaza - Ziua Cooperativelor Editia A VII A 2021Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal - UNCSV si Uniunea Nationala de Ramura a Cooperativelor din sectorul Taurin – BOVICOOP au organizat Ziua Cooperativelor, Editia a VII-a, 2021, pe 16-18 decembrie 2021. La eveniment au fost prezenti reprezentanti de la 40 de cooperative functionale din sectorul vegetal si 9 din sectorul taurin.


In cadrul evenimentului a fost prezentat succint stadiul activitatii desfasurate de fiecare cooperativa in parte, provocarile intampinate, 4 modele de succes din ambele sectoare, recomandari pentru inregistrarea contabila corecta in evidenta cooperativelor agricole, erori identificate in actele constitutive ale cooperativelor agricole din Romania, precizari privind aplicarea facilitatilor fiscale, activitatea UNCSV-COGECA si bune practici in cooperativele agricole europene, proiect in comun Erasmus, CooPerformance - UNCSV, Laboratorul de solidaritate.

Presedintele COGECA Ramon ARMENGOL a transmis catre cooperativele din Romania un mesaj video, pe care il puteti urmari aici:

 

Cei prezenti au participat si la o sesiune de prezentare, exemplificare si multiplicare in cadrul careia au avut ocazia sa se familiarizeze cu bunele practici cooperatiste, cu situatia generala si politicile nationale ale sectorului cooperatist din Spania si Germania, dezvoltate in cadrul proiectului Erasmus CooPerformance de Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, in colaborare cu Asociatia Laboratorul de Solidaritate, Universitatea Almeria Spania si catedra Raiffeisen de la Universitatea Humboldt din Germania.

De asemenea s-au dezbatut si bunele practici cooperatiste identificate in Romania, starea generala a sectorului cooperatist si indrumarile de politici pentru acesta, realizate de expertul de la Universitatea Humboldt, profesorul Markus Hanisch.

Impreuna cu reprezentantii RWA Romania, Bogdan Radu – Director General, Andreea Hanta - CFO si George Parvu – Director Marketing, au fost dezbatute concluziile schimbului de experienta la care au participat membrii U.N.C.S.V., organizat in Austria la RWA AGRO, cat si aspecte importante ale modelului cooperatist austriac.

Un prim proiect rezultat din acest schimb de experienta se concretizeaza in programul comun de testare, in diverse conditii de ferma, a geneticii de seminte de porumb marca G-Seed detinuta de RWA, cu scopul de a imbunatati oferta pentru membrii si de a crea un portofoliu propriu in viitor.

In legatura cu asigurarea finantarii cooperativelor, au fost expuse noutati si exemple de colaborare ale diverselor activitati si investitii realizate de cooperative in parteneriat cu Banca Transilvania.

Cooperativele se consolideaza - foto 2


Florentin Bercu, Directorul executiv al U.N.C.S.V., a prezentat Analiza economico-financiara a cooperativelor agricole din Romania pentru intervalul 2015 -2021, cat si un set de realizari si obiective propuse de U.N.C.S.V pentru anul 2027.

Presedintele UNCSV Mircea BALUTA si Presedintele BOVICOOP Daniel FREI au pledat pentru necesitatea consolidarii cooperativelor agricole, planuri de viitor, solutii si instrumente de managementul riscului, activitati si obiective comune pentru cele doua Uniuni.

Suntem constienti ca sunt inca foarte multe lucruri de recuperat si de imbunatatit. De aceea ne-am constituit si in U.N.C.S.V si de aceea ne-am constituit in Alianta.

Este foarte important sa preluam problemele pe care le intampinam, sa le generalizam, sa ajungem cu ele la decidentul politic si sa ii spunem: pana aici e bine, de aici incolo trebuie schimbat ceva.

Viata economica, viata sociala evolueaza si este bine sa ne adaptam, sa preintampinam si sa scurtam niste etape care ne-ar putea ajuta sa ne indeplinim mai rapid obiectivele; vorbim de obiective de consolidare, de rezilienta, de sustenabilitate asa cum le gasim in diverse acte europene sau nationale, iar aceste lucruri emana de la noi, de la dumneavoastra.

Este misiunea noastra sa preluam mesajele si sa le sustinem astfel incat sa reiasa necesitatea consolidarii cooperativelor din Romania si mediului asociativ, pe diverse domenii de activitate, fiecare domeniu avand specificitatea sa.” – Mircea Baluta, Presedintele U.N.C.S.V.

Domnul Secretar de Stat Marius MICU si domnul Deputat Aurel BALASOIU au asigurat participantii ca pentru MADR si Comisia de Agricultura eficientizarea activitatii cooperativelor agricole reprezinta o prioritate.

De asemenea domnul Presedinte APPR Nicolae SITARU si domnul Presedinte LAPAR Nicolae VASILE, prezenti la eveniment, au transmis un mesaj de incurajare pentru cooperative.

O parte foarte animata a evenimentului a fost momentul dedicat prezentarii domului Florin CONSTANTIN - AGXECUTIVE, in care s-au dezbatut concluziile sondajelor recente pe segmentul Agribusness si a fost realizata o analiza pe segmentul de trading.

Un element important in cadrul discutiilor, a fost legat de imbunatatirile care trebuie aduse la Legea Cooperatiei Agricole pentru a urgenta cresterea numarului de membri, insanatosirea si eficientizarea activitatii sectorului cooperatist modern din Romania.

Pe toata durata evenimentului au avut loc schimburi de opinii pertinente intre reprezentantii cooperativelor agricole si invitati referitor la etapele necesare pentru capitalizarea, consolidarea cooperativelor agricole, cat si pentru a adauga valoare productiei primare a membrilor, a ajuta cooperatorii sa se capitalizeze si sa se mentina in competitia de pe piata unica.

Odata cu aprobarea dosarelor noilor cooperative care au dorit sa adere, U.N.C.S.V. a ajuns la 40 de cooperative agricole functionale din sectorul vegetal.

Misiunea de baza a U.N.C.S.V. este sa asigure reprezentativitate pentru cooperativele agricole la nivel national si european, sa urmareasca incurajarea fenomenului dezvoltarii si eficientizarii activitatii fermierilor prin cooperative agricole consolidate, sustenabile si durabile, care sa aiba capacitatea de a intari puterea de negociere a fermierilor in lantul agroalimentar.

Cooperativele se consolideaza - foto 3

U.N.C.S.V.
Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sector Vegetal

  

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

23-05-2024 Afaceri agricole

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

In ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

23-05-2024 Flori

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>