Evenimentul “Romania – ca o paine” dedicat sarbatoririi Uniunii Europene

MADR-Romania ca o paineIn cadrul discursul domnului Daniel Constantin, Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sustinut in data de 9 mai 2014 cu prilejul celebrarii Zilei Europei, acesta a prezentat producatorilor si invitatilor subiecte de interes precum Politica Agricola Comuna, actualul Program de Dezvoltare Rurala, dar si Programul Viticol al Romaniei.

 

 

 

"Politica Agricola Comuna este una din cele mai vechi si cea mai integrata si importanta politica strategica Europeana. In 2012 s-au celebrat 50 de ani de cand PAC a asigurat securitatea alimentara a cetatenilor europeni si dezvoltarea mediului rural.

Obiectivele sale initiale inscrise in Tratat – hrana de calitate la preturi rezonabile si pentru fermieri un venit decent – sunt inca valabile.

In timp, obiectivele politicii s-au extins, inclusiv cu protejarea mediului, bunastarea animalelor si o interventie mai activa in sustinerea comunitati rurale viabile. Reforma Comisarului roman Dacian Ciolos permite o mai buna adaptare la conditiile si nevoile specifice producatorilor nostri, dar si la cele din celelalte noi State membre.

Sarbatorind 9 mai aici, la MADR, recunoastem astfel inca o data importanta agriculturii in economia Uniunii Europene si mondiale si aportul dezvoltarii rurale la crearea de locuri de munca, de conditii de viata sporite, la mentinerea traditiilor si protejarea naturii.

Acum 10 ani, in 2004, Romania a incheiat negocierile de aderare, Capitolul 7 – Agricultura fiind inchis provizoriu inca din 2002. Tot acum 10 ani, prin Legea nr. 1 s-a infiintat Agentia de Plati si Interventie in Agricultura. Doresc sa multumesc Comisiei Europene si Statelor membre pentru sprijinul acordat in toata perioada de pre-aderare si ulterior, prin programele Phare, de peste 60 milioane euro, prin care ne-am instruit administratia si beneficiarii, am dotat institutiile si am invatat cum sa descifram multele norme europene, care se si modificau din mers, si care trebuiau adaptate la realitatile noastre.

Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Marea Britanie, Austria, Italia, Spania, Polonia, Ungaria - sunt principalele tari care ne-au acordat expertiza prin programele de infratire – legandu-se astfel si trainice colaborari si prietenii intre specialistii nostri. Putem spune astazi ca aderarea si integrarea Romaniei la UE a urmat un curs firesc de adaptare si acomodare a spiritului si valorilor strabune la realitatile economice, politice si sociale ale Europei contemporane. Sunt 12 ani de cand Romania a primit fonduri europene pentru agricultura si dezvoltarea mediului rural prin programul SAPARD. Cele 1,34 miliarde euro din SAPARD se regasesc mai ales in dotarea exploatatiilor cu utilaje performante, in modernizarea industriei alimentare si infrastructura rurala si forestiera.

Actualul Program de Dezvoltare Rurala – cu 8 miliarde euro finantare FEADR - are mai multe masuri, care au fost menite sa acopere nevoile de dezvoltare a spatiului rural. Realitatile din teren insa ne-au determinat sa adaptam de destule ori PNDR-ul – si astfel am construit impreuna cu beneficiarii masuri mai bine focalizate si finantate, in ultima perioada acestea fiind adresate cu precadere pentru sectorul zootehnic si de irigatii. Nu doresc sa enumar realizarile sau lectiile mai grele invatate pe parcurs, important este ca avem o contractare a fondurilor de peste 108%, precum si multe proiecte finalizate care inseamna locuri de munca si dezvoltarea economica si sociala a mediului rural.

Prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura am invatat noi si fermierii ce inseamna digitizarea parcelelor, blocurile fizice, depunerea cererilor on-line, complicatele cerinte legale in materie de gestionare (vestitele SMR) si de bunastare animala. Platile SAPS in perioada 2007-2013 au insumat 5,6 miliarde euro, iar pentru 2014-2020 alte 12,393 miliarde euro vor ajunge la producatori.

O mandrie pentru noi este programul viticol, care prin cele 252 milioane euro cheltuite 100% pana in 2013 au realizat 25.000 ha plantatii nou infiintate si programe de promovare a vinurilor in China, Rusia, Japonia, SUA. Alte 238,5 milioane euro sunt disponibile pentru anii 2014-2018. Prin Decizia Comisiei recent adoptata in 29 aprilie 2014, s-a aprobat un nou program de promovare a vinurilor in Azerbaidjan si Belarus. Agricultura ecologica este o alta mandrie a Romaniei si le multumesc fermierilor si procesatorilor care s-au dedicat acestui sector, dezvoltat an de an, atat in productia cerealiera, dar si zootehnica. El reprezinta o prioritate si in politica noastra viitoare. Participarea Romaniei ca tara partenera in 2013 la Targul International Biofach a dat o noua amploare relatiilor in domeniu si a confirmat interesul partenerilor pentru produsele noastre.

Noul PNDR 2014-2020, cu o finantare de 8 miliarde euro fonduri comunitare, transmis in martie Comisiei Europene inglobeaza obiectivele de dezvoltare viitoare stabilite in relatie stransa cu partenerii nostri, viitorii beneficiari, discutat si dezbatut in 8 conferinte regionale, in cadrul carora am invatat la fata locului ce isi doresc fermierii si cum sa ne atingem tintele. In 20 mai, peste 13 zile, lansam primele 2 masuri finantate din alocarea 2014-2020, investitii in ferme si bunastarea animalelor.

Nu in ultimul rand, potentialul de bogatie fantastic si identitatea produselor noastre sunt “ambasadori” ai agriculturii romanesti. Expozitia de produse traditionale o dovedeste din plin!

Painea are o semnificatie aparte in intreaga lume, dar pentru romani a insemnat dintotdeauna avutia impartasita cu prietenie si pretuire. Mai mult decat atat, painea simbolizeaza legatura omului cu munca.

Evenimentul de astazi dedicat sarbatoririi Uniunii Europene se intituleaza “Romania – ca o paine".

Daniel Constantin
Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale



Participarea secretarului de stat Radu Podgorean la inaugurarea expozitiei de produse traditionale si ecologice romanesti organizata cu ocazia Zilei Europei

Viceprim-ministrul si ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Daniel Constantin si secretarul de stat pentru analiza politica si relatia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean au inaugurat astazi expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti, organizata la sediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Expozitia deschide seria de evenimente dedicate informarii asupra diversitatii si unitatii Uniunii Europene, organizate de Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Europei.

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe a subliniat, in discursul de deschidere, modul in care viziunea celor care au pus bazele Uniunii Europene a fost confirmata de evolutia organizatiei. 'Una dintre cele mai importante semnificatii ale zilei de 9 mai se refera la proiectul unitatii europene, un ideal cu adanci radacini in istoria continentului, generator de pace, stabilitate si prosperitate. Viziunea parintilor fondatori ai Uniunii Europene nu a fost un ideal pur teoretic, ci un proiect cu rezultate concrete, care a pus accentul asupra institutiilor si economiei, si care si-a avut radacinile in valorile democratiei, drepturilor omului, libertatilor fundamentale si pluralismului', a spus oficialul MAE.

Uniunea Europeana aniverseaza, in acest an, 64 ani de la pronuntarea Declaratiei Schuman de catre ministrul de externe francez de la acea vreme, Robert Schuman, ajungand sa reuneasca in prezent 28 de state europene si sa promoveze drepturile si libertatile a peste jumatate de miliard de cetateni.

In acelasi timp, tara noastra marcheaza in 2014 o dubla aniversare: 10 ani de la incheierea negocierilor de aderare la UE si 7 ani de cand Romania, alaturi de Bulgaria, se alatura marii familii europene, in completarea celui de-al cincilea val al extinderii, cel mai de anvergura, care debuta in 2004.

'In toti acesti ani, Romania a contribuit activ la consolidarea proiectului european prin promovarea si participarea efectiva la politicile si proiectele definitorii pentru avansarea constructiei comunitare. In acest sens, un element specific, de o deosebita actualitate, al contributiei Romaniei la constructia europeana este reprezentat de potentialul agricol si dezvoltarea constanta a agriculturii ecologice, in conformitate cu noile politici agricole ale Uniunii' a subliniat secretarul de stat Radu Podgorean.

Expozitia de produse traditionale si ecologice romanesti a fost organizata cu participarea membrilor Asociatiei BIO — Romania si ai Federatiei Nationale de Produse Traditionale. Cu aceasta ocazie, va avea loc o parada a costumelor populare din opt regiuni ale tarii, prezentata de elevii de la cercul de folclor 'Dor si dor cu mine calator' al Liceului Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucuresti.


MAE

 

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

23-05-2024 Afaceri agricole

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

In ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

23-05-2024 Flori

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>