Romania, tara anului la Biofach Shanghai! O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanesc

Romania tara anului la Biofach Shanghai - O noua rampa de lansare pentru sectorul bio romanescRecent, organizatia interprofesionala “INTER-BIO” prin proiectul “Servicii integrate de export pentru IMM urile din Romania - Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019 a sustinut prezenta producatorilor bio la cel mai mare targ de bio-agricultura din Asia, Biofach Shanghai 2019, unde au participat 30 de producatori autohtoni cu produse diverse: produse apicole, vinuri, branzeturi, peste, uleiuri presate la rece, ceaiuri, fructe si seminte.


Dupa eforturile de a intra pe retelele de retail din Romania, producatorii nostri bio au inteles si prin aceasta participare ca pentru a vinde trebuie sa abordeze pietele externe. Din acest motiv, prezenta ofertei romanesti de produse pe piata chineza vine intr-un moment in care China inregistreaza cel mai mare ritm de crestere al consumului de produse bio din lume, fiind in prezent a patra mare piata de desfacere dupa SUA, Germania si Franta. In plus, noua generatie de consumatori bio gireaza cu mai multa incredere produsele europene certificate bio si sunt in cautarea lor, apreciindu-le foarte mult pentru gust si standard inalt de calitate.

“Raportat la cerintele pietelor externe in general si ale Chinei, prin acest eveniment, concluzia este ca cererea romaneasca de produse bio este mica, iar piata interna nu ofera posibilitati mai mari de afirmare producatorilor si procesatorilor. Din pacate, retelele de distributie existente in tara nu sunt prietenoase si stimulative pentru producatorii romani, neputand permite acestora dezvoltarea afacerilor la scala mare, nationala si apoi internationala. Productia autohtona este insuficient stimulata. Singura, reducerea TVA ului nu ajuta prea mult, ca stimul pentru producatori si procesatori. Nici exportul singur, mai ales cel axat pe produse primare, putin prelucrate, precum cerealele sau fructele nu dezvolta afacerile in mod sustenabil si profitabil. Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, a fost scoala pasaportului de export pentru firme mici cu mari ambitii in procesare si brand, care au prins curaj pe piete externe. Platforma creata de program, centrele de export dezvoltate ca proiecte pilot la Ploiesti si Bacau se pot disipa, iar ceea ce s-a acumulat ca experienta se poate pierde fara o sustinere in viitor. Noi avem de partea noastra acest spirit cutezator al unor firme de care programele anterioare de sustinere putin stiau. INTER-BIO ca solutie de organizare a filierelor de produse bio, desi incercata si esuata anterior a renascut din interiorul lor” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, director general USH Pro Business, presedintele Asociatiei INTER-BIO.

Romania la Biofach Shanghai 2019


“Sunt numeroase exemple, in multe state, de politici guvernamentale pentru dezvoltarea sectorului bio prin campanii de informare, constientizare si educare a populatiei, prioritizarea in achizitiile publice a alimentelor bio, cu efecte directe asupra dezvoltarii pietei. Ar trebuie ca guvernantii sa se inspire mai mult de la ele. China spre exemplu sustine crearea de hub uri de vanzare atat in tara cat si in strainatate. In toate tarile sunt prezente, astfel de centre sau clustere, iar INTER-BIO, nascuta printr-o miscare de constientizare a producatorilor prin “Programul de Cooperare Elvetiano-Roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse” 2017-2019, va solicita sustinere atat pentru continuarea centrelor regionale din tara cat si pentru organizarea in exterior a unor astfel de centre permanente, in care sa expuna producatorii si exportatorii bio romani” a declarat Madalina Giurescu, presedintele cooperativei agricole Bio Catina, si reprezentant al Asociatiei Organic Land - organizatie membra INTER-BIO.

Romania mai are multe de facut pentru a depasi modestul procent de 2% din suprafata agricola certificata ca ecologic. Desi salutara si apreciata de tot sectorul, decizia recenta a guvernului de a reduce TVA ul la 5%, nu trebuie sa ramana singulara, statul fiind obligat sa se preocupe mai mult de impactul benefic al produselor bio asupra sanatatii populatiei si de a facilita accesul la astfel de produse.

Romania tara anului la Biofach Shanghai 2019


“Bio Carpathia urmeaza aceiasi pasi de dezvoltare pe care cooperativele agricole din Europa le-au facut acum mai bine de 250 de ani. Am organizat productia de materie prima si ulterior procesarea, lucruri deloc usoare in Romania, dupa trauma comunismului. Din pacate, desi beneficiem de falicitati fiscale oferite prin lege si putem dezvolta mai mult productia de branzeturi, marca Bio Carpathia, lipsa de acces la retailul din Romania ne-a determinat sa ne orientam catre pietele externe. Cu totii stim ca produsele care nu se vand omoara producatorul. Ne-am bucurat de aprecierea gustului specific branzeturior romanesti (cascaval, telemea, branza maturata etc.), insa volumele mari cerute la export ne pun in imposibilitatea de a face fata acestei provocari, avand nevoie de investitii mari in dezvoltarea infrastructurii logistice si depozitare. Piata chineza este enorma (1,3 miliarde de locuitori) si ea trebuie abordata strategic, colectiv, nu individual. Ne dorim ca succesul inregistrat la Shanghai sa fie continuat prin programul national de finantare a exporturilor” a declarat Aurel Blaj, presedintele Asociatiei Procesatorilor Ecologici din Romania (APER), organizatie membra INTER-BIO.

“Competitia internationala e mult mai dura decat piata interna deoarece Romania nu are un brand de tara, reper pentru orice consumator de pe glob. Acum e momentul sa facem cu produsele bio, brandul de tara al Romaniei. Romania are mari avantaje date de calitatea solului si unicitatea conditiilor pedoclimatice, care, exploatate in regim bio, potenteaza aceste atuuri. Piata chineza urmeaza trendul mondial de crestere accelerata a consumului de produse bio, dar ca sa patrunzi pe ea trebuie sa investesti nu numai in imaginea ta ca firma, ci sa beneficiezi de avantajele unui brand de tara intens si continuu promovat indiferent de guvernare” a declarat Lucian Neacsu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Vinuri si Produse Vitivinicole - Insuratei, Braila, organizatie membra INTER-BIO. “Eu m-am retras de buna voie din lanturi, datorita conditiilor inacceptabile impuse de marii retaileri care monopolizeaza piata de consum din Romania. Ca exemplu, Franta nu are taxa de raft la nici un retailer” a declarat acesta.

 

 

Shanghai, un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica - conferinta


Perspectiva academica in relatiile economice si de dezvoltare a afacerilor bilaterale este importanta, aflandu-se in atentia universitatilor chineze si romane, fapt dovedit si prin recenta semnare la Shanghai a unui acord de cooperare intre Universitatea Spiru Haret si Universitatea din Shanghai pentru Afaceri Internationale si Economie (SUIBE), la data de 17 mai 2019.

In baza acordului, cele doua institutii academice vor netezi calea relatiilor economice bilaterale, prin cercetare aplicata la nevoile firmelor chineze si romane, prin studii si indrumare, transfer de cunostinte de dezvoltare antreprenoriala. 

SUIBE, un varf de lance al invatamantului chinez, este intens implicata in pregatirea elitelor manageriale chineze, iar in realitatea si perspectivele colaborarii cu tarile est si central europene, aceasta va coopera cu Universitatea Spiru Haret si cu centrul sau antreprenorial USH Pro Business pe tematici concrete de promovare economica bilaterala.

“Un exemplu recent al acestei colaborari a fost conferinta de comunicari stiintifice, desfasurata in cadrul targului Biofach Shanghai 2019, targ dedicat producatorilor de produse bio, unde Romania a fost declarata tara anului. Suntem bucurosi ca am contribuit la aceasta reusita, ambele universitati avand comunicari bine apreciate, de natura sa contribuie la dezvoltarea comertului si cooperarii romano-chineze in domeniul agriculturii ecologice. Pornind de la aceasta participare, cooperarea va continua pentru sustinerea mediilor de afaceri din ambele tari. Shanghai trebuie sa fie un hub al colaborarii romano-chineze si un model de colaborare academica aplicata nevoilor antreprenorilor, intrucat este un pol major competitiv si inovativ al Chinei” a declarat conf. univ. dr. Costin Lianu, prorector Universitatea Spiru Haret, director general USH Pro Business.

Centrul USH Pro Business, membru al retelei Think Tanks Network CEEC – China, a acordat constant atentie evaluarii perspectivelor relatiilor economice si geo-economice dintre Romania si China, a organizat sesiuni de comunicari stiintifice, transfer de cunostiinte, workshop-uri romano-chineze si a efectuat cercetari cu caracter economic. In cursul acestui an se vor organiza noi activitati de acest gen.

Shanghai un centru de cooperare romano-chinez si din perspectiva academica

USH Pro Business
www.ushprobusiness.ro 

  

Noutati

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

23-05-2024 Ingrasaminte / fertilizanti

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

Pe o piata in continua dezvoltare, compania abordeaza aceasta problema intr-un mod diferit venind cu o solutie noua pentru nutritia plantelor. Kinsidro™ Nutri beneficiaza de o compozitie brevetata, unica, formata din macro si micro-elemente, chelatate EDTA si legate de lignosulfonati impreuna cu acizi humici si fulvici. Asadar, acest produs este unic pe piata la ora actuala, avand cel mai ridicat continut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important in acelerarea proceselor metabolice din plan... Mai multe>>

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

23-05-2024 Afaceri agricole

Cooperativele agricole si-au dublat cota de piata in numai doi ani

In ultimii patru ani, cooperativele agricole si-au dublat cota de piata (in functie de cifra de afaceri) in ansamblul agriculturii din Romania, arata o ampla cercetare derulata in cadrul proiectului „CoopNet 3.0 – Crestem capacitatea cooperativelor micilor fermieri”, o initiativa a unui consortiu de organizatii neguvernamentale din tara noastra. Mai multe>>

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

23-05-2024 Struguri / vita de vie

Strategii avansate pentru optimizarea sanatatii vitei-de-vie si productivitatii pentru fermierii din Romania

Tarile europene sunt recunoscute pentru productia de vinuri pe scara larga de secole, deoarece bauturile fac parte integranta din mesele traditionale din intreaga regiune, iar suprafata mare cultivata cu vita-de-vie da nastere la cresterea productiei de vin pe scara larga. Din acest considerent, prevenirea si combaterea agentilor patogeni si asigurarea unui management eficient al rezistentei si valorificarea culturii de vita-de-vie pe cat mai multi ani reprezinta o prioritate pentru fermieri. Mai multe>>

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

23-05-2024 Flori

Idei creative: Ce poti face cu niste flori artificiale?

Florile artificiale au evoluat enorm in ultimii ani, ajungand sa fie adeseori confundate cele naturale. Daca in trecut erau evitate, deoarece nu excelau la capitolul aspect, astazi pot fi folosite in foarte multe moduri. Mai multe>>

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

20-05-2024 Targuri si expozitii

Oportunitati de neegalat: intalneste-te cu lideri globali la Expozitia Anului in Regenerabile

Evenimentul Nr. 1 al Romaniei pe Energii Regenerabile din 2010, Targul International RoEnergy South-East Europe Romania 2024, isi continua seria manifestarilor cu editia nr. VII-a in Timisoara ( a XV-a editie in Romania), la Pavilion Expovest ( Hotel Senator), Calea Lugojului, nr.7, Ghiroda, Timis, in perioada 25-27 septembrie 2024. Editia Expozitiei RoEnergy 2024 va avea loc intr-o locatie de exceptie, situata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au co... Mai multe>>

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

18-05-2024 Management agricol

Cultivarea succesului pentru fermieri cu solutii digitale in agricultura

Digitalizarea, o tendinta din ce in ce mai prevalenta in agricultura, implica utilizarea tehnologiilor precise si bazate pe date pentru a ajuta fermierii sa ia decizii in timp real. Inteligenta artificiala, datele analitice, senzorii si alte tehnologii au potentialul de a imbunatati productiile, de a optimiza eficienta apei si a inputurilor si de a promova sustenabilitatea in cultivarea pamantului cu scopul de a asigura securitatea alimentara pentru o populatie in crestere la nivel global. Mai multe>>

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

18-05-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Tehnologii avansate in statiile de epurare a apelor uzate: ce trebuie sa stii

Pe masura ce populatia lumii creste si cererea de apa curata se intensifica, devine tot mai importanta gasirea unor modalitati eficiente si durabile de tratare a apelor uzate. Tehnologiile avansate de epurare a apelor uzate ofera o serie de beneficii in comparatie cu metodele traditionale. Mai multe>>

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Izolare fără punți termice: Beneficiile utilizării lânii de lemn în poduri și mansarde

Când vine vorba de izolarea casei tale, eliminarea punților termice este esențială pentru a asigura o eficiență energetică maximă și un confort termic optim. Un material izolator care poate asigura o izolare continuă și eficientă fără punți termice este lâna de lemn (obținută din fibre naturale de lemn, provenit din specii de rășinoase). Această opțiune oferă numeroase beneficii și soluții pentru diversele nevoi de izolare ale locuinței tale, în special în mansardă, pe tavan/pod, între grinzi. Mai multe>>

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

29-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Multifuncționalitatea oțelului inoxidabil la fermă

Oțelul inoxidabil este un element indispensabil în ferma modernă, din cauza versatilității și durabilității sale de neîntrecut. Structura sa unică, formată în principal din crom și nichel, îi garantează o rezistență excepțională la coroziune și rugină, ceea ce îl face să fie ideal pentru o gamă largă de aplicații agricole. Țevile inoxidabile, de exemplu, joacă un rol primordial în sistemele de transport al lichidelor, asigurând transportul eficient al apei, al substanțelor chimice și al gazelor ... Mai multe>>

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

26-04-2024 Boli si daunatori

Karate Zeon și Vertimec: alianța împotriva dăunătorilor

Dăunătorii reprezintă o amenințare serioasă pentru plantele de cultură, având capacitatea de a provoca pagube semnificative și de a afecta recolta. Mai multe>>

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

26-04-2024 Fungicide

Descoperă fungicidul de ultimă generație pe bază de triazoli – Revyona®!

Revyona® este noul fungicid de încredere din grupa triazolilor, ce controlează o serie de boli des întâlnite la culturile de măr, păr, cireș, prun, piersic, cais, nectarin și vița de vie. Fungicidele pe bază de triazoli reprezintă o piesă de rezistență pentru fermieri în managementul rezistenței. Mai multe>>