Comercializarea produselor alimentare la manifestari traditionale, targuri, expozitii, etc.

Recomandari privind comercializarea produselor alimentare cu ocazia organizarii de manifestari traditionale targuri expozitii etcIn aceasta perioada la nivel de localitati se organizeaza periodic targuri, expozitii, evenimente social-culturale traditionale, sau sarbatori aniversare, evenimente sprijinite de autoritatiile judetene si locale prin asigurarea cadrului institutional si juridic, manifestari la care operatori economici sau micii producatori, persoane fizice sau juridice, ofera participantilor pentru consum diferite produse alimentare sub forma de materii prime sau produse finite obtinute prin procesarea productiei de origine animala si non animala in unitati de profil sau din propria gospodarie.


Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare datorate producerii, depozitarii, transportului si valorificarii unor astfel de produse in alte conditii decat cele stabilite prin legislatia specifica, avand in vedere si faptul ca temperaturiile din mediul ambiant sunt in continua crestere, personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Sibiu in colaborare cu Filiala judeteana a Colegiului Medicilor Veterinari, atrage atentia autoritatilor locale in cauza, organizatoriilor si producatorilor care ofera produse alimentare ca au o serie de obligatii conform normelor din domeniu si anume:
 

 

Pentru organizatorii de evenimente

    • Sa solicite de la D.S.V.S.A. judeteana, aprobarea pentru functionarea unor astfel de locatii, prin depunerea, cu cel putin cinci zile inaintea desfasurarii evenimentului, a unui dosar care cuprinde:
        • cerere scrisa (se mentioneaza locul si perioada desfasurarii evenimentului, activitatea desfasurata si tipurile de produse supuse comercializarii);
        • lista expozantilor (impreuna cu copiile de la autorizatiile sau documentele de inregistrare sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si documentele de producator);
        • contract sau un acord incheiat cu o firma de salubrizare in vederea evacuarii deseurilor alimentare sau menajere;
    • Organizatorii au obligatia sa asigure:
        • dotarile cu utilaje si echipamente adecvate, specifice activitatii;
        • spatii corespunzatoare, cu asigurarea temperaturii optime, pentru pastrarea si expunerea produselor;
        • sursa de apa potabila;
        • mijloace pentru curatarea si dezinfectarea instrumentelor de lucru;
        • grupuri sanitare si facilitati de spalare si uscare a mainilor atat pentru comercianti, cat si pentru consumatori;
        • spatii necesare pentru depozitarea si eliminarea deseurilor.

 

Pentru expozanti, producatori de bunuri alimentare

    • Sa solicite la D.S.V.S.A. judeteana, emiterea Documentului de Inregistrare, pentru Vanzare Directa sau, dupa caz, de Vanzare cu Amanuntul, documente care stabilesc:
        • numele si adresa producatorului, precedat de initialele V.D. (Vanzare Directa) sau V.A. (Vanzare cu amanuntul);
        • sortimentele si cantitatea de produse care se valorifica;
        • locul de comercializare si aria de distributie.
    • Sa posede pe langa documentul de inregistrare sanitara veterinara eliberat de D.S.V.S.A. judeteana:
        • actul de indentitate;
        • atestatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole;
        • carnet de sanatate personala;
        • fisa de sanatate a animalelor vizata de medicul veterinar din localitate.
    • Produsele primare de origine animala sa provina de la animale, pasari sau familii de albine sanatoase si sa fie manipulate numai de catre persoane sanatoase.
    • Sa aplice toate masurile necesare pentru evitarea oricarui risc de contaminare a produselor de origine animala si nonanimala, in timpul obtinerii si comercializarii.
    • Produsele sa nu fie falsificate sau sa prezinte modificari anormale ale aspectului, a culorii, mirosului, gustului ori consistentei.
    • Produsele sa fie transportate in ambalaje si mijloace de transport autorizate si igienizate.
    • Produsele sa fie identificate prin etichete pe care sunt inscrise mentiuni referitoare la producator, denumirea produsului, data obtinerii, conditii de pastrare si dupa caz orice alte date necesare informarii consumatorului. Eticheta se aplica pe ambalajul traditional, sticla pentru laptele crud, cutii de plastic sau putini, pentru branzeturi.
    • In cazul produselor traditionale sa posede certificatul de atestare prin care acestea sunt inregistrate la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 

Serviciile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor sprijina si acorda asistenta de specialitate autoritatiilor locale si operatorilor economici pentru organizarea acestor manifestari. prin:

    • Monitorizarea exploatatilor de animale, care furnizeaza materii prime pentru unitatile de procesare prin supravegherea, controlul si eradicarea bolilor la animale si a bolilor ce se pot transmite de la animale la om.
    • Evaluarea si verificarea unitatiilor din sectorul alimentar si a micilor producatori pentru autorizarea, inregistrarea la D.S.V.S.A. judeteana si pentru functionarea acestora in conditiile legii.
    • Exigenta pentru respectarea legislatiei privind sacrificrea animalelor si a comertului cu produse alimentare in locuri neautorizate.
    • Promovarea produselor cu specific traditional prin identificarea producatorilor cu astfel de activitati si asigurarea asistentei de specialitate pentru incadrarea in parametrii tehnologici si de calitate a acestora.
    • Verificarea calitatii, salubritatii, a modului de pastrare si comercializare a produselor alimentare prin controale, analize si examene de laborator acreditat. 

Dr Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa a fost finalizat la frontiera cu Ucraina

GRAMPET Group, liderul transportului feroviar privat de marfa din Romania, anunta finalizarea si inceperea testelor pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Situat la Dornesti (judetul Suceava), la frontiera cu Ucraina, noul complex dedicat transbordarii produselor agricole marcheaza un nou capitol in eforturile grupului de companii GRAMPET de a moderniza si eficientiza infrastructura feroviara din regiune si d... Mai multe>>

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

09-04-2024 Rapita

Cum sa imbunatatesti calitatea si cantitatea recoltei de rapita?

Imbunatatirea calitatii si cantitatii recoltelor poate reprezenta un real provocare pentru multi agricultori. Acest articol te va ghida prin procesul de alegere a soiului potrivit de rapita si tehnici eficiente de semanat si de ingrijire pentru a asigura elementele necesare cresterii si dezvoltarii a plantelor. In plus, vei descoperi sfaturi esentiale despre recoltare si depozitare, precum si despre ameliorarea solului pentru aceasta cultura. Mai multe>>

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

09-04-2024 Cereale

Noul fungicid pentru cereale Forapro® – Control superior al bolilor si productii mai mari

ADAMA Ltd., lider global in industria de produse pentru protectia plantelor, a anuntat lansarea pe piata din Europa a produsului Forapro®, noul fungicid pentru cereale cu spectru larg la T1, cu aplicabilitate in mai multe culturi, care ofera un control superior asupra tuturor bolilor majore de inceput de sezon. Mai multe>>

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

09-04-2024 Constructii, instalatii, echipamente

Ghidul proprietarului pentru prevenirea problemei de drenaj: sfaturi si solutii

Un sistem de drenaj eficient este esential pentru orice proprietar de casa. In acest articol, vei descoperi importanta drenajului apelor pluviale, de la intelegerea problemelor cu care se poate confrunta un astfel de sistem, pana la solutiile privind prevenirea lor. De asemenea, te vei familiariza cu elementele unei astfel de infrastructuri si vei intelege rolul lor. Asadar, fa-ti timp pentru a citi acest articol pana la final, apoi pune in practica lucrurile invatate: Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

18-03-2024 Gradinarit

eMAG Garden Shop, un one-stop-shop pentru casa si gradina

Primavara aduce un nou shop-in-shop pe eMAG, dedicat pasionatilor de gradinarit. Fie ca sunt in cautarea unor accesorii pentru a amenaja un colt verde in apartament sau au inceput deja sa pregateasca gradinile pentru noul sezon, pe eMAG Garden Shop clientii pot gasi peste 160.000 de articole care provin din oferta eMAG si a partenerilor din Marketplace, de la unelte de gradina, mobilier de exterior piscine, gratare, hamace sau leagane. Mai multe>>

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

18-03-2024 Eco / Bio

Produse biologice inovatoare introduse pe piata din Romania si Republica Moldova

Fermierii romani si moldoveni au pornit intr-o calatorie pentru a descoperi produse biologice inovatoare, prin participarea la evenimentul educativ organizat de compania internationala Corteva Agriscience de cercetare si dezvoltare in domeniul agricol, care introduce in 2024 aceste inovatii revolutionare in ambele tari. Peste 500 de fermieri si distribuitori din Romania si Republica Moldova s-au alaturat expertilor Corteva pentru a afla despre noile practici sustenabile, care isi au originile di... Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

13-03-2024 Pomi fructiferi

Lansarea platformei robotice ROBO-FERMIER

Platforma modulara robotica autonoma Robo Fermier este o solutie autonoma destinata pomicultorilor. Sistemul modular poate fi adaptat pentru executarea unei game largi de lucrari in plantatiile pomicole. Sistemul este conceput special pentru fermele ecologice, dar poate fi folosit si in fermele conventionale. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala – Autoritate de Management pentru PNDR, a participat la Conferinta de inchidere a proiectului Robo-Fe... Mai multe>>