Credinte si traditii de Ajun si Craciun

MASA-AJUN

Ajunul se tine cu post pentru Maica Domnului, caci in acea zi a fost foarte suparata, i-a fost greu si n-a mancata nimic.

 

 

 

 

 

 

 

Se posteste toata ziua de ajun si doar seara se manca. Pentru masa aceasta se gatea cate putin din toate roadele pamantului, caci exista credinta ca daca gusti din fiecare, vor rodi peste an.

binecuvantare-ajunAjunul Craciunului bucovinean pastreaza ideea prepararii a douasprezece feluri de mâncare de post. Dintre acestea amintim: grau pisat si fiert, prune afumate fierte, bob fiert, sarmale cu crupe, ciuperci tocate cu usturoi, bors de bureti, fasole fiarta si "sleita", precum si mâncare de peste. Traditia asezarii mesei in “casa cea mare” peste care se asterne cea mai frumoasa fata de masa (realizata manual), se pastreaza si astazi incantând turistii care asista la acest obicei. Sub fata de masa gazda pune fân, peste masa se petrece un fir de stramatura rosie, legat sub forma de cruce, iar pe colturile mesei se aseaza caciulii de usturoi. Mijlocul mesei îi este rezervat unui colac rotund iar in jurul sau se aseaza douasprezece farfurii în care se afla cele douasprezece feluri de mâncare. Cele douasprezece tipuri de mâncare nu sunt rezervate doar oamenilor, resturile ramase sunt puse în hrana animalelor.

Toate bucatele trebuie sa fie gata in ziua de Craciun pentru ca preotul sa le blagosloveasca si astfel sa fie rodnicie tot anul. Cand erau bucatele gata, se pune cate un pic din fiecare intr-o strachina cu care se inconjura de trei ori gospodaria ca sa fie belsug in casa. Apoi mancarea din acea strachina se dadea vitelor ca sa aiba spor la vitei si vitele.

Dintre mancarurile pregatite de Ajun nu lipseau cele de grau: burechita (sau „burechiuse”, niste bucatele patrate de aluat, lipite de niste urechiuse, deseori umplute cu ciuperci mai ales cu hribi), varzarile (placinte de post, umplute de asta data cu ceapa sau cu mac) si turtele.

Turtele, numite si „pelincelele Domnului” se faceau in felul urmator: aluatul se intindea in foi cat mai subtiri, care se taiau rotund, cu o farfurie; aceste se coceau pe vatra. Apoi se punea pe masa cate o foaie, se presara cu migdale pisate si zahar apoi se punea o alta foaie, iarasi se presara si asa mai departe pana se obtinea un teanc inaltut, care se taia in bucati potrivite.

Noaptea intre ajun si Craciun se privegheaza. In timpul priveghiului, pe masa se obisnuia sa se puna colecel cu cutitul infipt in el.

Masa se pune in ajun la ora 17 si trebuie sa ramana intinsa toata noaptea. Se face foc in in camin, iar „butucul Craciunului” arde toata noaptea.

In noaptea dinaintea Craciunului, fetele puneau cate putin din toate mancarurile din Ajun intr-o strachina pe care o lasau pe prisma sub fereastra. Din acea mancare gusta, in timpul noptii, ursitul fetei respective, iar tanara il putea sa-l zareasca pe fereastra.

Tot in aceasta noapte se mai facea masuratoarea paharutelor: se punea intr-o cana 9 paharute de apa, iar persoana care facea aceasta isi punea o dorinta. Aceasta urma sa se implineasca daca, a doua zi de dimineata, masurand din nou apa in aceleasi noua paharele se gasea vreun surplus.

Impotriva hotilor se facea astfel: inainte de masa de seara, din Ajun, gospodarul incuia toate cele din casa si prin acareturi, cu cheie ori lacat. Cat timp familia manca, toate acestea ramaneau incuiate, ca sa poarte ghinion rau-facatorilor.

A doua zi cand preotul intra in casa, trebuia neaparat sa sada; sub preot, pe scaun, se ascundeau graunte care apoi se dadeau gainilor, ca sa cloceasca.

Mai existau si alte obiceiuri pentru ziua de Craciun: de pilda, daca primul om care intra in casa era un barbat, acesta era primit cu mare bucurie, caci se credea ca este un semn al bunastarii de anul urmator.

De asemenea in aceasta zi nu se dadea nimic din casa imprumut; cine izbutea sa ia ceva cu imprumut avea noroc la crescutul albinelor. Se dadeau doar daruri colindatorilor.

Craciunul este o zi de mare praznic, in care se iese din post si pana la postul Pastilor (Paresimile), gastronomia romaneasca isi intra deplin in rol. Daca intre postul Craciunului si Paresimi este timp lung, se crede ca anul care urmeaza va fi unul bun, manos.

Alexander REINHARDT - Povetele Maicii Sofronia

 

Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>