S-au finalizat procedurile de acordare a marcii 'Made in Banat'

Proiectul Made in BanatProiectul Made in Banat vizeaza cresterea competitivitatii IMM-urilor care realizeaza produse traditionale, specifice regiunii Banatului istoric, prin promovarea acestora sub marca 'Made in Banat'. Firmele banatene interesate sunt invitate la sediul CCIA Timis.






Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener coordonator al Proiectului 'Made in Banat', finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania — Republica Serbia si derulat impreuna cu Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis (ADETIM), Camera Economica Regionala Pancevo, Camera Economica Regionala Zrenjanin si Camera Economica Regionala Kikinda, a incheiat activitatea de elaborare a strategiei de acordare a marcii 'Made in Banat'.


Urmarea celor patru intalniri de lucru gazduite de CCIAT in perioada mai — august 2014 membrii comisiei au definitivat procedurile, criteriile si documentatia privind acordarea marcii.

Criteriile obligatorii pentru fiecare produs/serviciu din cele 14 grupe de produse si servicii conform Clasificarii internationale a produselor si serviciilor pentru inregistrarea marcilor (clasificarea de la Nisa) stabilita de WIPO (Organizatia Internationala a Propritatii Intelectuale) trebuie indeplinite cumulativ, neindeplinirea uneia conducand la descalificarea cererii producatorului in etapa verificarii documentatiei, fara posibilitatea intrarii in a doua etapa a verificarii si selectarii produsului/serviciului propus pentru inregistrarea marcii.


Cerintele obligatorii privind acordarea marcii 'Made in Banat' sunt urmatoarele:

    • Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa aiba sediul social sau sa isi desfasoare activitatea in regiunea transfrontaliera Romania-Serbia (Banatul romanesc si Banatul sarbesc);
    • Resursele materiale si umane utilizate trebuie sa provina din regiunea vizata de proiect, in procent de 51% ;
    • Produsele nealimentare trebuie insotite de o declaratie de conformitate;
    • Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa indeplineasca conditiile legale de functionare din punct de vedere sanitar-veterinar, sanatate publica, protectia mediului, protectia consumatorului, din fiecare stat;
    • Producatorul/prestatorul de servicii trebuie sa aiba sistemul de management al calitatii, implementat sau in curs de implementare, pentru produsele alimentare, ISO 22000:2005, iar pentru produsele nealimentare: ISO 9001:2008, cat si un sistem al managementului de mediu conform 14001:2004;
    • Situatia/capacitatea tehnica de productie si situatia economico-financiara (capacitatea financiara) a producatorului/prestatorului de servicii se va demonstra prin documente justificative (productie anuala — continuitate pe ultimii trei ani de activitate; bilant contabil, cont de profit si pierderi — cifra de afaceri pe ultimii trei ani).


Documentatia de calificare va fi elaborata astfel incat sa respecte cerintele obligatorii care trebuiesc indeplinite de fiecare produs/serviciu din cele 14 grupe de produse si servicii si va cuprinde descrierea detaliata a produselor/serviciilor, alte informatii considerate semnificative. In acest sens, producatorul / prestatorul de servicii trebuie sa prezinte un comentariu al specificatiilor continute in documentatie prin care sa demonstreze corespondenta produsului/produselor/serviciilor prezentate in propunere cu specificatiile respective.


Cerintele impuse vor fi considerate ca fiind minimale si obligatorii, iar dovada conformitatii produsului/produselor/serviciilor prezentate cu cerintele solicitate se va face cu documentatie tehnica din partea producatorilor declarati pentru produsul/produsele/serviciile pentru care solicita inregistrarea.

Producatorii care nu fac dovada explicita a caracteristicilor declarate vor fi considerati inadmisi si propunerea pentru inregistrarea clasei din care fac parte, respinsa.

Vor fi luate in considerare propunerile care sunt conforme cerintelor solicitate, iar propunerea cu caracteristici incomplete atrage respingerea produsului/serviciului.

Producatorii isi pot retrage documentatia depusa si pot solicita clarificari comisiei de evaluare.

Documentatiile se depun atat la sediul CCIAT din P-ta Victoriei nr.3 pentru solicitantii din Romania, cat si la sediul partenerilor de proiect din Serbia, pentru solicitantii din Republica Serbia.

Evaluarea documentatiei de calificare si a cerintelor obligatorii se va face de catre comisiile de specialitate, in Romania si respectiv, Serbia. Acestea vor inainta Grupului comun de lucru un raport continand firmele eligibile propuse pentru a purta marca 'Made in Banat', urmand ca aprobarea sa apartina Grupului de lucru.

Procedura privind acordarea marcii a fost aprobata in unanimitate de experti si membrii comisiei mixte si va fi oficial asumata si semnata de reprezentantii partenerilor de proiect la expozitia MADE IN BANAT din cadrul Targului de Inovare, Cooperare si Anteprenoriat — INOCOOP, care va avea loc la Zrenjanin (Serbia), in perioada 28 — 30 august 2014.


Firmele banatene sunt asteptate in Serbia la o noua editie a expozitiei 'Made in Banat'

Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener coordonator al Proiectului 'Made in Banat', finantat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania — Republica Serbia si derulat impreuna cu Agentia de Dezvoltare Economico-Sociala Timis (ADETIM), Camera Economica Regionala Pancevo, Camera Economica Regionala Zrenjanin si Camera Economica Regionala Kikinda, organizeaza participarea firmelor banatene la expozitia 'MADE IN BANAT' din cadrul Targului de Inovare, Cooperare si Anteprenoriat — INOCOOP, care se desfasoara la Zrenjanin (Serbia), in perioada 28 — 30 august 2014, Sala Medison.

Targul se adreseaza producatorilor din toate domeniile de activitate, iar obiectivul principal este afirmarea productiei profitabile, a inovarii si cooperarii, dezvoltarea antreprenoriatului, cu prioritate a intreprindelor mici si mijlocii, cat si promovarea colaborarii interregionale si transfrontaliere.

Pana in prezent, targul s-a bucurat de prezenta a peste 2350 de expozanti si a peste 28.000 de vizitatori. Cea de-a 15-a editie a INOCOOP reuneste un numar de 200 de expozanti din tara si strainatate, predominand activitatea de productie cu peste 85%, in timp ce restul reprezinta industria de turism si servicii.

In aceeasi perioada, la Zdrenjanin are loc si traditionalul Festival al Berii.

Manifestarile sunt organizate de Camera Economica Regionala Zrenjanin, Asociatia Generala a Intreprinzatorilor din Zrenjanin si Centrul Turistic al Orasului Zrenjanin.

Partenerii de proiect pun la dispozitia firmelor din regiunea transfrontaliera Romania-Serbia, cu titlu gratuit, un stand special amenajat in care acestea isi pot face cunoscute produsele / serviciile, costurile de transport, cazare si masa fiind de asemenea suportate din bugetul proiectului.

Pe perioada expozitiei, firmele au posibilitatea de a participa la o serie de evenimente conexe: conferinte si seminarii tematice, mese rotunde, prezentari de firma, parteneriate de afaceri.

Tot in cadrul expozitiei, procedura de acordare a marcii 'Made in Banat' va fi oficial asumata si semnata de reprezentantii partenerilor de proiect.

Reamintim ca Proiectul Made in Banat vizeaza cresterea competitivitatii IMM-urilor care realizeaza produse traditionale, specifice regiunii Banatului istoric, prin promovarea acestora sub marca 'Made in Banat'.


CCIA Timis



Noutati

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

05-03-2024 Dezvoltare rurala

Proiect european FLIARA‭: ‬‭Inovatia Condusa de Femei in Agricultura si in Zonele Rurale‬

ECOLISE si ELARD informeaza cu privire la proiectul FLIARA - Female-Led Innovation in Agriculture and Rural Areas de actiune de cercetare si inovare, finantat de Comisia Europeana pe o durata de 3 ani in cadrul programului Orizont Europa. Romania este inclusa intre cele zece tari din diferite regiuni ale Uniunii Europene in care se desfasoara proiectul. FLIARA isi propune sa contribuie la un viitor sustenabil prin evidentierea rolului femeilor in agricultura si in comunitatile rurale. Mai multe>>

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

16-02-2024 Fonduri europene agricultura

Calendarul estimativ pentru depunerea proiectelor in anul 2024

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a publicat pe pagina de internet a institutiei calendarul estimativ pentru lansarea sesiunilor de depunere a cererilor de finantare pentru interventiile din cadrul Pilonului II al Planului Strategic PAC 2023-2027 si pentru submasurile 4.1 si 17.1 din PNDR 2014-2020. Mai multe>>

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

15-02-2024 Fonduri europene agricultura

Tineri fermieri [DR 30]: au fost selectate primele cereri de finantare prin PS PAC 2027

Primele proiecte de investitii in agricultura pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile prin AFIR in noua programare financiara deschisa in 2023 au fost selectate in vedere finantarii prin PS PAC 2027. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro primele rapoarte de selectie lunare pentru cererile de finantare depuse in prima etapa de sesiune a interventiei DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricol... Mai multe>>

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

S-au epuizat fondurile pentru procesare, ferme de bovine, ovine-caprine si pasari de curte

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22, dar si pentru componentele bovine, ovine-caprine si pasari de curte din cadrul interventiei DR-20 Investitii in sectorul zootehnic ale Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

07-02-2024 Fonduri europene agricultura

Investitii in procesare: s-au depus solicitari de finantare de peste 1 miliard de euro

Fondurile disponibile pentru investitii in conditionarea, depozitarea si procesarea produselor agricole si pomicole, finantate prin interventia DR-22 a Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027), au fost consumate integral prin solicitarile depuse on-line pe site-ul oficial al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale in aceasta perioada. Mai multe>>

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

23-01-2024 Fonduri europene agricultura

3.761 de cereri de finantare au fost depuse pentru Tineri Fermieri (DR-30)

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, componenta nationala din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

12-01-2024 Fonduri europene agricultura

Peste 5 mld. euro proiecte de finantare nerambursabila se vor lansa in prima jumatate a anului

Cel putin opt programe de finantare sunt deja deschise sau in curs de a fi lansate de autoritati in acest an, alocarea totala a acestora ridicandu-se la peste 5 miliarde de euro, arata o analiza REI. Sprijinul nerambursabil vizeaza investitii in productia de energie verde si cresterea eficientei energetice a companiilor, in productia de materiale de constructii, in domeniul alimentar sau in reindustrializarea anumitor regiuni cheie ale tarii. Mai multe>>

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

AFIR: Bilantul fondurilor nerambursabile acordate in 2023 si sesiunile active in prezent

Gradul de absorbtie a fondurilor europene acordate Romaniei prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) este in prezent de 86% in programarea financiara 2014 – 2020, inclusiv in perioada de tranzitie 2021 – 2022. Procentul reprezinta valoarea platilor efectuate de AFIR in conturile fermierilor, procesatorilor, antreprenorilor si autoritatilor locale, valoare care ajunge la 10,87 miliarde de euro, raportata la alocarea totala de 12,7 miliarde de euro. Mai multe>>

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

09-01-2024 Piete si magazine agro-alimentare

Noul magazin online al Agrii Romania, dezvoltat de Zitec

Zitec, lider pe piata de IT & digital marketing in Romania, anunta dezvoltarea noului magazin online al Agrii Romania, cel mai important furnizor de servicii agronomice, tehnologii performante si sfaturi tehnice de pe piata nationala. Dezvoltat pe platforma Magento 2, site-ul vine in ajutorul fermierilor mici sau persoanelor fizice, cu un catalog de produse variat si un proces de plasare a comenzilor simplu si rapid. Mai multe>>

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

09-01-2024 Produse traditionale

SELO - linia de produse alimentare artizanale dezvoltata de Corina Hodorogea si sustinuta de Corteva Agriscience

Corina Hodorogea, o femeie fermier dedicata activitatii sale, din satul Baleni-Sarbi din judetul Dambovita, se pozitioneaza in fruntea inovatiei agricole cu proiectul sau SELO - o marca locala de produse alimentare artizanale - sustinut de Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare agricola. Aceasta initiativa cu un potential de transformare a comunitatii locale a fost sustinuta printr-o bursa acordata in cadrul proiectului de granturi educationale TalentA, unde Cori... Mai multe>>

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

09-01-2024 Fonduri europene agricultura

Fondurile pentru infrastructura rutiera si agricola din mediul rural s-au epuizat inainte de termen

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale anunta epuizarea fondurilor disponibile pentru interventia DR-27 Crearea/ modernizarea infrastructurii de acces agricola si DR-28 Crearea/ modernizarea infrastructurii rutiere de baza din spatiul rural din cadrul Planului Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Mai multe>>