Informatii utile privind ecarisarea animalelor

Reguli pentru implementarea legislatiei privind activitatea de ecarisare a teritoriuluiO importanta deosebita pentru prevenirea izbucnirii si raspandirii unor boli transmisibile la animale si de la animale la om, ca exemplu, antraxul, E.S.T, botulismul, leptospiroza, tuberculoza, salmonelozele, diverse boli parazitare, o constitue implementarea normelor de ecarisare a teritoriului, care defineste activitatea de colectare a deseurilor de origine animala ce nu sunt destinate consumului uman, in scopul distrugerii, fiind inclusa si depozitarea, manipularea si transportul la unitatea specializata pentru neutralizarea lor in produse stabile biologic, nepericuloase pentru mediul inconjurator, animale sau om.


Strategia, privind organizarea si desfasurarea etapelor de colectare, transport si neutralizare a deseurilor de origine animala, constituie o activitate publica, de interes national, are la baza un cadru legal prin care sunt stabilite obligatiile si responsabilitatile persoanelor fizice si juridice in actiunea de ecarisare a teritoriului.

Deseurile de origine animala sunt reprezentate de cadavre intregi, sau portiuni de cadavre, alte subproduse provenite de la animale, improprii consumului uman, cu mentiunea ca in aceasta categorie nu este inclus continutul tractusului intestinal, recoltat in abator, balegarul si purinul.

Conform legislatiei in vigoare, la nivelul judetelor, consiliile judetene, organizeaza si sunt responsabile pentru desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala provenite din gospodariile crescatorilor individuali de animale, avand obligatia de a asigura cadrul contractual pentru realizarea acestei activitati cu o unitate de ecarisare autorizata.

In acest sens, autoritatiile locale competente au obligatia de a incheia un contract, in conditiile legii, cu o unitate specializata (PROTAN) asigurand spatii de depozitare, care sunt folosite exclusiv pentru pastrarea deseurilor colectate pana la efectuarea transportului la unitatea de neutralizare.

Proprietarii individuali de animale sunt obligati sa anunte in cel mult 24 de ore, medicul veterinar arondat si responsabilul stabilit de consiliul local, asupra mortii unor animale din gospodarie.

Autoritatile administratiei publice locale sesizate informeaza de indata consiliul judetean care anunta in cel mai scurt timp posibil prestatorul de servicii contractat, acesta avand sarcina de a transporta cadavrele de animale la unitatile de neutralizare a acestora.

Autoritatile administratiei publice locale vor intocmi, potrivit legii, registre de evidenta a transporturilor, categoriilor si cantitatilor de deseuri de origine animala trimise catre unitatile de neutralizare, iar la nivelul consiliului judetean se intocmeste un centralizator al acestor registre de evidenta.

In cazul localitatilor izolate, greu accesibile, neutralizarea cadavrelor de animale se poate efectua prin ingropare in locuri special amenajate, pe baza autorizarii sanitare veterinare si a autoritatilor competente privind protectia mediului si este organizata de catre autoritatile administratiei publice locale pe a caror raza administrativ-teritoriala are loc decesul animalelor.

Fermele de animale, unitatiile de productie, procesare, depozitare, sau de comercializare a carnii sau alte produse de origine animala, pot functiona in conditiile in care au incheiat contract cu unitati de neutralizare autorizate, sau detin instalatii proprii de neutralizare, autorizate in conditiile legii.

Neutralizarea deseurilor de origine animala provenite de la animalele moarte in timpul transportului si care apartin unitatiilor de crestere a animalelor, unitatiilor de productie, depozitare, sau de procesare, revine in responsabilitatea acestora.

Miscarea interna, importul, tranzitul, exportul si comertul cu produse si subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman sunt supuse certificarii sanitare veterinare, in conditiile legii.

Activitatea de neutralizare a deseurilor de origine animala, care includ colectare, depozitare, transport, manipulare, este supusa inspectiei si controlului sanitar veterinar in scopul prevenirii si raspandirii de boli la animale si oameni.

Pentru ca aceasta activitate sa se desfasoare in cadrul legal si cu eficenta dorita, persoanele responsabile cu gestionarea S.N.C.U. (subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman) desemnate din fiecare localitate, crescatorii de animale, alte persoane sau autoritati implicate, trebuie sa detina cunostinte si sa respecte obligatiile privind:

    • Importanta colectarii S.N.C.U. (cadavrelor de animale) ca masura de protejare a sanatatii publice, sanatatii animale si a mediului inconjurator si evitarea aparitiei si propagarii bolilor la animale si de la animale la om;
    • Cadrul legal cu normele europene si nationale prevazute in domeniul S.N.C.U, respectiv Regulamentului C.E nr.1069/2009 (norme sanitare privind subprodusele de origine animala si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman), O.U.G. 24/2016 (organizarea si desfasurarea activitatii de neutralizare a deseurilor de origine animala) si Ordinul A.N.S.V.S.A. 80 / 2005. (raportarea lunara la D. S.V.S.A. judeteana, a cantitatilor de subproduse de origine animala care nu sunt destinate consumului uman pe categorii, din localitati, ferme cu animale, unitati de abatorizare, unitati de procesare si unitati de comercializare);
    • Este interzisa abandonarea, ingroparea sau depozitarea deseurilor de origine animala in alte conditii decat cele stabilite de legislatia in vigoare;
    • Intocmirea evidentelor (registre si documente de miscare) necesare pentru demonstrarea trasabilitatii a raportarilor obligatorii la D.S.V.S.A. Judeteana, respectand modalitatea corecta de completare a acestora;
    • Sa cunoasca procedura de comunicare a deficientelor inregistrate si a modului de remediere ale acestora;
    • Verificarea listei de unitati autorizate pentru neutralizarea S.N.C.U. de pe site-ul A.N.S.V.S.A. sau consultarea specialistilor din domeniu.


Persoanele imputernicite de autoritatiile centrale si locale verifica modul de respectare a prevederilor legale in domeniile lor de competenta si totodata asigura consultanta de specialitate in aceasta importanta actiune, de interes economic si social pentru comunitatiile respective, in contextul in care ecarisarea teritoriului, constituie un factor esential de igenizare de asigurare a unui mediu curat si cu prioritate de prevenirea aparitiei si raspandirii bolilor transmisibile la animale si de la animale la om.

Dr. Pentea Ioan Viorel
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

     

Noutati

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

15-01-2024 Bovine

Afla care sunt cele 6 etape din ciclul de viata al unei vaci

Ciclul de viață al unei vaci este un proces fascinant și esențial în agricultura modernă. De la naștere până la maturitate și producția de lapte sau carne, fiecare etapă joacă un rol crucial în dezvoltarea și contribuția vacii la industria agricolă. În acest articol, vom explora cele 6 etape ale ciclului de viață al unei vaci, oferind o imagine cuprinzătoare a evoluției acestui animal de fermă. Mai multe>>

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

21-11-2023 Pesti

Productia de acvacultura din UE bate pasul pe loc, in ciuda unei finantari considerabile

Desi cadrul UE pentru promovarea dezvoltarii durabile a acvaculturii in statele membre s-a imbunatatit, finantarea mult mai mare pusa la dispozitie nu a adus rezultate concrete, avertizeaza Curtea de Conturi Europeana intr-un raport publicat recent. De fapt, se pare ca productia de acvacultura din UE a ramas pe loc.  Mai multe>>

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

12-11-2023 Porcine

Crescatorii isi pot sacrifica porcii in propriile gospodarii

Sustinerea cresterii traditionale a porcului in gopodarii si a proprietarilor de porci din mediul rural este o prioritate a Auroritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cresterea, sacrificarea porcilor in gospodaria taraneasca si comercializarea acestora nu va fi interzisa. ANSVSA transmite romanilor ca isi vor putea sacrifica fara probleme porcii inainte de Craciun, in propriile gospodarii. Mai multe>>

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

12-11-2023 Animale de companie

Fressnapft implineste un an de la intrarea pe piata romaneasca de hrana si accesorii pentru animale de companie

Fressnapf, liderul pietei europene in comercializarea produselor pentru animale de companie, implineste toamna aceasta un an de la deschiderea primului magazin din Romania. Compania a lansat in ultimele 12 luni 22 de magazine, dintre care sase in Bucuresti si imprejurimi, si a creat, astfel, peste 150 de locuri de munca. Mai multe>>

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

01-11-2023 Pasari

Grupul de firme Safir este unul dintre cei mai importanti angajatori locali din regiunea Moldovei

Cu un numar impresionant de 767 de angajati activi, grupul de firme Familia Safir demonstreaza angajament pentru dezvoltarea comunitatii din judetele din regiunea Moldovei. Aproximativ 80% dintre angajatii grupului de firme sunt din judetul Vaslui si ocupa diferite roluri in cele sapte ferme, trei fabrici (de produse semipreparate si preparate, nutreturi combinate si fainuri proteice), un abator, magazine proprii, o rotiserie, precum si in departamentele suport care deservesc aceste divizii. Mai multe>>

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

28-10-2023 Pasari

Gripa aviara diagnosticata in judetul Teleorman

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la o pasare dintr-o gospodarie cu un efectiv de 120 de pasari (40 curci, 45 de gaste, 10 rate, 25 de gaini) din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman. Mai multe>>

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

26-10-2023 Zootehnie

Inteligență Artificială pentru o agricultură de precizie într-o fermă zootehnică

Pentru gestionarea eficientă a unei ferme în zootehnie, ai nevoie de un șef/manager de fermă, care coordonează activitățile zilnice ale fermei, gestionează bunăstarea animalelor, supraveghează resursele și implementează protocoale asigurându-se de buna funcționare a fermei. Mai multe>>

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

18-10-2023 Albine

Proiectul Better-B adapteaza practicile moderne de apicultura la tehnologiilor apicole avansate

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca, prin Facultatea de Zootehnie si Biotehnologii, Disciplina de Apicultura si Sericicultura, face parte din consortiul european al Proiectului Better-B, care are drept obiectiv principal restaurarile, armonizarile si echilibrarile fiziologice ale coloniilor de albine. Mai multe>>

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

27-07-2023 Bovine

”Angus la gratar, tombola cu dar” – campania care te premiaza cu carne de vita Angus locala, pentru un an intreg!

Peste 90% dintre romani consuma carne cel putin o data pe saptamana, iar in aceasta perioada, cel mai popular mod de a o gati este, bineinteles, la gratar. In acest context, Premium Angus va invita sa va bucurati de experienta unica a gratarului cu carne premium, produsa in tara noastra, intr-un sistem complet integrat, si sa profitati de oportunitatea de a castiga premii inedite. Cu fiecare moment petrecut la gratar, creati amintiri de neuitat si savurati adevaratul gust al carnii de vita. Mai multe>>

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

13-07-2023 Pescuit

Aspectele discutate de reprezentantii sectorului pescaresc cu ministrul agriculturii

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Florin-Ionut Barbu, a primit miercuri, 12 iulie 2023, la sediul MADR o delegatie a Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie ROMFISH si a Patronatului Pestelui din Romania. Principalele teme ridicate au vizat: finantarile europene in contractele derulate prin POPAM, situatia terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajari piscicole aflate in administrarea Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, tarifele apei si aut... Mai multe>>

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

11-07-2023 Animale

Masurile obligatorii pentru bunastarea animalelor in perioadele caniculare

Avand in vedere conditiile meteo care prevad pentru perioada urmatoare temperaturi foarte ridicate, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor reaminteste proprietarilor si detinatorilor de animale ca au obligatia de a respecta anumite masuri specifice care sa asigure protectia si bunastarea animalelor si sa evite aparitia stresului termic. Mai multe>>