Sistemul de sanctiuni aplicabil cererilor de plata depuse de fermieri pentru campania 2015

Sanctiuni cereri de plata APIA subventii 2015Sistemul de sanctiuni, aplicabil pentru cererile de plata depuse de fermieri pentru campania 2015, se stabileste tinandu-se cont de urmatoarele aspecte ale neconformitatilor constatate, aspect comune tuturor celor 5 anexe (Plati pentru agromediu si clima; Agricultura ecologica; Plati pentru zone cu constrangeri naturale/specifice; Plati pantru masura 214; Eco-conditionalitate), insa particularizate in cadrul actului normativ pe fiecare tip de neconformitate constatata:

 

  • neglijenta presupune aplicarea unei reduceri din suma totala calculata fara penalitati, chiar daca acestuia i-au fost stabilite/nu i-au fost stabilite alte sanctiuni, in cazul in care nerespectarea s-a datorat actiunii neintentionate a fermierului;
  • intentia presupune prevederea de catre fermier a rezultatului faptei sale in conditiile in care fie urmareste producerea lui prin intermediul faptei, fie, desi nu il urmareste, accepta posibilitatea producerii acestui rezultat.
        • Aceste cazuri se pot referi, dar nu sunt limitate la: inducerea in eroare cu bunastiinta a autoritatilor cu atributii in verificarea documentelor justificative, furnizarea de date sau documente false si orice alta incercare de frauda comisa in scopul obtinerii unor plati din fonduri europene nerambursabile. A doua repetitie este considerata intentie (prevederea se aplica doar la cerintele specifice, nu si la supradeclarare);
  • amploarea neconformitatii depinde in special de efectul acesteia asupra operatiunii in ansamblu;
  • durata (persistenta) depinde in special de perioada de timp in care se manifesta efectul acesteia sau de posibilitatea de a pune capat acestui efect prin mijloace rezonabile;
  • repetitia - identificarea unor neconformitati similare in ultimii patru ani, in cazul aceluiasi beneficiar sau aceleiasi masuri, cu conditia ca beneficiarul sa fi fost informat despre un caz precedent de neconformitate si sa fi avut posibilitatea, dupa caz, sa ia masurile necesare pentru a remedia situatia anterioara de neconformitate;
  • gravitatea unei neconformitati depinde in special de importanta consecintelor acesteia, avand in vedere obiectivele urmarite prin angajamentele sau obligatiile care nu au fost respectate.


Definitii:

  • grupa de culturi (grup de plata) - o grupa pentru fiecare dintre suprafetele declarate in scopul aplicarii oricarei alte scheme de ajutoare sau masuri de sprijin pe suprafata, in cazul careia este aplicabila o rata a ajutorului sau a sprijinului diferita;
  • animal declarat - animalul care face obiectul unui angajament pentru pachetul 8;
  • animal determinat - acel animal pentru care sunt indeplinite toate conditiile prevazute de angajamentele pachetului 8.


De asemenea, exista 6 categorii de sanctiuni, care se aplica in urmatoarea ordine, prin calcularea din suma de plata ramasa dupa etapa anterioara de sanctionare:

    1. sanctiuni pentru supradeclararea suprafetelor/efectivelor de animale;
    2. sanctiuni pentru nerespectarea conditiilor de eligibilitate generale si a cerintelor specifice;
    3. sanctiuni pentru depunerea cu intarziere a cererii de plata;
    4. sanctiuni pentru nedeclararea tuturor suprafetelor;
    5. sanctiuni pentru nerespectarea ecoconditionalitatii;
    6. sanctiuni suplimentare.


Fermierul nu va fi sanctionat in cazurile de forta majora si circumstante exceptionale daca a prezentat documente justificative in acest sens, conform legislatiei in vigoare.

Angajamentul multianual ramane in vigoare in caz de forta majora si se inchide in caz de circumstante exceptionale si deces. Pentru anul in care s-a manifestat cazul de forta majora sau circumstante exceptionale, fermierul nu va primi plata compensatorie si nu se vor recupera sumele primite in campaniile anterioare.

Sunt recunoscute, in special, urmatoarele cazuri de forta majora si circumstante exceptionale:

    • decesul beneficiarului;
    • incapacitatea profesionala pe termen lung a beneficiarului;
    • o catastrofa naturala grava care afecteaza puternic exploatatia agricola;
    • distrugerea accidentala a cladirilor destinate cresterii animalelor, aflate pe exploatatia agricola;
    • o epizootie sau o boala a plantelor care afecteaza partial sau integral septelul sau, respectiv, culturile beneficiarului;
    • exproprierea intregii exploatatii agricole sau a unei mari parti a acesteia, daca exproprierea respectiva nu ar fi putut fi anticipata la data depunerii cererii.


Actul normativ cuprinde 5 anexe incluzand sistemele de sanctiuni:

    • Anexa Nr. 1 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 10 "Plati pentru agromediu si clima"
    • Anexa Nr. 2 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 11 "Agricultura ecologica"
    • Anexa Nr. 3 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 13 "Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (ANC)" Calculul sumei de plata si al sanctiunilor de reducere si excludere se efectueaza tinand cont de degresivitatea sprijinului financiar la nivel de masura si categorie de zona defavorizata, prin utilizarea cuantumului mediu la hectar, conform fiselor tehnice ale masurii 13 din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
    • Anexa Nr. 4 - Sistemul de sanctiuni pentru masura 214 "Plati de agromediu - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013"
    • Anexa Nr. 5 - Sistemul de sanctiuni pentru Eco-conditionalitate. Sistemul de sanctiuni administrative pentru eco-conditionalitate se aplica beneficiarilor masurilor compensatorii de dezvoltare rurala prevazute in PNDR 2014 - 2020 (masura 10 - Agromediu si clima, masura 11 - Agricultura ecologica si masura 13 - Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice), masurii 214 "Plati de agromediu" - angajamente in derulare din programarea 2007 - 2013, precum si schemelor de plati directe (schema de plata unica pe suprafata - SAPS, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificata pentru micii fermieri) si ajutoare nationale tranzitorii - ANT pentru culturile amplasate in teren arabil, in pentru fibra, canepa pentru fibra, hamei, tutun, sfecla de zahar, schema de plata separata pentru zahar, precum si schema de sprijin pentru orez din zone defavorizate, altele decat zona montana si care se acorda in domeniul vegetal si zootehnic in limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale care au depus cereri unice de plata pentru anul 2015. Potrivit art. 93 alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finantarea, gestionarea si monitorizarea politicii agricole comune si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 352/78, (CE) nr. 165/94, (CE) nr. 2.799/98, (CE) nr. 814/2000, (CE) nr. 1.290/2005 si (CE) nr. 485/2008 ale Consiliului, ecoconditionalitatea cuprinde cerintele legale in materie de gestionare (SMR) si standardele privind bunele conditii agricole si de mediu ale terenurilor (GAEC). Aceste norme vizeaza urmatoarele domenii:
          • mediu, schimbari climatice si bunele conditii agricole ale terenurilor;
          • sanatate publica, sanatatea animalelor si sanatatea plantelor;
          • bunastarea animalelor.


De asemenea, pentru anii 2015 si 2016, normele privind ecoconditionalitatea cuprind si obligatia intretinerii pajistilor permanente prin pastrarea, la nivel national, a raportului dintre suprafata terenurilor utilizate ca pajisti permanente si suprafata agricola totala, declarate de fermieri in anul 2007.

In cazul in care normele privind ecoconditionalitatea nu sunt respectate in orice moment in cursul unui an calendaristic si daca neconformitatea respectiva este rezultatul unei actiuni ori al unei omiteri direct imputabile fermierului care a depus cererea unica de plata pentru anul 2015, suma totala a platilor efectuate sau care urmeaza sa fie efectuate beneficiarilor trebuie sa fie redusa ori exclusa prin aplicarea unei sanctiuni administrative.

Sanctiunea administrativa se aplica daca neconformitatea este legata de activitatea agricola a beneficiarului si/sau daca este implicata suprafata exploatatiei agricole a beneficiarului sau animalele detinute.

Un anumit caz de nerespectare, care nu constituie un risc direct pentru sanatatea publica sau pentru sanatatea animalelor, in situatii bine justificate, poate fi considerat ca fiind minor, tinand cont de gravitatea, amploarea si persistenta nerespectarii, fermierul nefiind sanctionat daca a intreprins masuri de remediere a neconformitatii, in urma notificarii transmise de APIA.

De asemenea, nu se aplica sanctiuni administrative pentru nerespectarea ecoconditionalitatii beneficiarilor care participa la schema simplificata pentru micii fermieri.

Sanctiunile administrative pentru cazurile de nerespectare a cerintelor legale in materie de gestionare in domeniul "bunastarea animalelor" (SMR 11 - 13) se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

In cazul neglijentei, sanctiunea aplicata nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala. In cazurile de nerespectare deliberata (intentia), reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din cuantumul total al platii si poate merge pana la excluderea totala din schema/masura de sprijin solicitata pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

Valoarea sanctiunilor administrative pentru un an calendaristic nu trebuie sa depaseasca suma totala la care ar avea dreptul fermierul vizat daca acesta indeplineste conditiile pentru respectiva plata in cadrul schemei/masurii de plata/ajutorului/sprijinului solicitat.


APIA Gorj

 


 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>