UE asigura fonduri pentru supravegherea, prevenirea si combaterea bolilor transmisibile

Actiuni de supraveghere prevenire si combatere a bolilor transmisibile cofinantate cu fonduri UEServiciile sanitare veterinare au ca principal obiectiv asigurarea statusului de sanatate a animalelor domestice si salbatice, a corelatiei dintre bolile animalelor si transmiterea acestora la om, precum si asigurarea calitatii si a salubritatii produselor de origine animala destinate consumului uman, asigurarea sanatatii publice si protejarea intereselor consumatorilor.

Pentru implementrea operativa si eficienta a acestui obiectiv sunt elaborate programe specifice la nivel national si judetean de prevenire si combatere bolilor transmisibile la animale si de la animale la om, programe sprijinite de Guvern prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare si a bazei tehnico materiale necesare.

Pentru situatiile cu risc epidemiologic major, cu implicatii pentru sanatatea publica si economia nationala, precum si in spatiul intracomunitar, organismele de specialitate din cadrul Uniunii Europene asigura fonduri prin cofinantarea monitorizarii, prevenirii si combaterii unor boli transmisibile, in baza Deciziei C. E. nr. 870 / 2011, cu modificariile si complectarile ulterioare.

In acest context, sunt aprobate programe cofinantate din fonduri U.E. pentru urmatoarele boli:

    • Bluetongue la bovine si ovine
    • Encefalopatii spongiforme transmisibile
    • Pesta porcina clasica
    • Influenta aviara sau pesta aviara
    • Salmoneloza la gainile ouatoare si la puii de carne broiler
    • Turbarea sau rabia la vulpi


In baza strategiilor si masurilor stabilite, personalul din reteaua sanitara veterinara este implicat, in acest an, cu profesionalism si exigenta pentru implementarea acestor programe, comform specificului fiecarei boli, dupa cum urmeaza:

Boala Limbii Albastre (Bluetongue) este o afectiune infecto-contagioasa specifica rumegatoarelor domestice (bovine, ovine, caprine) si a rumegatoarelor salbatice, care este transmisa si intretinuta de vectori reprezentati de diferite specii de insecte Culicoide (tantari) existente in mediul natural.

Pe langa pagubele directe generate de morbiditate ridicata (pana la 100% ) si mortalitate, aparitia si difuzarea bolii in tara noastra are consecinte economice importante privind exportul romanesc de rumegatoare (bovine si ovine).

Pentru supravegherea clinica a efectivelor receptive la Blutongue, sunt stabilite o serie de masuri menite sa protejeze teritoriului judetean si national de aceasta boala, prin:

    • Supravegherea permanenta a miscarilor de animale receptive pe plan national si in spatiul intracomunitar;
    • Supravegherea permanenta a bovinelor, ovinelor si caprinelor privind orice modificare a starii de sanatate si anuntarea medicului veterinar;
    • Tratamentul periodic ale bovinelor, ovinelor si caprinelor cu substante insecticide sau insectifuge;
    • Supravegherea serologica prin afluirea de probe de sange recoltate prin sondaj de la animalele receptive, din :
        • puncte tinta de supraveghere stabilite in zone considerate favorabile dezvoltarii vectorilor de transmitere a bolii, respectiv, tantarii;
        • zonele limitrofe fermelor cu efective mari de bovine, ovine si caprine;
        • zonele de liziere a padurilor prin capturarea tantarilor cu captatoare speciale;
    • Indepartarea gunoiului de grajd (care constituie un biotop favorabil dezvoltarii insectelor) din apropierea adapostului si de pe platforma de gunoi si efectuarea de dezinsectii periodice in adaposturi.


Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, cunoscute si sub denumirea de Boala vacii nebune, sunt maladii specifice indeosebi bovinelor si ovinelor adulte, manifestate prin afectiunea creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.

Encefalopatiile Spongiforme Transmisibile, sunt boli pentru care sunt prevazute investigatii de laborator obligatorii ale sistemului nervos central, prin afluirea de probe recoltate de la rumegatoare (bovine, ovine, caprine, cervide) sacrificate, moarte, sau vanate (rumegatoare salbatice) stabilite in cadrul Programului anual al actiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om.

Pesta Porcina Clasica, boala infecto-contagioasa cu un inalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice si salbatice, care genereaza pierderi economice importante datorita mortalitatii ridicate, a restrictiilor privind miscarea animalelor si a produselor de origine animala, sistarea comertului intern si a exportului cu porcine vii si a produselor provenite de la acestea.

In cadrul Programul de prevenire si combatere a bolii sunt prevazute urmatoarele actiuni:

    • Participarea medicilor veterinari implicati, la instruiri cu simulare organizata la nivel national si la nivel local, pentru insusirea legislatiei specifice;
    • Difuzarea de materiale informative la nivelul fermelor cu porcine, si a autoritatiilor locale;
    • Efectuarea lunara a catagrafiei efectivelor de porcine existente in fermele comerciale si la gospodariile populatiei, identificarea lor si introducerea in B.N.D, gestionarea efectivelor de mistreti din fondurile de vanatoare;
    • Asigurarea normelor de biosecuritate, in exploatatiile comerciale, a legislatiei privind circulatia porcinelor pe teritoriul national si prin activitati de import;
    • Supravegherea clinica a efectivelor de porcine domestice si a mistretilor din zona silvatica;
    • Supravegherea bolii prin examene in laborator din probe recoltate de la porcii domestici si de la mistretii recoltati in campania de vanatoare.


Gripa aviara (Influenta Aviara) boala infectioasa a pasarilor cauzata de mutatia virusului gripal de tip A, subtipurile H5 si H7. Boala a fost descoperita acum mai mult de 100 de ani in Italia si s-a raspandit in intreaga lume. fiind predispuse la infectie cu gripa aviara toate specile de pasari, existand unele specii mai mult sau mai putin rezistente la aceasta boala.

Pasarile migratoare (ratele salbatice, in mod special) sunt sursa naturala de gripa aviara, ele fiind si cele mai rezistente la infectii. Pasarile domestice sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripa aviara cu final fatal.

Pentru protejarea teritoriului si implicit a efectivelor de pasari receptive, actiunile de supraveghere a bolii, se asigura prin:

    • Stabilirea zonelor de risc pe culoarul raurilor, in localitatiile cu gospodarii care au contact cu luciul de apa si in jurul a fermelor comerciale; 
    • Supravegherea clinica a starii de sanatate a pasarilor domestice si salbatice din zonele tinta;
    • Inspectia permanenta, prin examen de laborator pe probe de sange, tampoane traheale si tampoane cloacale la pasarile migratoare din Delta Dunarii, la pasarile domestice din exploatatiile aflate in localitatile din judete cu risc crescut de contaminare, din zona trans-frontaliera si a pasarilor din import aflate in perioada de carantina;
    • Supravegherea comertului intracomunitar si a importului cu pasari vii provenite din statele membre ale Uniunii Europene sau tari terte;
    • Efectuarea de examene de laborator din probe recoltate de la pasarile moarte afluite din zonele de supraveghere.


Salmonelozele la pasari sunt boli infecto-contagioase produse de numeroase serotipuri de salmonele mobile (S. Enteritidis, S. Typhimurium etc) care cauzeaza pierderi prin mortalitate, infecunditate si scaderea productiei de oua la toate speciile de pasari domestice si salbatice (rate, gaini, curci, fazani, canari, porumbei etc).

Programul de prevenire si combatere a Salmonelozelor la pasari este canalizat pe doua directii, respectiv gaini ouatoare si pui de carne broiler, prin:

    • Efectuarea de controale periodice pentru supravegherea clinica a efectivelor existente in exploatatiile cu gaini ouatoare si pui de carne;
    • Asigurarea masurilor de biosecuritate si de profilaxie generala in fermele comerciale;
    • Supravegherea prin examene bacteriologice efectuate in laboratorul de diagnostic, stabilite pe un procent de probe recoltate din cadavre de la pasari moarte si fecale, comform programului stabilit pentru acest an.


Rabia (turbarea) boala produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central (creierul si maduva spinarii) atat la animale cat si la oameni. Apare foarte rar la animalele domestice vaccinate, dar poate fi contractata foarte usor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un alt animal domestic, sau salbatic bolnav si este muscat de acesta.

Programul de prevenire si combatere a Rabiei la animalele domestice si salbatice, ca parte componenta a programului national elaborat in acest scop de A.N.S.V.S.A. cuprinde o serie de masuri de supraveghere si control a bolii, in populatia de animale receptive la aceasta boala, prin:

    • Catagrafia populatiei de carnasiere receptive (in special a efectivului de vulpi) din mediul silvatic;
    • Identificarea fondurilor de vanatoare, stabilirea si transmiterea la A.N.S.V.S.A a coordonatelor la fiecare fond de vanatoare, intocmirea hartilor cu locurile de administrare a momelelor vaccinale;
    • Identificarea si confirmarea cazurilor de Rabie prin teste de laborator si depistarea originii bolii;
    • Reducerea numarului de animale cu potential ridicat de infectare si de raspandire a bolii din zonele rabigene, prin masuri specifice;
    • Imunoprofilaxia antirabica prin vaccinarea carnasierelor domestice si a vulpilor din zona silvatica;
    • Administrarea manuala a momelilor vaccinale se realizeaza de catre personalul sanitar veterinar impreuna cu reprezentantii fondurilor de vanatoare, prin amplasarea de momeli vaccinale in zonele rabigene, la vizuina, sau alte locasuri populate cu animale receptive;
    • Respectarea legilatiei in vigoare precum si a regulilor de recoltare, ambalare si transport al probelor pentru diagnosticul rabiei.


In derularea eficienta a acestor programe personalul din cadrul retelei sanitare veterinare colaboreaza permanent cu crescatorii de animale, cu alte autoritati judetene (Institutia Prefectului, Consiliul Judetean, D.A.J., I.P.J., D.S.P., D.S., A.J.V.S.P., A.P.C., etc.) si cu autoritati locale, implicate in prevenirea si combaterea bolilor transmisibile.

Dr. Pentea Ioan
Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari al Judetului Sibiu

 

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>