9,5 miliarde de euro pentru Romania rurala si stimularea sectorului agricol

9-5 mld euro PNDR Romania 2014-2020Comisia Europeana a adoptat Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei la 26 mai 2015. El traseaza prioritatile Romaniei pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde de euro disponibile in perioada 2014 - 2020. Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare: Promovarea competitivitatii si restructurarea sectorului agricol din Romania; Protectia mediului si schimbarile climatice; Stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania.


Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: "Sunt bucuros ca Programul de Dezvoltare Rurala a Romaniei a fost aprobat. Asa cum am subliniat in timpul vizitei mele recente in Romania, acest program are potentialul sa ofere un sprijin insemnat zonelor rurale. Unul dintre cele mai mari atuuri ale conceptului acestui program il reprezinta prioritatile principale, insa fiecare stat membru sau regiune pot gandi programe care se potrivesc situatiei lor particulare. Acest lucru este evident acum - programul Romaniei concentrandu-se pe modernizarea fermelor si restructurarea in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol, pe conservarea biodiversitatii si promovarea practicilor agricole prietenoase cu mediul inconjurator, in paralel cu realizarea investitiilor pentru dezvoltarea economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii in satele romanesti."


Sprijinul pentru dezvoltarea rurala este al doilea pilon al Politicii agricole comune, furnizand statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional in cadrul programelor multianuale cofinantate. In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre.



Adoptarea a 24 de programe de dezvoltare rurala suplimentare pentru a stimula sectorul agricol al UE

Comisia Europeana a aprobat 24 programe de dezvoltare rurala (PDR-uri) suplimentare vizand imbunatatirea competitivitatii agriculturii UE, protectia mediului rural si a climei, precum si consolidarea structurilor economice si sociale ale comunitatilor rurale in perioada de pana in 2020. Se estimeaza ca programele adoptate vor crea peste 40 000 de locuri de munca in zonele rurale si aproximativ 700 000 de locuri de formare pentru a incuraja inovarea, transferul de cunostinte, practicile agricole mai durabile si intreprinderi mai puternice in mediul rural.

Se pune la dispozititie o finantare in valoare de 27 miliarde de euro din bugetul UE, cofinantata de alte fonduri publice la nivel national/regional si/sau de fonduri private.

Modernizarea exploatatiilor agricole, sprijinul acordat tinerilor agricultori, gestionarea durabila a terenurilor si imbunatatirea infrastructurilor de banda larga se numara printre actiunile prioritare ale programelor nationale si regionale adoptate. Statele membre vizate sunt Romania, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Germania, Irlanda, Italia, Spania, Suedia si Regatul Unit.

Venind in intampinarea deciziilor adoptate astazi, Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a declarat: „Unul dintre cele mai importante puncte forte ale conceptului nostru de dezvoltare rurala consta in faptul ca avem prioritati principale, insa este la latitudinea fiecarui stat membru sau a fiecarei regiuni sa elaboreze un program adaptat provocarilor si oportunitatilor sale. Programele adoptate astazi ofera finantare pentru o serie de proiecte dinamice, care variaza de la proiecte de modernizare pentru agricultura si de incurajare a reinnoirii generatiilor in Croatia si Romania, pana la extinderea conexiunilor in banda larga in zonele cu o densitate scazuta a populatiei din Emilia Romagna si la sprijinul pentru agricultura ecologica in Suedia sau consolidarea gestionarii ecologice a terenurilor la 1 milion de hectare de teren agricol din Irlanda. Consolidarea bazei de cunostinte a sectorului nostru agricol reprezinta un aspect important al programelor de dezvoltare rurala. Am placerea sa constat ca aproape toate programele aprobate astazi vor sprijini proiecte de inovare din cadrul Parteneriatului european pentru inovare”.

Sprijinul pentru dezvoltare rurala este asa-numitul al doilea pilon al politicii agricole comune, care furnizeaza statelor membre un pachet de finantare UE gestionat la nivel national sau regional in cadrul programelor multianuale cofinantate.In total, sunt prevazute 118 programe in toate cele 28 de state membre, cu sprijin in valoare de 99,6 de miliarde EUR din fonduri UE in perioada 2014-2020 prin intermediul Fondului european agricol pentru dezvoltare rurala (FEADR), aceste masuri fiind cofinantate de finantari nationale, regionale si private suplimentare. Programele adoptate in 26 mai cresc numarul PDR-urilor aprobate pana la 51, ceea ce inseamna ca, pana acum, au fost aprobate programe in valoare de peste 62 miliarde de EUR (aproximativ 62,4 % din buget). Noul Regulament privind dezvoltarea rurala pentru perioada 2014-2020 abordeaza sase prioritati economice, de mediu si sociale, iar programele includ obiective clare care stabilesc realizarile urmarite.In plus, pentru a coordona mai bine actiunile si pentru a maximiza sinergiile cu alte fonduri structurale si de investitii europene (ESIF), s-a incheiat cu fiecare stat membru in parte un acord de parteneriat in care se prezinta strategia generala pentru investitiile structurale finantate de UE.


Cele 24 de programe de dezvoltare rurala aprobate la 26 mai 2015 - cu nivelul de finantare din partea UE din FEADR* (in milioane de euro)

Program

Finantare din partea UE in milioane de euro

Ca procent din Total FEADR

Bulgaria

2 366,7

2,38 %

Croatia

2 026,2

2,04 %

Republica Ceha

2 305,7

2,32 %

Germania - Baden-Württemberg

709,6

0,71 %

Germania - Berlin + Brandenburg

1 050,7

1,06 %

Germania - Niedersachsen + Bremen

1 119,9

1,13 %

Germania - Renania-Palatinat

299,8

0,30 %

Germania - Saarland

33,6

0,03 %

Germania - Schleswig-Holstein

419,5

0,42 %

Germania - Turingia

679,7

0,68 %

Irlanda

2 190,6

2,20 %

Italia - reteaua rurala nationala

59,7

0,06 %

Italia - Bolzano

158,0

0,16 %

Italia - Emilia-Romagna

513,0

0,52 %

Italia - Toscana

414,7

0,42 %

Italia - Veneto

510,7

0,51 %

Romania

8 128,0

8,18 %

Spania - program national

237,8

0,24 %

Spania - Aragón

467,0

0,47 %

Spania - La Rioja

70,0

0,07 %

Spania - Tara Bascilor

87,1

0,09 %

Suedia

1 763,6

1,78 %

Regatul Unit - Scotia

844,7

0,85 %

Regatul Unit - Tara Galilor

655,8

0,66 %

* Fondul european agricol pentru dezvoltare rurala


Comisia Europeana

 

Noutati

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

09-04-2024 Credite agricultura

Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare

Incepand cu aceasta luna, Patria Bank ofera in parteneriat cu Agrii solutii pentru fermierii care au nevoie de finantare pentru achizitia de inputuri agricole si obtinerea unor recolte bogate si profitabile. Prin acest parteneriat, Patria Bank si Agrii isi propun ca impreuna sa faciliteze fermierilor accesul la solutii de finantare care sa le sustina dezvoltarea sustenabila si durabila. Mai multe>>

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

18-03-2024 Asigurari agricole

Agra Asigurari anunta extinderea portofoliului de produse dedicate sectorului agricol

Agra Asigurari isi mentine pozitia de lider pe piata asigurarilor agricole din Romania si anunta in exclusivitate extinderea portofoliului de produse. In cadrul conferintei de presa din data de 13 martie 2024, o parte din managementul local a prezentat evolutia sucursalei in cei 9 ani de activitate, tendintele si nevoile actuale din piata asigurarilor agricole in corelatie cu noile produse lansate, rezultatele financiare, precum si evolutia suprafetelor asigurare in Romania, dar si la nivel de g... Mai multe>>

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

18-03-2024 Afaceri agricole

100 de tineri fermieri au absolvit a V-a serie a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”

In data de 14 martie a.c. Clubul Fermierilor Romani a celebrat absolvirea seriei V a programului “Tineri Lideri pentru Agricultura”. Acesta pregateste generatiile viitoare de tineri fermieri pentru a continua afacerile familiei, pentru asumarea rolului de lider in propriile afaceri si in comunitate, dar si pentru a participa activ la mai buna reprezentare profesionala a fermierilor in structurile administratiei publice din Romania si de la Bruxelles. Mai multe>>

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

18-03-2024 Targuri si expozitii

Cel mai mare Targ din Romania, cu o traditie din 2010, exclusiv pe energii regenerabile, continua seria evenimentelor si in 2024

Situata intr-o pozitie de exceptie, aflata la confluenta a trei tari din regiune, Romania, Ungaria si Serbia, intre care s-au consacrat traditional multiple schimburi comerciale, editia din Timisoara a Targului RoEnergy Romania, Timisoara 2023, s-a bucurat de succes. Si in 2024, la RoEnergy vor fi prezente inovatii, furnizori de produse si tehnologii de ultima generatie din domeniile solar/fotvoltaic, energie geotermala, biomasa, biogaz, cogenerare, microhidroenergie, energie eoliana, stocare en... Mai multe>>

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

13-03-2024 Targuri si expozitii

Inspiratie si inovatie la BioFEST 2024 - Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectia mediului si sustenabilitate!

Universitatea Nationala de Stiinta si Tehnologie POLITEHNICA Bucuresti, prin Facultatea de Ingineria Sistemelor Biotehnice, anunta cea de-a patra editie a BioFEST 2024. Cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protectie a mediului si descoperirilor in domeniul sustenabilitati va avea loc in perioada 28-30 martie 2024, in campusul UNSTPB. BioFEST este mai mult decat un simplu festival, este o punte catre viitor, aducand impreuna cele mai recente tehnologii, practici si solutii din industria... Mai multe>>

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

13-03-2024 Plati APIA

Saptamana aceasta se efectueaza plata ajutorului pentru legume in spatii protejate (2023-2024)

Legumicultorii inscrisi pentru ajutorul de minimis de 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar, acordat pentru sustinerea productiei de legume in spatii protejate in perioada de extrasezon, vor primi banii cuveniti in aceasta saptamana. Mai multe>>

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

13-03-2024 Afaceri agricole

Cat ”cantareste” o afacere cu cantare industriale

Grupul SILOBAG, prezent pe piata agricola din Romania din anul 2022 cu brandurile SILOBAG Romania si IulianCantar.eu, a inregistrat o cifra de afaceri de peste un milion de euro in anul 2023, din care mai mult de jumatate reprezinta cantarele produse si vandute in tara. Mai multe>>

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

07-03-2024 Intalniri si conferinte

Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia [EuroGrainExchange 2024]

In cadrul EuroGrainExchange 2024 - eveniment exceptional dedicat industriei de cereale din Europa Centrala si de Est, va avea loc masa rotunda cu tema "Cererea care a salvat sezonul: Africa de Nord, Turcia, Italia si Grecia", in data de 11 Aprilie 2024, ora 11:30, la Radisson Blu Hotel Bucuresti. Printre subiectele abordate se regasesc: Concepul Mare Nostrum. Balcanii / Marea Neagra ca furnizor principal pentru Africa de Nord si Asia de Sud-Est. Tarile adriatice guverneaza afacerile de coaster. ... Mai multe>>

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

05-03-2024 Plati APIA

Turcescu: "APIA mentine acelasi ritm sustinut de autorizare a dosarelor eligibile, efectuarea platilor catre fermieri"

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, ieri – 04.03.2024, a autorizat la plata 4.670 beneficiari, cu o suma totala de 129.036.691,46 lei, astfel: 29.838.330,83 lei de la Bugetul National (BN); 95.177.957,18 lei din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA); 3.353.158,66 lei din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). Mai multe>>

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

05-03-2024 Stiri agricole

Corteva Agriscience a acordat un grant in bani pentru a sprijini persoanele cu dizabilitati in agricultura

Corteva Agriscience, compania internationala de cercetare si dezvoltare in domeniul agriculturii, angajata in transformarea peisajului agricol, a acordat un grant in bani proiectului care isi propune sa sprijine fermierii cu dizabilitati. Initiativa „Punem Agricultura pe Picioare", lansata de Alexandra Buliga, femeie fermier si antreprenor in cadrul societatii Baiagro din judetul Neamt, a obtinut sprijinul Corteva in cadrul programului de granturi educationale TalentA in 2023, destinat sa sustin... Mai multe>>

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

05-03-2024 Subventii agricultura

Incepe vizarea carnetelor de renta viagera

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca, pentru obtinerea sumei de bani reprezentand renta viagera agricola aferenta anului 2023, rentierii vor solicita viza anuala, in perioada 01.03 - 31.08.2024, fie prin prezenta fizica la sediile Centrelor Judetene APIA, fie prin mijloace electronice de comunicatii sau posta/curier. Mai multe>>

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

29-02-2024 Plati APIA

Se amana startul Campaniei Cererilor de Plata pentru anul 2024

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza potentialii beneficiari ca amana startul Campaniei de primire a Cererilor de Plata cu cel putin 2 saptamani. In acest moment se modifica legislatia europeana, in sensul modificarii/aprobarii Regulamentului (UE) nr. 2115/2021 opozabil Romaniei. Totodata, se asteapta de la Comisia Europeana (CE) derogarile privind conditionalitatea pentru GAEC 7 si GAEC 8. Mai multe>>